Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Alcaraz obhájil v Indian Wells titul, Šwiateková vyhrála po dvou letech

Carlos Alcaraz ve finále Indian Wells foto: AP

Turnaj v Indian Wells vyhrál stejně jako loni Španěl Carlos Alcaraz. Druhý tenista světa ve finále zdolal opět Rusa Daniila Medveděva 7:6, 6:1. Mezi ženami zvítězila světová jednička Iga Šwiateková. Polská hráčka porazila Řekyni Mariu Sakkariovou 6:4, 6:0 a navázala na předloňský titul, kdy ve stejně obsazeném finálovém duelu získala její soupeřka jen o jednu hru více.
  6:23

Alcarazovi, který v semifinále ukončil letošní neporazitelnost vítěze Australian Open Itala Jannika Sinnera, úvod souboje s Medveděvem nevyšel a prohrával 0:3. V pátém gamu ale soupeři brejk oplatil a později v tiebreaku měl mírně navrch. Zvítězil v něm 7:5. Druhou sadu už dvacetiletý Španěl zcela ovládl.

Triumfem na „pátém grandslamu“ ukončil Alcaraz čekání na titul, z něhož se předtím naposledy radoval loni ve Wimbledonu. Prvenství na prestižním turnaji v kalifornské poušti obhájil jako první hráč od Srba Novaka Djokoviče, jenž triumfoval v letech 2014-16.

Dvojnásobný grandslamový vítěz získal 13. titul na ATP Tour, z toho pátý z turnajů Masters. Medveděva porazil v šestém vzájemném duelu počtvrté.

Polka Iga Świąteková pózuje s trofejí po vítězství ve finále Indian Wells proti Marii Sakkariové.

„Tohle vítězství pro mě moc znamená, protože ještě před týdnem jsem měl velké pochybnosti ohledně svého kotníku,“ připomněl Alcaraz zdravotní potíže, kvůli nimž odstoupil z předchozího turnaje v Riu de Janeiro. „Mám za sebou složité měsíce. Na kurtu jsem to nebyl já, nebavilo mě to, což bylo hodně těžké. Ale tady, jakmile jsem vstoupil na hřiště, jsem se cítil lépe a lépe,“ pochvaloval si dvojnásobný grandslamový šampion po 13. triumfu na ATP Tour, z toho pátém v sérii Masters. Medveděva porazil v šestém vzájemném duelu počtvrté.

Čtyřnásobná grandslamová šampionka Šwiateková rychle vedla 3:0, ale řecká tenistka dokázala vyrovnat. Od stavu 4:4 se však zápas změnil v jednoznačnou záležitost. Šwiateková získala druhý titul v sezoně a devatenáctý celkově.

Světová jednička a devítka mají nyní vyrovnanou vzájemnou bilanci 3:3. Dvaadvacetiletá Polka vyhrála nad Sakkariovou třetí zápas za sebou. Letos má bilanci 20-2.

Pro titul si Šwiateková došla bez ztráty setu a v šesti zápasech nasázela tři „kanáry“. Jeden z nich ve 3. kole Lindě Noskové, které oplatila senzační vyřazení ze stejné fáze na Australian Open. „Po Austrálii to nebylo jednoduché, ale tvrdě jsem makala na tom, abych zase hrála dobře a všechno psychicky zvládla,“ řekla varšavská rodačka. „Jsem na sebe hrdá, protože i když výsledky tady na turnaji vypadají jednoznačně, od začátku do konce to tak snadné nebylo,“ dodala světová jednička.

Turnaj mužů a žen v Indian Wells

tvrdý povrch, dotace 17 991 110 dolarů

Muži:
Dvouhra - finále:

Alcaraz (2-Šp.) - Medveděv (4-Rus.) 7:6 (7:5), 6:1

Ženy:
Dvouhra - finále:

Šwiateková (1-Pol.) - Sakkariová (9-Řec.) 6:4, 6:0

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...