Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

V Praze prší, jen se leje, což tenistkám neprospěje. Hrozí i turnaj bez vítězky

Česká tenistka Linda Nosková v semifinále turnaje WTA v Praze foto: Radek Vebr, MAFRA

Když se v neděli večer ukládala ke spánku, ještě nevěděla, s kým v pondělí zabojuje o premiérový titul z okruhu WTA. Při hloubání nad velmi nezvyklou situací, které čelí, si však tenistka Linda Nosková uvědomila, že měla štěstí, že v neděli brzy odpoledne využila krátké okénko bez deště a svou semifinálovou šichtu na turnaji v Praze zvládla vyřídit.
  7:23

Němku Korpatschovou smetla dvakrát 6:1, pak až do pozdního odpoledne vyhlížela, jestli se na kurt vydá ještě jednou, aby turnaj dostál rozpisu a stihl finále v neděli.

Osmnáctiletá Češka šanci nedostala, neboť druhé semifinále mezi Japonkou Hibinovou a Rumunkou Cristianovou se natáhlo, třikrát ho přerušil déšť, a tak bude pokračovat v pondělí za stavu 5:2 ve třetí sadě.

A rovněž až v pondělí se na turnaji v pražské Stromovce (nejspíš, ale o tom až později) uskuteční i finálové klání.

Za obvyklého chodu věcí už přitom většina tenistek v pondělí cestuje na další turnaj, i Nosková by touto dobou jistě ráda byla v Montrealu a chystala se na tamní výzvu.

Jenže plány pražského podniku na důstojné završení před vyprodanými tribunami rozmočilo počasí.

Pohled do areálu během víkendu většinou nabídl tento obrázek. Na tribuně pro 2 500 fanoušků sedí pár osamělých postav v pláštěnkách či s roztaženými deštníky, na zbylá sedadla dopadá střídavě silný a slabý, ale neustávající déšť.

S napětím vyhlížíme lepší počasí.

Děkujeme, že čekáte s námi.☔️Jste skvělí!

: Pavel Lebeda & @klik_a_cvak

5. srpna 2023 v 14:03, příspěvek archivován: 6. srpna 2023 v 23:40

Po betonovém kurtu se rozlévají louže vody, která se pořád snáší ze šedivé a zamračené oblohy.

Tenistky, které mají na centrální jeviště areálu vtrhnout, mezitím čekají v šatně či posilovně. Musí se udržovat ve střehu, nevědí totiž, jestli se počasí náhodou neumoudří a neumožní jim vyrazit do akce.

„Musela jsem být připravená, že se začne hrát v podstatě kdykoliv. Začátek se vždycky o hodinu posouval, takže jsem tu musela čekat celý den. Bylo to vyčerpávající,“ přiznala i Nosková.

Takhle společně s dalšími třemi aktérkami semifinále přešlapovaly den a půl. V sobotu se na dvorec vůbec nedostaly, v neděli uslyšely svolení až ve 13.30.

Zatímco Nosková se nerozpakovala a semifinále vyřídila za 65 minut a bez přerušení, druhé utkání se v neděli nedohrálo.

V pondělí tedy nejprve musí nedořešenou záležitost odbavit Hibinová a Cristianová, až po nich se s vítězkou o pohár utká Nosková. Program má začít v 10.00, finále nejdříve v 10.30, ale jelikož předpověď znovu nevypadá příliš příznivě, hrozí další komplikace.

Česká tenistka Linda Nosková hraje forhend v semifinále turnaje WTA v Praze.

Ředitel turnaje Miroslav Malý v neděli před začátkem semifinálových duelů předeslal: „Pokud by takto pršelo pořád a zápasy se nestihly odehrát ani v pondělí, turnaj v podstatě skončí tam, kde je.“

Od té doby nastal mírný posun, avšak je jasné, že platí varianta, že se dohraje v pondělí, nebo v krajním případě vůbec a pražský podnik tak zůstane bez šampionky.

Mimo jiné proto, že Nosková už figuruje v pavouku obří akce WTA 1000 v Montrealu, jejíž hlavní soutěž se rozbíhá v pondělí. S týmem přes víkend řešila, kdy odletí, v Kanadě podle pravidel dostane úlevu a proti Američance Peraové nastoupí až v úterý v poslední várce zápasů.

DNEŠNÍ PROGRAM ZRUŠEN PRO DÉŠŤ ☔️

ℹ️ Kompletní informace ohledně dohrávky a finálových zápasů připravujeme.

6. srpna 2023 v 19:00, příspěvek archivován: 6. srpna 2023 v 23:42

Myšlenkami, jestli se na kurt požene přímo z letiště, či jestli duel vůbec stihne, se zatím nezaobírá. Řeší hlavně, jestli do zámoří pocestuje jako šampionka turnaje v Praze, nebo poražená finalistka.

Vzhledem k tomu, že ve čtvrtfinále i semifinále ztratila dohromady čtyři gamy, půjde do odloženého mače jako jasná favoritka.

A nahrává jí i fakt, že v Praze už ukázala, že se umí vypořádat i s vleklými trablemi, jejichž podstatu trefně vystihuje název známé říkanky Prší, prší, jen se leje.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!