Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Turnaj WTA v Ostravě dostal výjimku. Bylo by smutné posílat hráčky domů, je to úleva, říká Petera

Karolína Plíšková si na turnaji v Římě zahraje čtvrtfinále. foto: Reuters

Praha - Na covidovém odběru se Tomáš Petera vystřídal s Ruskou Darjou Kasatkinovou a cestou na pokoj si mohl oddechnout. Výsledek testu zatím nezná, ale už má jistotu, že se elitní tenisový turnaj žen v ostravské hale uskuteční. Pořadatelé dostali výjimku ze současných plošných opatření proti koronaviru.
  18:10

„I když jsem věřil, že to dopadne dobře, že povolení dostaneme, protože je turnaj covidově odizolovaný a ta bublina je opravdu dokonalá, tak je to samozřejmě úleva,“ řekl v rozhovoru pro ČTK Petera ze společnosti Perinvest Group, s kterou se na akci podílí agentura PR Stars a marketingově společnost TK Plus.

V Česku jsou od pondělka zakázané sportovní soutěže, ale akce kategorie Premier okruhu WTA Tour nazvaná J&T Banka Ostrava Open 2020 dostala stejně jako sobotní galavečer MMA v Brně povolení od hlavní hygieničky Jarmily Rážové.

Turnaj v Ostravar Areně s dotací 528.500 dolarů se do kalendáře dostal jako náhrada za čínské Čeng-čou. Petera se domluvil na jeho převzetí před měsícem a půl. „Takže jsme měli na přípravu, která normálně trvá deset měsíců, pár týdnů. To samotné je stres, covid necovid,“ podotkl Petera a dodal, že už takhle spí minimálně.

Přesto žil v napětí, aby se na poslední chvíli všechno nezhroutilo. Zároveň se ale turnaj připravoval, stavěly se kurty a už přijely i hráčky na kvalifikaci. „To by byl hodně smutný příběh, kdybych je musel otočit a poslat domů,“ uvedl Petera.

V konání turnaje věřil, jelikož pravidla pro pořádání tenisových turnajů jsou už tak nastavena velmi přísně. Hráčky bydlí v jednom hotelu a smějí pouze na tenis a zpět. Každých pět dnů podstupují test na covid-19, první hned po příjezdu.

„Hráčka přijede dezinfikovaným autem, jde rovnou do testovací místnosti a pak se zavře na pokoji na šestnáct až čtyřiadvacet hodin. Poté, co má negativní výsledek, dostane akreditaci a může hrát,“ popsal Petera. A kdyby byla pozitivní? „Dostane evakuační plán. Nehrozí, že by mohla někoho nakazit,“ řekl Petera.

Se zmíněným mnohastránkovým plánem opatření Petera seznámil s předstihem ostravskou hygienickou stanici, šéfa Národní sportovní agentury Milana Hniličku a minulý týden ho měl k dispozici i ministr zdravotnictví Roman Prymula. „To si myslím, že bylo klíčové, že měli manuál včas a měli to nastudované,“ řekl Petera.

Zatímco všechny sporty halové i venkovní v Česku stojí, tenistky se v Ostravě představí. Turnaj bez diváků v ochozech bude ostře sledován i kontrolován. „S tím počítáme. Hygiena už provedla několik kontrol v hale i na hotelu,“ řekl Petera.

Jedničkou bude Karolína Plíšková, přihlášené jsou i Petra Kvitová, Markéta Vondroušová či Karolína Muchová, volnou kartu dostane Barbora Strýcová. Přijet mají světová pětka Elina Svitolinová z Ukrajiny, Běloruska Aryna Sabalenková i její krajanka a trojnásobná grandslamová šampionka Viktoria Azarenková. Poslední se přímo do pavouku vešla 33. hráčka světa Ruska Jekatěrina Alexandrovová.

Nakonec nedorazí senzační vítězka Roland Garros Iga Šwiateková, která ukončila sezonu. Z původně přihlášených se odhlásily i grandslamové vítězky Španělka Garbiňe Muguruzaová, Němka Angelique Kerberová a Sofia Keninová z USA.

V kvalifikaci jsou z Češek Marie Bouzková, Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková a na kartu i Tereza Martincová. O postup bude usilovat i americká vycházející hvězda CoCo Gauffová. „Normálně se za její účast platí nemalé peníze, ale projevila zájem, že by ráda hrála, a je spokojená i s kartou do kvalifikace,“ řekl Petera.

Kvalifikace se bude hrát v sobotu a v neděli, hlavní soutěž začne v pondělí. Finále dvouhry a čtyřhry je na pořadu v neděli 25. října.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...