Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Parádní vstup tenistky Siniakové do sezony, hned na začátku má deblový titul

Kateřina Siniaková (vpravo) a Bernarda Peraová na turnaji v Melbourne foto: Profimedia.cz

Světová deblová jednička Kateřina Siniaková zahájila sezonu ziskem titulu. Česká tenistka v páru s Američankou Bernardou Peraovou porazily v dnešním finále čtyřhry v Melbourne na turnaji Summer Set 2 krajanku Terezu Martincovou s Majar Šarífovou z Egypta 6:2, 6:7 a 10:5 v super tie-breaku.
  10:30aktualizováno  13:16

Pětadvacetiletá Siniaková vybojovala čtrnáctý deblový titul v kariéře na okruhu WTA a navázala na úspěšnou loňskou sezonu, v které s tradiční spoluhráčkou Barborou Krejčíkovou získaly olympijské zlato, vyhrály i grandslamový titul a Turnaj mistryň.

Turnajové čtyřky Siniaková a Peraová potřebovaly na výhru hodinu a tři čtvrtě. První set ovládly jasně, ve druhém už vedly 3:1, za stavu 6:5 ale nevyužily tři mečboly a v následném tie-breaku další tři. Zkrácenou hru prohrály 7:9, ale následný super tie-break ovládly poměrem 10:5.

Siniaková se nyní z Melbourne přesune do Adelaide, kde bude hrát turnaj před Australian Open. Ve dvouhře má v prvním kole za soupeřku Američanku Cori Gauffovou.

Ve dvouhře v Melbourne triumfovala dvacetiletá Američanka Amanda Anisimovová, jež po finálové bitvě s Aljaksandrou Sasnovičovou z Běloruska a vítězství 7:5, 1:6, 6:4 vybojovala druhý titul v kariéře.

Nezastavilo ji ani zranění stehna, které si ve druhém setu za stavu 1:4 nechala ošetřit. S ovázanou levou nohou už 78. hráčka světa ztrátu sady neodvrátila, ale nezlomil ji ani nepříznivý stav 0:3 ve třetím setu. Turnajového titulu se dočkala téměř tři roky po triumfu v Bogotě.

Nadal a Halepová před Australian Open vyhráli turnaj v Melbourne

Po pětiměsíční pauze se Rafael Nadal vrátil na tenisové turnaje ziskem 89. titulu. Od loňského srpna nehrál dvacetinásobný grandslamový šampion kvůli potížím s nohou žádný oficiální zápas s výjimkou prosincové exhibice v Abú Zabí, ale v dějišti Australian Open prokázal skvělou formu. Týden před grandslamem neztratil pětatřicetiletý Španěl ani set a ve finále porazil 7:6 a 6:3 americké překvapení Maxima Cressyho.

Simona Halepová, vítězka turnaje v Melbourne
Rafael Nadal, vítěz turnaje v Melbourne

„Vracím se po řadě výzev, co se týká zranění, takže nemůžu být šťastnější. Moc to pro mě znamená být zase zpátky na kurtu, navíc s touto trofejí v rukou,“ řekl Nadal, jenž získal minimálně jeden titul v každé sezoně počínaje rokem 2004. Kvalifikant Cressy mu byl nicméně rovnocenným soupeřem a v tie-breaku měl i setbol.

Ženskou dvouhru na akci Summer Set I ovládla Rumunka Simona Halepová. Bývalá světová jednička ve finále porazila Rusku Veroniku Kuděrmětovovou 6:2, 6:3 a slaví první trofej na australském území, celkově 23. v kariéře.

Halepová začala vítězně novou sezonu po loňské protrápené, v níž ji sužovaly zdravotní problémy a ve světovém žebříčku se propadla na dvacátou příčku. Po dnešním triumfu by si měla polepšit o pět pozic. Turnaj vyhrála poprvé od jara 2020. Nadal zůstane v novém žebříčku šestý.

Bartyová vyhrála v Adelaide čtrnáctý titul v kariéře na WTA

Světová tenisová jednička Ashleigh Bartyová podruhé vyhrála turnaj v Adelaide. Australanka porazila ve finále Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu 6:3, 6:2, zopakovala úspěch z roku 2020 a oslavila čtrnáctý titul na okruhu WTA. Návdavkem ovládla na domácím turnaji i čtyřhru po boku krajanky Storm Sandersové. I mužskou dvouhru na společné akci vyhrála nasazená jednička, Francouz Gaël Monfils.

Ashleigh Bartyová, vítězka turnaje v Adelaide

Zápas Bartyová zlomila za stavu 3:3 v prvním setu. Při svém podání odvrátila dva brejkboly a pak sedmi hrami v řadě rozhodla. Pomohla si sedmnácti vítěznými údery a duel ukončila po hodině a čtyřech minutách. Rybakinovou porazila i podruhé v kariéře a na domácí půdě získala třetí trofej. Vedle Adelaide uspěla i loni v Melbourne na akci Yarra Valley Classic.

Turnajový double zkompletovala Bartyová s pomocí Sandersové po vítězství nad chorvatsko-slovinskou dvojicí Darija Juraková, Andreja Klepačová. Australanky porazily třetí nasazený pár 6:1 a 6:4.

Pětatřicetiletý Monfils cestou za jedenáctým titulem v kariéře neztratil v Adelaide ani set. V posledním zápase přehrál dvakrát 6:4 Karena Chačanova z Ruska.

ATP Cup vybojovali kanadští mladíci Shapovalov a Auger-Aliassime

Třetí ročník týmové soutěže ATP Cupu vyhráli v Sydney tenisté Kanady. Jednadvacetiletý Félix Auger-Aliassime a o rok starší Denis Shapovalov porazili ve finále Španělsko již po dvouhrách. Kanaďané přitom prohráli v minulých dnech první čtyři zápasy.

Základní skupinu zahájili porážkou 0:3 od Američanů, následně otočili zápas s Brity zásluhou Augera-Aliassimea i čtyřhry a postup vybojovali díky vítězství nad Německem. V sobotním semifinále vyřadili ruské obhájce titulu a dnes předčili i Španěly, kteří nezvládli finále stejně jako v roce 2020 proti Srbsku.

Čtrnáctý hráč žebříčku Shapovalov dnes nejprve zdolal Pabla Carreňa 6:4, 6:3, načež světová jedenáctka Auger-Aliassime přehrál dalšího třicátníka Roberta Bautistu 7:6 a 6:3. „Přestože jsme špatně začali, tak jsme to dotáhli až sem,“ řekl rodák z Montrealu Auger-Aliassime v rozhovoru na kurtu.

Macháč vyhrál challenger v Traralgonu

Tenista Tomáš Macháč zahájil novou sezonu vítězstvím na challengeru v australském Traralgonu. Díky třetímu titulu na turnajích této kategorie si český hráč vylepší o místo kariérní žebříčkové maximum, měl by se posunout na 130. příčku světa. Triumfem na akci s dotací 58.320 amerických dolarů se Macháč dobře naladil na kvalifikaci grandslamového Australian Open v Melbourne.

Jednadvacetiletý Macháč porazil v boji o titul Bjorna Fratangela z USA 7:6 a 6:3 za hodinu a pětačtyřicet minut. Berounský rodák navázal na challengerové triumfy, které slavil loni v Nur-Sultanu a o rok dříve v Koblenzi.

Do kvalifikace Australian Open by měl Macháč vstoupit v úterý. Jeho soupeřem v 1. kole bude Argentinec Camilo Ugo Carabelli, aktuálně 213. hráč světa.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...