Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nosková prolétla do semifinále turnaje v Praze, Martincová neuspěla

Linda Nosková ve čtvrtfinále turnaje WTA v Praze foto: Radek Vebr, MAFRA

Osmnáctiletá tenistka Linda Nosková porazila na turnaji WTA v Praze Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou jasně 6:0, 6:2 a postoupila ve Stromovce stejně jako loni do semifinále. V něm vyzve Němku Tamaru Korpatschovou. Skončila naopak Tereza Martincová, jež prohrála s Japonkou Nao Hibinovou 1:6, 2:6 a nenaváže na předloňskou finálovou účast.
  15:15aktualizováno  5. srpna 11:51

Předloňská vítězka juniorského Roland Garros Nosková, která plní na turnaji roli nasazené čtyřky, ovládla duel proti 82. hráčce světa Schmiedlové za 55 minut. Před rokem prohrála v semifinále s pozdější vítězkou Marií Bouzkovou. Jejím maximem na okruhu WTA je letošní finále v Adelaide.

„Jsem ráda, že jsem uspěla, ale spokojenost bude, až turnaj vyhraju. Ještě dvě kola,“ řekla na tiskové konferenci Nosková. „Vždycky se říká, že je dobré dosáhnout alespoň toho, co minulý rok. Ale samozřejmě chci tenhle turnaj vyhrát. S tím jsem do toho šla,“ doplnila mladá tenistka.

Linda Nosková se hecuje ve čtvrtfinále turnaje WTA v Praze.

Nosková nechala zapomenout na čtvrteční výkon s Ankitou Rainaovou z Indie, kterou porazila až díky obratu ve třech setech. Proti osmadvacetileté Schmiedlové výborně začala a za 23 minut hry jí nadělila „kanára“. Ve druhém setu Slovenka uhrála jen dva gamy. Češka jí sebrala šestkrát servis a využila první mečbol.

Osmadvacetiletá Martincová ve Stromovce nenaváže na předloňskou finálovou účast. „Výsledek je bohužel dost brutální,“ zhodnotila česká tenistka čtvrtfinálovou porážku s Hibinovou 1:6 a 2:6.

„Necítila jsem, že bych byla bez šance, ale soupeřka hrála neskutečně, byla absolutně bezchybná. Ještě na zdejším povrchu je strašně těžké míče pozabíjet. A bohužel jsme se sešly tak, že jí sedí co nejpomalejší povrch, u mě naopak čím rychlejší, tím lepší. Podle toho zápas vypadal.“

Martincová tak nevyužila možnost dostat se do prvního semifinále na okruhu WTA od loňského června, kdy uspěla na turnaji v Nottinghamu. V utkání prohrála sedm z osmi her na podání.

Stejně stará Hibinová, startující v hlavní soutěži v Praze jako „lucky loser“, v boji o finále vyzve Rumunku Jaqueline Cristianovou. Přemožitelka Marie Bouzkové z úvodního kola zdolala Ukrajinku Katerynu Baindlovou 6:4, 1:6, 6:2.

Pražská rodačka Martincová neměla ani ve třetím utkání v domácím prostředí vydařený úvod. Stejně jako proti krajance Gabriele Knutsonové a Číňance Jüan Jüe prohrála proti Hibinové první set. Ztratila všechny čtyři hry na servisu.

Česká tenistka Tereza Martincová ve čtvrtfinále turnaje WTA v Praze

Na rozdíl od minulých zápasů se však ani ve druhém setu nezvedla. „Na rozdíl od předchozích zápasů jsem nepociťovala, že jsem nervózní, první set jsem prohrála tím, že ona hrála velice dobře,“ přiblížila.

Hibinová ve druhém dějství po dalších dvou brejcích utekla do vedení 5:1, a přestože při vlastním servisu nevyužila mečbol, později při podání Martincové už duel na druhý pokus ukončila.

Po menším turnaji v Polsku příští týden se Češka zaměří na US Open, kde nejspíš bude muset začít v kvalifikaci. „Jsem ráda, že jsem v Praze vyhrála nějaké zápasy a budu se snažit v tom pokračovat.“

Turnaj žen v Praze

tvrdý povrch, dotace 259 303 dolarů

Dvouhra - čtvrtfinále:
Nosková (4-ČR) - Schmiedlová (SR) 6:0, 6:2
Hibinová (Jap.) - Martincová (ČR) 6:1, 6:2
Cristianová (Rum.) - Baindlová (8-Ukr.) 6:4, 1:6, 6:2
Korpatschová (Něm.) - Cornetová (6-Fr.) 7:6 (7:3), 6:1

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Bartůňková, Valentová (ČR) - Lohoffová, Niemeierová (Něm.) bez boje.

Semifinále:
Lechemiaová, Gleasonová (Fr./USA) - Bartůňková, Valentová 6:1, 3:6, 11:9
Hibinová, Kalašnikovová (Jap./Gruz.) - Palicová, Šalková (ČR) 6:1, 6:2

Fritz si ve Washingtonu zahraje semifinále

Nejvýše nasazení společného turnaje ATP a WTA ve Washingtonu Taylor Fritz i Jessica Pegulaová jsou v semifinále. Fritz během pátku vyhrál dvakrát: po tříhodinové bitvě s britským tenistou Andym Murraym si poradil mnohem snáz ve čtvrtfinále s Jordanem Thompsonem. Australana přehrál dvakrát 6:3.

Zápas Fritze s trojnásobným grandslamovým šampionem Murraym ve čtvrtek znemožnil déšť, o den později ho na chvíli v prvním setu přerušili klimatičtí aktivisté. „Měli by si najít lepší způsob, než obtěžovat sportovní fanoušky,“ řekl devátý tenista světového žebříčku Fritz po výhře nad zkušeným Britem 6:7, 6:3 a 6:4.

O nedlouho později vyřadil i Thompsona a připsal si 41. letošní výhru na okruhu. Jen světová jednička Carlos Alcaraz a trojka Daniil Medveděv jich mají více. „Moje tělo by pravděpodobně nevydrželo další podobnou bitvu jako s Andym,“ komentoval Američan dvousetovou výhru nad Thompsonem. O finále si v sobotu zahraje proti Nizozemci Tallonu Griekspoorovi.

Pegulaová, světová trojka, si ve Washingtonu udržela šanci na další trofej, kterou tam vybojovala v roce 2019. Nad ukrajinskou tenistkou Elinou Svitolinovou vyhrála 4:6, 6:3 a 6:4. V semifinále je také další domácí favoritka Coco Gauff po suverénním vítězství 6:1, 6:2 nad olympijskou vítězkou Belindou Bencicovou ze Švýcarska.

Turnaj mužů a žen ve Washingtonu

tvrdý povrch

Muži (dotace 2,013.940 dolarů)
Dvouhra - 3. kolo:

Fritz (1-USA) - Murray (15-Brit.) 6:7 (2:7) 6:3, 6:4
Tiafoe (2-USA) - Šang Ťün-čcheng (Čína) 6:2, 6:3
Evans (9-Brit.) - Ševčenko (Rus.) 6:4, 6:3
Thompson (Austr.) - Eubanks (11-USA) 6:2, 6:2
Griekspoor (12-Niz.) - Monfils (Fr.) 6:4, 1:6, 6:3

Čtvrtfinále:
Dimitrov (5-Bulh.) - Humbert (13-Fr.) bez boje
Fritz (1-USA) - Thompson (Austr.) 6:3, 6:3
Evans (9-Brit.) - Tiafoe (2-USA) 6:4, 7:5
Griekspoor (12-Niz.) - Wolf (16-USA) 7:5, 6:4.

Ženy (dotace 780.637 dolarů)
Dvouhra - 2. kolo:

Sakkariová (4-Řec.) - Fernandezová (Kan.) 7:5, 6:2

Čtvrtfinále:
Pegulaová (1-USA) - Svitolinová (Ukr.) 4:6, 6:3, 6:4
Samsonovová (8-Rus.) - Kosťuková (Ukr.) 6:4, 6:2
Gauffová (3-USA) - Bencicová (6-Švýc.) 6:1, 6:2
Sakkariová (4-Řec.) - Keysová (7-USA) 6:3, 6:3.

Tsitsipas zkusí utnout finálovou smůlu

Po pěti prohraných finálových zápasech za sebou zkusí řecký tenista Stefanos Tsitsipas prolomit černou sérii. Na turnaji v mexickém Los Cabos v semifinále porazil snadno 6:3, 6:2 Bornu Čoriče z Chorvatska a v sobotním souboji o titul ho čeká Australan Alex de Minaur, jehož ve všech devíti duelech na okruhu zatím porazil.

Pátý hráč světa Tsitsipas letos prohrál finále v Barceloně se španělským lídrem žebříčku Carlosem Alcarazem i v lednu na Australian Open s grandslamovým rekordmanem Novakem Djokovičem. Od triumfu na Mallorce loni v červnu byl poraženým finalistou v Cincinnati, Astaně i ve Stockholmu.

Turnajových trofejí má čtyřiadvacetiletý Řek zatím devět, jeho australský soupeř De Minaur sedm. V pátečním semifinále rodák ze Sydney přehrál Němce Dominika Koepfera 6:2, 6:7 a 6:1.

Turnaj mužů v Los Cabos

tvrdý povrch, dotace 946.975 dolarů

Dvouhra - semifinále:
De Minaur (5-Austr.) - Koepfer (7-Něm.) 6:2, 6:7 (5:7), 6:1
Tsitsipas (1-Řec.) - Čorič (4-Chorv.) 6:3, 6:2

Thiem odvrátil v Kitzbühelu pět mečbolů

Pět mečbolů odvrátil domácí tenista Dominic Thiem v semifinále turnaje v Kitzbühelu. Na tamní antuce připravil o postup Srba Lasla Djereho a zahraje si o titul poprvé od Turnaje mistrů v roce 2020. Devětadvacetiletý Rakušan zvítězil po třech a půl hodinách 6:7, 7:5 a 7:6. Na okruhu ATP může získat trofej poosmnácté.

Někdejší světová trojka Thiem se v sobotním finále utká s Argentincem Sebastiánem Báezem. Ten vyřadil nasazenou jedničku a krajana Tomáse Martína Etcheverryho po další třísetové bitvě 7:6, 3:6 a 6:4.

Turnaj mužů v Kitzbühelu

antuka, dotace 630 705 eur

Dvouhra - semifinále:
Báez (Arg.) - Etcheverry (1-Arg.) 7:6 (7:5), 3:6, 6:4
Thiem (Rak.) - Djere (5-Srb.) 6:7 (3:7), 7:5, 7:6 (10:8)

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Erler, Miedler (1-Rak.) - Behar, Pavlásek (Urug./ČR) 7:6 (11:9), 6:4

Liberecký challenger vyvrcholí bez Čechů

Tenisový challenger v Liberci vyvrcholí ve dvouhrách bez české účasti. V dnešním čtvrtfinále opustil Svijany Open poslední domácí zástupce Dalibor Svrčina.

Třetího nasazeného Svrčinu porazil 6:0, 6:3 francouzský hráč ze čtvrté stovky světového žebříčku Ugo Blanchet, jenž je v Liberci specialistou na domácí hráče. V prvním kole vyřadil Hynka Bartoně a ve čtvrtek Víta Kopřivu.

Po loňském triumfu Jiřího Lehečky tak bude mít turnaj s dotací 73.000 eur zahraničního vítěze.

Challenger v Liberci

antuka, dotace 73 000 eur

Dvouhra - čtvrtfinále:
Blanchet (Fr.) - Svrčina (3-ČR) 6:0, 6:3.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...