Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Koudelka je jediným českým skokanem na Turné, kralovat má Kraft

Roman Koudelka ve druhém závodě Turné čtyř můstků v Garmisch-Partenkirchenu. foto: Reuters

Roman Koudelka znovu jediným českým zástupcem na tradičním Turné čtyř můstků. Čtyřiatřicetiletý skokan na lyžích se pokusí vybojovat v prestižní soutěži první body do probíhajícího ročníku Světového poháru. Souboj o Zlatého orla začíná čtvrteční kvalifikací v Oberstdorfu a vyvrcholí 6. ledna Bischofshofenu. Favoritem je Rakušan Stefan Kraft, lídr Světového poháru.
  15:06

Koudelka je v této sezoně jediným českým účastníkem elitního seriálu. Na první body zatím závodník z Lomnice nad Popelkou čeká. Naposledy skončil v Engelbergu na 34. a 39. místě. V minulé sezoně získal během Turné čtyř můstků jeden bod díky poslednímu bodovanému 30. místu v Garmisch-Partenkirchenu.

Koudelkovým maximem v Turné je celkové páté místo, které obsadil v letech 2012 a 2019. Z Čechů ovládli soutěž v roce 1971 Jiří Raška a v roce 2006 se Jakub Janda podělil o triumf s Finem Jannem Ahonenem.

Favoritem Turné je Kraft, který v této sezoně Světového poháru vyhrál pět z osmi závodů. Třicetiletý Rakušan zaútočí v miniseriálu na druhý triumf po sezoně 2014/15. Jeho hlavními vyzyvateli bude trojice Němců Andreas Wellinger, Pius Paschke a Karl Geiger. Z Němců naposledy ovládl Turné čtyř můstků v sezoně 2001/02 Sven Hannawald. Titul obhajuje Nor Halvor Egner Granerud.

Norský skokan na lyžích Halvor Egner Granerud se raduje z triumfu v Turné čtyř můstků.

Turné se skáče speciálním systémem. Z kvalifikace postoupí do hlavního závodu čtyřicítka nejlepších a elitní desítka ze Světového poháru. První kolo se uskuteční vyřazovací formou, do druhé části projde 25 vítězů a pět nejlepších poražených. Druhé kolo se už skáče od třicátého nejlepšího po prvního.

Celkový vítěz Turné čtyř můstků získá stejně jako vloni odměnu sto tisíc švýcarských franků (2,6 milionu korun). Prize money činí dohromady 400 tisíc franků.

Po Oberstdorfu bude 72. ročník Turné čtyř můstků pokračovat v Garmisch-Partenkirchenu, kde se bude 31. prosince a 1. ledna. Soutěž se poté přesune do Rakouska. Závod v Innsbrucku začne 3. ledna a Turné vyvrcholí 6. ledna v Bischofshofenu.

Autoři: ,