Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Tým za jednu libru vládne formuli 1

Sport

  17:18
MELBOURNE - Šéf stejnojmenné stáje formule 1 Ross Brawn přes samé dojetí jen těžko hledal po zahajovacím závodu sezony v Austrálii slova. Tým, ve kterém ještě před několika týdny nikdo ze 700 zaměstnanců netušil, zda vůbec bude mít i nadále práci, dnes v Melbourne senzačně získal zásluhou pilotů Jensona Buttona a Rubense Barrichella vítězný double.

Strůjci neporazitelného Ferrari z přelomu tisíciletí - šéf Brawn GP Ross Brawn a poradce Ferrari Michael Schumacher. foto: ČTK

"Je fajn vidět zase kolem sebe zářící obličeje svých spolupracovníků," radoval se Brawn a prý sotva zadržoval slzy. Čtyřiapadesátiletý muž s přezdívkami "Supermozek" či "Einstein" formule 1 se teprve nedávno změnil z šéfa stáje Honda v majitele Brawn GP. Po měsících hledání nového majitele sám odkoupil za symbolickou jednu libru (29,5 koruny) tým se všemi závazky od japonské automobilky, která se kvůli ekonomické krizi rozhodla ze šampionátu stáhnout. Prý tak učinil až poté, co si všechno důkladně promyslel při rybaření na Maledivách. A hned v prvním závodě sezony měl tento příběh pohádkový konec.

"Já už párkrát na stupních vítězů byl, ale dnes to bylo opravdu něco mimořádného. Jsem šťastný, že jsme to všechno přestáli. To, co se (v Melbourne) stalo, je senzační," řekl Brawn. Přes ohromnou euforii se ale neuchýlil k silným slovům, o titulu mluvit nechtěl. "V první řadě nám jde o vítězství. Když jich budeme mít dost, budeme mít i titul. Musíme dál pracovat, ostatní týmy to budou dělat také. Každopádně máme dobré auto a silný tým, vítězství nám dodalo sebevědomí," dodal.

Nejnovější úspěch je považován za další důkaz Brawnovy geniality. O té britský inženýr, který se ve formuli angažuje od roku 1976, v minulosti přesvědčil především jako technický ředitel Benettonu a Ferrari. Pod jeho vedením získal nejúspěšnější pilot historie Michael Schumacher všech svých sedm titulů mistra světa. Dva u Benettonu a zbytek u Ferrari.

Německý pilot také hned přispěchal se slovy uznání. "Vloni naprosto nic, dneska úplně vepředu. Mohu to Rossovi jen přát, odvedl skvělou práci," řekl na adresu svého přítele slavný Němec, který sám měl jako poradce Ferrari v Austrálii málo důvodů k radosti. Italská stáj, obhájce prvenství v Poháru konstruktérů, vyšla bodově naprázdno.

Autor: