Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Úchvatné Tokio letos Bolt a spol. nezopakují...

Sport

  10:30
PRAHA/TEGU - Psal se 25. srpen roku 1991, bylo krátce po devatenácté hodině místního tokijského času. Pohled na výsledkovou tabuli sprintu na sto metrů při mistrovství světa tehdy šokoval celou planetu. Carl Lewis: 9,86 – světový rekord! Leroy Burrell: 9,88 – druhý nejlepší čas historie. Dennis Mitchell 9,91 – čtvrtá nejlepší stovka všech dob.

Usain Bolt a Carl Lewis. foto: Reprofoto

Pod deset vteřin se ten večer dostali ještě čtvrtý Brit Christie, pátý Namibijec Fredericks a šestý Jamajčan Stewart. Suverénně nejlepší běh sprinterské historie. "Bylo to úchvatné. Byl jsem přímo na místě a nemohl uvěřit vlastním očím," vzpomíná šéftrenér českých sprinterů Luděk Svoboda.

ÚCHVATNÉ FINÁLE STOVKY V TOKIU

Nikdo v tu dobu nemohl tušit, že o osmnáct let později na šampionátu v Berlíně posune vysmátý jamajský šoumen Usain Bolt lidské možnosti až na 9,58 vteřiny. Na pohled stačilo málo. Využil svých dlouhých nohou, udržel frekvenci běhu robustnějších sprinterů a utekl všem.

Milníky ve vývoji světového rekordu na 100 metrů

JESSE OWENS - 10,2 Hrdina berlínské olympiády 1936, který Hitlerovi zkazil oslavu nastupujícího nacismu, bežel v červnu 1936 stovku za 10,2 vteřiny.

ARMIN HARY - 10,0 Němci Arminu Harymu jako prvnímu zastavily stopky na rovných deseti vteřinách. Byl červenec roku 1960. Při elektronickém měření by ale čas odpovídal 10,25 vteřiny.

JIM HINES - 9,95 Američan Jim Hines jako první oficiálně prolomil magickou desetivteřinovou hranici. Čas 9,95 z olympiády v Mexiku 1968 vévodil tabulkám patnáct let. Prolomil jej až v roce 1983 Američan Calvin Smith časem 9,93.

BEN JOHNSON - 9,83 Kanaďan Ben Johnson zaběhl tehdy neskutečný čas na světovém šampionátu v Římě 1987. Po dopingovém skandálu na olympiádě v Soulu o rok později ale jeho výkon z tabulek zmizel.

CARL LEWIS - 9,86 První čas pod 9,9 vteřiny, tak zaběhl až devítinásobný olympijský vítěz Carl Lewis na světovém šampionátu v Tokiu 1991.

ASAFA POWELL - 9,74 Nástup nových jamajských sprinterů se projevil i na vývoji světových tabulek. Asafa Powell postupně snížil hodnotu hodnoru rekordu dokonce pod devět a tři čtvrtě vteřiny.

USAIN BOLT - 9,58 Když jamasjký blesk Usain Bolt zaběhl na olympiádě v Pekingu stovku za 9,69 vteřiny, ležel mu svět u nohou. To ještě nikdo nevěděl, že za rok na MS v Berlíně stáhne ještě dalších 11 setin vteřiny.

Boltovy výborné časy ale povzbudily i jeho soupeře. Jen v letošní sezoně devatenáct z nich zaběhlo stovku pod deset vteřin, sedm dokonce pod 9,90. "Je to trochu v hlavě. Uvědomí si, že mohou být také hodně rychlí, a všem to stáhne časy," vysvětluje Svoboda. Že by se v neděli v Tegu schylovalo k podobně památnému finále jako před dvaceti lety?

Těžko. Osud (bohužel) a dopingoví komisaři (naštěstí) byli proti. Z nejlepších letošních sprinterů chybí hned první čtveřice – Američan Gay a Jamajčan Powell kvůli zranění, jeho krajan Mullings a Američan Rodgers kvůli užití nepovolených látek.

Češi také utíkají. Ale k fotbalu

A Bolt? Ten už sám přiznal, že další lámání historických tabulek tentokrát neplánuje. "Vracím se po zranění, takže nemyslím, že mám formu na 9,5. Ale rozhodně budu schopný běžet rychle," řekl na tiskové konferenci.

"Nabral svalovou hmotu a podle mého může zaběhnout čas kolem 9,70," míní Svoboda. "Je to škoda, bylo by zajímavé vidět ho běžet pod tlakem, Gay s Powellem by ho letos prohnali. O to větší divočina to bude za rok na hrách v Londýně," dodává.

Hranice Boltových (i lidských) možností jsou prý devět a půl vteřiny, u bělochů pak kvůli fyzickým předpokladům o tři desetiny výš. Češi ale na podobné časy ani nemyslí. Vedle autora loňského historického maxima Jana Veleby stojí čas deset vteřin a třiadvacet setin.

"Kdybychom jako Norové nakupovali černé běžce v cizině, může u nás padnout deset vteřin do dvou let. U vlastních zdrojů budeme čekat asi hodně dlouho," míní šéftrenér sprinterů. Důvodů je hned několik. Od fyzických dispozic až po oblíbenost atletiky u mladých sportovců.

Jeden příklad za všechny. Předloni si Tomáš Dvořák vyhlédl v Olomouci šikovného sprintera. Chtěl s ním více pracovat, ale přišla zamítavá odpověď: "Omlouvám se, ale už jsem podepsal Chelsea," řekl tehdy patnáctiletý blonďák.

JAK SE VYVÍJEL SVĚTOVÝ REKORD - OBRAZEM

Jmenuje se Tomáš Kalas a letos vybojoval s českým týmem do devatenácti let titul fotbalových vicemistrů Evropy. "Už to tak je. V Čechách hrají prim Jágr nebo Čech. Když je někdo rychlý a šikovný, fotbalisté a hokejisté se o něj poperou," pokyvuje hlavou Svoboda.

Grafika: vývoj světového rekordu na 100 metrů.