Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ujfaluši: Můj konec v reprezentaci je nezvratný a definitivní

Sport

  12:44
Fotbalový obránce Tomáš Ujfaluši neplánuje, že by se někdy vrátil do národního týmu, a jeho rozhodnutí uzavřít reprezentační kariéru je nezvratné. Jednatřicetiletý hráč Atlétika Madrid to řekl v rámci dnešní tiskové konference Fotbal pro rozvoj. Ujfaluši je dlouhodobým patronem tohoto charitativního projektu, který má za cíl pomáhat mladým keňským fotbalistům.

Václav Svěrkoš (vlevo) a Tomáš Ujfaluši foto: René VolfíkČTK

Ujfaluši zopakoval, že se už v dresu české reprezentace neobjeví. "Je to definitivní, to rozhodnutí už měnit nebudu," řekl Ujfaluši. Někdejší kapitán národního týmu uzavřel svoji reprezentační kariéru poté, co jej výkonný výbor svazu spolu s jeho spoluhráči Milanem Barošem, Markem Matějovským, Martinem Feninem, Radoslavem Kováčem a Václavem Svěrkošem vyřadil z týmu poté, co zmíněná šestice strávila část noci po březnovém prohraném utkání kvalifikace MS se Slovenskem v jednom z pražských barů.

Ujfalušimu prý nejvíc vadil způsob, jakým způsobem výkonný výbor trestal.

Je to zkrátka uzavřená kapitola. Pokud k takovému rozhodnutí už dospěju, je to definitivní.

"Reagovali na nějaký článek v bulváru a aniž by se nás na něco zeptali, suspendovali nás. To se mi nelíbilo," uvedl Ujfaluši. K návratu jej prý už nemůže přesvědčit nic. Ani změny ve vedení svazu či žádost nového reprezentačního trenéra. "Je to zkrátka uzavřená kapitola. Pokud k takovému rozhodnutí už dospěju, je to definitivní," zdůraznil Ujfaluši, jehož reprezentační kariéra čítá 78 zápasů a dvě vstřelené branky, přičemž debutoval v únoru roku 2001 v přípravě v Makedonii.

Když se Ujfaluši ohlíží zpět, stále prý nechápe, jaké pohoršení večírek reprezentantů po duelu se Slovenskem vzbudil. "Já bych nic jinak neudělal, protože si stojím za názorem, že jít na večeři po zápase je všude normální a neřeší se to. Ale tady se toho chytil bulvár a udělala se z toho aféra," přemítal Ujfaluši. Pak připustil, že kdyby věděl, jaké následky bude večírek mít, možná by jednal jinak. "Tak to bych možná opravdu zůstal na pokoji, vědět, co se stane," podotkl Ujfaluši.

O konci v reprezentaci se prý rozhodl úplně sám, s žádným ze spoluhráčů z reprezentace o tom nediskutoval. Věc probíral jen se svým otcem. "Skončil jsem na základě svých pocitů. S tátou jsem se o tom samozřejmě bavil. Věděla o tom i celá moje rodina, která vždycky stojí za mnou. Ale ten konečný verdikt jsem si pokaždé ve fotbalových věcech dělal sám a tak to bylo i teď," uvedl Ujfaluši.

Na druhou stranu doufá, že se do reprezentace vrátí zbývajících pět hráčů, kteří byli vyřazeni společně s ním. "Doufám, že to tak bude, protože ti kluci nároďáku můžou hodně pomoci. Byla by škoda nevyužít tu šanci, kterou pořád nároďák na mistrovství má, byť se zmenšila. Ale pořád to není ztracené," líčil Ujfaluši. S jeho absencí se národní tým prý vyrovná. "Na mojí pozici tam jsou šikovní a hlavně hodně perspektivní kluci. Třeba Honza Šimůnek už vyhrál německou ligu, dobře hraje i Suchý ve Slavii," připomněl rodák z Rýmařova.

Na reprezentaci prý nezanevřel, byť se s ní nerozešel v dobrém. "Kluky budu sledovat pořád, stejně jako jsem se díval na jejich zápas s Maltou. Budu jim fandit, jsem vlastenec. Ale až se budu na zápasy dívat, nohy mi už cukat nebudou," zopakoval Ujfaluši. Rozloučení s reprezentací mu prý může pomoci prodloužit jeho kariéru na klubové úrovni. Síly, které při reprezentačních srazech, věnoval národnímu týmu, nyní pošetří ve prospěch Atlétika Madrid, kde letos dokončil svou první sezonu. "V klubu jsou rádi, že jsem v nároďáku skončil. Místo toho, abych jezdil na srazy, teď budu mít místo soustředění třeba dva nebo tři dny volna, což mi jenom prospěje," uvedl Ujfaluši.

Autor: