Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Úkol druhý: udržet mladé basketbalové hvězdy doma

Sport

  18:35
PRAHA - Je to příjemný paradox. Peněz ve sportu v posledních letech výrazně ubylo, letošní léto ale přesto patří juniorským výběrům. Těch by se přitom nedostatek financí ze Sazky a ze státní kasy měl dotknout nejvíce. Po senzačním stříbru fotbalistů mladších devatenácti let na evropském šampionátu v Rumunsku se stejný úspěch na stejném turnaji podařil i basketbalovým kadetům na mistrovství v České republice.

Čeští basketbalisté do šestnácti let prohráli až ve finále ME s Chorvatskem. foto: ČTK

"Je to ale jen shoda náhod. Jak u Hřebíka ve fotbale, tak u našich šestnáctek se sešlo několik faktorů – dobrý ročník, dobrý trenér a i trocha štěstí. Dlouhodobá koncepce tu stále chybí," řekl pro LN šéf basketbalové federace Miroslav Jansta. Pohled na výsledky kadetů v posledních letech mu dává za pravdu. Po evropském stříbru z roku 2008 přišel v následné sezoně sestup z elitní divize, pak opět postup a letos nečekané stříbro. Během čtyřletého cyklu velký kolotoč.

Talenti míří do Španělska

Basketbalovou federaci teď ale čeká těžší práce. Vybrousit mladé diamanty, aby v budoucích letech pomohly reprezentaci dospělých. "Už v neděli jsme se na výboru bavili o tom, kolik z mladých hvězd v Česku zůstane. Všichni chtějí hrát ve Španělsku," přiznává Jansta. Důvod je jasný. Cesta k zápasům v Eurolize nebo dokonce ve slavné NBA je z české soutěže složitější.

Čeští basketbalisté do šestnácti let prohráli až ve finále ME s Chorvatskem.

"Já bych jim ale radil, aby zůstali tady a hlavně hráli. Než přijde hvězdná kariéra, čeká je hvězdná práce a potřebují ještě odehrát dost těžkých zápasů," oponuje Jansta. Zároveň ale přiznává, že Česko zaspalo a basketbalové akademie na Pyrenejském poloostrově jsou kvalitnější, což si nejvíce uvědomují i mladí basketbalisté.

"Vím, že pokud se chci zlepšit, potřebuji odejít do zahraničí," řekl deníku Sport ještě před šampionátem Radovan Kouřil, který je spolu s momentálně zraněným Adamem Pecháčkem považován za největší klenot ročníku 1995. A svůj talent ukázal i na mistrovství. Spolu s Martinem Peterkou byl zvolen do All-Star týmu šampionátu. Hned vedle hvězdného chorvatského střelce Maria Hezonji, který je považován za unikátní talent nejen této věkové kategorie.

Vstupenka do NBA?

Čeští basketbalisté do šestnácti let prohráli až ve finále ME s Chorvatskem.
Stejně na tom byli v roce 2008 i Turek Enes Kanter nebo Jonas Valančiunas z Litvy, letošní trojka a pětka draftu NBA. První odešel do zámoří, druhý zůstal v domácí lize. Zahrál si zde ale prestižní Euroligu, což mladé Čechy nečeká.

Ti by ale nepohrdli ani pravidelnými starty v české nejvyšší soutěži. I z úspěšného týmu v roce 2008 ale podobnou šanci dostali (kromě Ondřeje Balvína, který zkouší štěstí ve Španělku) jen největší hvězdy – Tomáš Vyoral, Martin Kříž a Jaromír Bohačík. A to je podle šéfa basketbalové federace málo. "Chceme ale rozšířit nejvyšší domácí soutěž, aby si zahrálo víc mladých hráčů.

Třeba v podobném týmu, jako je u žen VŠE Praha, který se zaměřuje právě na mladé hráčky," vysvětluje Jansta. Musí jednat rychle, podobná parta se v Česku nerodí každý rok.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!