Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ukrajinští basketbaloví mistři v čele s koučem Ginzburgem se bojí války, azyl našli v Česku

Ronen Ginzburg při time outu ukrajinského týmu Prometej foto: Basketball Champions League

Ještě jeden ligový zápas odehrát a v pondělí na letadlo směr Praha. Ukrajinští basketbaloví šampioni BC Prometej, které vede kouč české reprezentace Ronen Ginzburg, dali na doporučení západních ambasád a před hrozbou ruského útoku se stahují z vlasti.
  12:39

Účastníci basketbalové Ligy mistrů si za zemi svého dočasného pobytu vybrali Českou republiku, stráví zde minimálně dva týdny. 

Přestěhování nahrála ligová pauza, na přelomu února a března je na programu reprezentační okno pro zápasy světové kvalifikace.

Bohatý klub z Dněpropetrovské oblasti sází hlavně na zahraniční hráče v čele s Američany D’Angelem Harrisonem, Chrisem Dowem či D. J. Kennedym, zásadní roli má i chorvatský reprezentant Miro Bilan. Trenérem je Izraelec s českým pasem Ronen Ginzburg. 

Už jen kvůli nim nemohlo klubové vedení váhat, na výzvu Bílého domu a dalších vlád k opuštění Ukrajiny zareagovalo.

„Chápeme obavu všech našich hráčů, nejen zahraničních posil,“ vzkázal v sobotu večer prezident klubu Volodymyr Dubinskij. „Všichni zůstávají součástí týmu, nikdo smlouvu nevypověděl, nikdo neodchází.“

Ukrajinský tým se bude v Česku připravovat na zápasy osmifinálové fáze Ligy mistrů. Tu má rozehranou skvěle, po dvou vítězstvích ho čeká 3. března zápas číslo tři, souboj s rumunským U-BT Kluž-Napoca o první místo ve skupině.

„Věřím, že se vše vyřeší diplomatickou cestou. Jsem si jistý, že na začátku března nastoupíme v Kyjevě,“ dodal Dubinskij.

V metropoli hraje kometa ukrajinského basketbalu svá mezinárodní utkání. Loni v létě změnil Prometej své oficiální působiště, z Kamianského se přesunul do čtrnáctitisícového městečka Slobožanské.

Na mezinárodní scéně působí i ženský celek Prometeje, na čtvrtfinále Eurocupu se v příštích týdnech hodlá připravovat v Bulharsku.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...