Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Poražená Kvitová: Těším se domů, musím se vyléčit. Mrzelo ji chování diváků

Petra Kvitová se natahuje za míčkem ve druhém kole US Open. foto: Reuters

Co mohlo na první pohled vypadat jako atraktivní retro šlágr a zajímavá výzva, se pro tenistku Petru Kvitovou proměnilo spíš v utrpení. Češka podlehla Dánce Caroline Wozniacké ve druhém kole US Open 5:7, 6:7 a poté pronesla: „Byl to divný zápas.“
  19:10

Dvě grandslamové šampionky se střetly popatnácté. Pořadatelé jim k partii poskytli ty nejspektakulárnější kulisy. Do středečního programu ji zařadili do noční show na monumentálním Arthur Ashe Stadium.

Kvitová se sice utrhla do vedení 4:2, přesto na ní bylo vidět, že není příliš dobře naladěná. V přetahované s bývalou světovou jedničkou, která se nedávno vrátila po mateřské pauze, nepodávala podle svých představ a v klíčových chvílích víc kazila.

Nechala Wozniackou snížit vzájemnou bilanci na 8:7. Teprve podruhé v posledních dvanácti ročnících ztroskotala v New Yorku už ve druhém utkání. Ve třetí grandslamové sezoně za sebou se ani na jednom ze čtyř prestižních podniků neprobourala do čtvrtfinále.

Petro, kde vidíte zlomové momenty střetnutí?
Od začátku jsem se necítila nejlíp. Přišlo mi, že balóny neletí. I kurt se mi zdál pomalejší. Přesto jsem v prvním setu vedla. Ale nedokázala jsem si náskok udržet. Caro zahrála trošku líp, šla na kurt bez nervů, neměla co ztratit.

Co vás trápilo?
Pořád válčím s nakřáplým zdravím. Nastupovaly jsme pozdě večer, já obvykle chodím spát v deset. Chybí mi energie. Jak pořád kašlu, mám zaťaté celé tělo, což se podepisuje i na psychice. Snažila jsem se ze sebe vytřískat všechno, co šlo. Nestačilo to.

Je zvlášť těžké čelit houževnaté běžkyni Wozniacké, když nejste fit?
Je. Měla jsem ji hnát svou agresivitou, ale já ji v sobě nenašla. Jak mi scházela šťáva, nemohla jsem se do míčů opřít.

Česká tenistka Petra Kvitová (vpravo) gratuluje Dánce Caroline Wozniacké k postupu do třetího kola US Open.

Všimla jste si, že vám publikum nepřálo?
Hlavně se mi zdálo, že na centru byl od začátku strašný kravál. Jako ve vosím hnízdě. Pořád slyšíte nějaké hlasy. Pak se na tenis těžko soustředíte. Když jsem mluvila s rozhodčí, odpověděla mi, že to lepší nebude. Takže super.

US Open 2023

příloha iDNES.cz

A co fandění proti vám?
Chápu, že diváci byli trošku víc na straně Caroliny. Ale nemuseli tleskat, když jsem zkazila první servis. Byl to divný zápas.

Jaké bylo střetnout se po pěti letech se starou známou Wozniackou?
Jo, bylo fajn potkat zase soupeřku stejného věku. Svedly jsme spoustu zápasů, ani mi nepřijde, že jsme spolu hrály naposled před takovou dobou. Všechno tak strašně letí.

Americkou šňůru jste kvůli onemocnění do značné míry protrpěla. Těšíte se domů?
Dokud vítězíte, máte radost z postupu. Po porážce se aspoň můžete těšit domů. A tam já se po měsíci v Americe opravdu těším. Musím vyléčit průdušky. V tomhle stavu bych už dál hrát nechtěla. Snad ty potíže ustoupí časem, nebo půjdu na vyšetření. Každopádně už mi to stačilo.

Jakou máte představu o vašem programu v příštích měsících?
Pořád mám přihlášenou Guadalajaru a dva turnaje v Asii, kam se fakt těším. (ironicky) Teď nevím… Je to hodně cestování, ani letadlo mi nedělá na průdušky dobře. Uvidím, co mi řeknou doktoři.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!