Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Strýcová se rozloučila se singlovou kariérou, čtyři Češky pokračují dál

Sport

  22:05aktualizováno  30. srpna 6:34
Během druhého dne tenisového US Open se představilo šest českých zástupkyň. Vstupenku do druhého kola si zajistily wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová, Karolína Plíšková, Linda Nosková a Marie Bouzková. Naopak po porážce celou singlovou kariéru uzavřela Babora Strýcová, vypadla rovněž Barbora Krejčíková.

Odehrála poslední singlový zápas v kariéře, na US Open totiž Strýcová nedokázala projít do druhého kola. Kaie Kanepiové sice sedmatřicetiletá Češka statečně vzdorovala, nakonec s ní padla dvakrát 4:6.

Strýcová vs. Kanepiová

Podrobná reportáž

Odevzdala hned první servis zápasu, a ač poté bojovala o každý míček, brejkovou ztrátu se jí v prvním setu dotáhnout nepodařilo.

Do druhého naskočila lépe, dokonce uzmula servis soupeřky a odskočila do slibného vedení 3:1, Estonka si však ztracené podání vzala zpátky. Bojovnice Strýcová už utkání nezdramatizovala. Právě naopak, přišla o další servis a s ním i o šanci setrvat v pavouku déle. Na US Open ještě úplně nekončí, zahraje si debl po boku krajanky Vondroušové a mix se Santiagem Gonzálezem.

Krejčíková napodobila deblovou parťačku

Poslední dobou hledala formu, nenašla ji ani na posledním grandslamu sezony. Krejčíková nepotvrdila roli nasazené dvanáctky a první kolo proti Lucii Bronzettiové prohrála 4:6 a 6:7 (3:7).

Bronzettiová vs. Krejčíková

Podrobná reportáž

Česká tenistka selhala především ve statistice nevynucených chyb, za dvousetový zápas jich zapsala hned 49. Italka jich natropila 27.

I přesto, že ve druhé sadě sahala Krejčíková po otočce, v rozhodujícím tiebreaku získala jen tři body a stejně jako v pondělí její deblová parťačka Kateřina Siniaková zabalila účast ve dvouhře hned v úvodu.

Jedna z favoritek Vondroušová uspěla

Vondroušová se v zápase s korejskou kvalifikantkou Han Na-le zprvu prala s podáním. Dvakrát o něj přišla, především kvůli čtyřem dvojchybám. Podle očekávání však 241. ženu pořadí nakonec zdolala, za hodinu a dvě minuty vyhrála jasně 6:3 a 6:0.

Han Na-le vs. Vondroušová

Podrobná reportáž

Do utkání vlétla dominantně, na returnu nedovolila Korejce jediný fiftýn a rychle vybojovala brejk. Pak trochu překvapivě o vlastní servis přišla, totožný scénář se opakoval i v následujících dvou gamech.

Během tří příjmů Vondroušová zahrála pokaždé čistou hru, konečně se chytla i na podání a odskočila do vedení 4:2. Zdravě se hecovala, po povedeném míčku si hlasitě zakřičela. A setbol urvala na returnu.

Na začátku druhé sady opět odvracela dva brejkboly. Tentokrát si podání vzít nenechala, sama servisem soupeřky nepohrdla a odstartovala povedenou sérii. Vytvořila si pohodlný náskok 5:0, a přestože vzápětí na příjmu zprvu klopila hlavu, nakonec povedeným křižným bekhendem Korejce kanára přece jen nadělila. Dál půjde na Italku Martinu Trevisanovou.

Plíšková a jedenáct es

Plíšková dorazila do New Yorku ve výsledkové bídě, jelikož na posledních osmi turnajích zaznamenala jen dvě výhry. Na úvod US Open však předvedla kvalitní výkon a rumunskou kvalifikantku Elenu-Gabrielu Ruseovou vyprovodila hladce 6:1, 6:4.

Plíšková vs. Ruseová

Podrobná reportáž

V první sadě díky brejku utekla na 2:0, pak sice sama podání ztratila, následně si ale přivlastnila všechny zbývající hry v setu a rychle vedla.

Druhé dějství bylo vyrovnanější, Češka v něm získala rozhodující brejk v sedmém gamu. A náskok si v pohodě pohlídala až do konce. Turnajová pětadvacítka si pomohla jedenácti esy, ve druhém kole změří síly s Francouzkou Clarou Burelovou.

Premiérový postup Noskové na US Open

Poslední dobou předváděla Nosková solidní výkony, jeden takový vyšvihla i v prvním kole US Open. Američanku Madison Brengleovou přehrála jasně 6:2, 6:1 a poprvé v kariéře postoupila do druhého kola newyorského grandslamu.

Nosková vs. Brengleová

Podrobná reportáž

Mladá Češka brzy ovládla první tři gamy, na servisu si ze začátku počínala parádně. Returny Brengleové končily v síti a fiftýny na straně Noskové rychle přibývaly.

Američanka navíc při vlastním podání ztrácela, slabé servisy Češka trestala nekompromisními údery ven z kurtu. Dvakrát sice soupeřce nabídla brejk, víc gamů však v prvním setu nepustila.

Do druhé sady vstoupila defenzivně, protivnici dovolila agresivnější hru a musela častěji reagovat zrychlením. Pak ale opět převzala dominanci, blýskla se i esem z druhého podání. Brengleovou nakonec zdolala ještě vyšším poměrem než v prvním dějství a za pouhých 53 minut zápas ovládla. Ve druhém kole ji čeká světová pětka Uns Džábirová.

Bouzkovou nakopl předlouhý game

Nechytla start, rychle prohrávala 0:2. Pak si sice Bouzková vzala ztracené podání zpátky, o další však vzápětí znovu přišla. Ashlyn Kruegerová ji honila po kurtu a přesným zakončením zvýšila na 4:1. Česká tenistka uhrála dva gamy v řadě a sahala po srovnání. Se soupeřkou se přetahovala o výhodu dlouhých dvacet minut, třináctkrát dovedly tenistky game do shody. Bouzková odvrátila šest brejkbolů.

Kruegerová vs. Bouzková

Podrobná reportáž

Nakonec důležitou hru urvala a srovnala na 4:4. Povzbuzena dobrým výkonem pokračovala v chytrém pojetí a poprvé v zápase se dostala do vedení, když soupeřku brejkla na 6:5. Rozhodující game sice nezačala nejlíp, tiebreaku se však nakonec vyhnula.

Druhou sadu charakterizovaly především dlouhé výměny, obě tenistky vracely i zákeřné rány a držely si podání. Na returnu jako první zabodovala Bouzková, která odskočila do dvougamového vedení. Výhodu brejku sice ztratila, stejně jako v prvním dějství však zaútočila ve správnou chvíli a za stavu 5:4 šla servírovat na vítězství.

Tenistka Marie Bouzková se soustředí na bekhend během prvního kola US Open.

Po necelých dvou hodinách proměnila mečbol a vybojovala výhru 7:5, 6:4. Ve druhém kole vyzve Chorvatku Petru Martičovou.

Alcaraz po skreči, Džábirová přes potíže

Cestu za obhajobou titulu úspěšně zahájil Carlos Alcaraz, německý soupeř Daniel Koepfer mu duel 1. kola za stavu 6:2, 3:2 pro Španěla vzdal kvůli zranění kotníku. Dvacetiletý Alcaraz, který po turnaji přijde o post světové jedničky, se zdržel na kurtu necelou hodinu. Němec poté duel kvůli zranění levého kotníku, které si přivodil v samotném úvodu, vzdal.

Alcaraz se může stát prvním tenistou, který na US Open obhájí titul, po Rogeru Federerovi, jenž triumfoval pětkrát v řadě v letech 2004 až 2008. „O obhajobě nepřemýšlím. Jen se soustředím na svou hru, abych hrál stejně jako loni, snažím se dělat ty samé věci. Na nic jiného teď nemyslím,“ řekl úřadující wimbledonský šampion, jehož v dalším duelu čeká Jihoafričan Lloyd Harris.

Do turnaje suverénně vstoupil i Daniil Medveděv, který v úvodním kole ztratil pouze dva gamy a Maďara Attilu Balázse porazil 6:1, 6:1, 6:0. Rus se na kurtu zdržel jen hodinu a čtvrt, soupeři nepovolil ani jeden brejkbol a připsal si 50. vítězství v sezoně. „Je vždycky fajn začít dobře. Se svojí hrou jsem spokojený a už se těším na další zápasy. Doufám, že si v New Yorku zahraju co nejdéle,“ řekl po vítězství na kurtu.

Rus Daniil Medveděv hraje bekhend během prvního kola US Open.

Uspěl i Alexander Zverev, jenž porazil třikrát 6:4 Australana Aleksandara Vukice a po loňské nucené pauze kvůli léčbě potrhaných vazů v kotníku navázal na předchozí vydařená vystoupení ve Flushing Meadows.

Hladký vstup do turnaje měla i ženská světová trojka Jessica Pegulaová, která vyřadila Italku Camilu Giorgiovou dvakrát 6:2. Američanka postoupila z úvodního kola domácího US Open počtvrté za sebou, v duelu zahrála 28 vítězných míčů. Dvaapadesátá hráčka světa Giorgiová doplatila na 31 nevynucených chyb.

Nezaváhala ani vítězka letošního Australian Open Aryna Sabalenková, která Maryně Zanevské prolomila šestkrát servis a zahrála 27 vítězných míčků. Pro Belgičanku šlo o poslední utkání kariéry.

Dvojnásobná wimbledonská finalistka Uns Džábirová, jež i na US Open loni nezvládla až duel o titul, bojovala na kurtu vedle Camily Osoriové v těžkém a vlhkém vzduchu i s problémy s dýcháním. Den po 29. narozeninách ale ukázala bojovného ducha a kolumbijskou soupeřku po dvou hodinách zdolala 7:5, 7:6.

Uns Džábirová během pauzy v prvním kole US Open.

„Nebyl to snadný zápas. Ona hrála neuvěřitelně a já nebyla v nejlepší formě,“ řekla Džábirová fanouškům, kteří jí zazpívali „Happy Birthday“.

Loňské semifinále nezopakuje nasazená sedmička Caroline Garciaová, která nečekaně prohrála s čínskou kvalifikantkou Wang Ja-fan 4:6, 1:6. Francouzská tenistka zahrála 34 nevynucených chyb, soupeřka jich udělala jen jedenáct a k postupu jí stačilo sedm vítězných míčů.

Jubilejní 200. vítězství na grandslamu zaznamenal Brit Andy Murray, který vyřadil Francouze Corentina Mouteta 6:2, 7:5, 6:3. Naopak 100. duel na US Open se nevydařil Američance Venus Williamsové. Dvojnásobná vítězka turnaje v New Yorku prohrála s Belgičankou Greet Minnenovou dvakrát 1:6.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Alcaraz (1-Šp.) - Koepfer (Něm.) 6:2, 3:2 skreč
Medveděv (3-Rus.) - Balázs (Maď.) 6:1, 6:1, 6:0
Sinner (6-It.) - Hanfmann (Něm.) 6:3, 6:1, 6:1
Rubljov (8-Rus.) - Cazaux (Fr.) 6:4, 7:6 (7:5), 6:1
Mmoh (USA) - Chačanov (11-Rus.) 6:2, 6:4, 6:2
Zverev (12-Něm.) - Vukic (Austr.) 6:4, 6:4, 6:4
De Minaur (13-Austr.) - Skatov (Kaz.) 6:2, 3:6, 6:1, 7:5
Norrie (16-Brit.) - Ševčenko (Rus.) 6:3, 6:2, 6:2
Hurkacz (17-Pol.) - Hüsler (Švýc.) 4:6, 5:7, 7:6 (7:0), 6:3, 6:1
Dimitrov (19-Bulh.) - Molčan (SR) 6:7 (9:11), 6:7 (5:7), 6:1, 7:5, 7:6 (11:9)
Jarry (23-Chile) - Van Assche (Fr.) 6:3, 3:6, 6:2, 7:6 (7:3)
Fils (Fr.) - Griekspoor (24-Niz.) 4:6, 6:3, 5:7, 6:4, 7:5
Evans (26-Brit.) - Galán (Kol.) 6:4, 6:2, 7:5
Báez (Arg.) - Čorič (27-Chorv.) 7:5, 7:5, 6:1
Berrettini (It.) - Humbert (29-Fr.) 6:4, 6:2, 6:2
Etcheverry (30-Arg.) - Virtanen (Fin.) 6:3, 6:7 (3:7), 1:6, 6:4, 7:6 (10:5)
Sonego (It.) - Moreno De Alboran (USA) 6:3, 6:4, 6:2
Harris (JAR) - Pella (Arg.) 7:6 (7:5), 6:4, 6:4
Wu I-ping (Čína) - Lajovič (Srb.) 3:6, 6:4, 2:6, 6:4, 6:2
Wawrinka (Švýc.) - Nišioka (Jap.) 7:6 (7:5), 6:2, 6:4
Monfils (Fr.) - Daniel (Jap.) 4:6, 6:4, 6:2, 7:6 (7:4)
Arnaldi (It.) - Kubler (Austr.) 6:3, 3:0 skreč
Meligeni (Braz.) - Duckworth (Austr.) 6:4, 7:6 (13:11), 6:3
Rinderknech (Fr.) - Schwartzman (Arg.) 6:3, 6:4, 6:2
O’Connell (Austr.) - Purcell (Austr.) 6:4, 6:3, 3:6, 7:6 (7:5)
Michelsen (USA) - Ramos (Šp.) 6:4, 6:3, 6:4
Altmaier (Něm.) - Lestienne (Fr.) 6:7 (5:7), 6:3, 6:1, 6:2
Hsu Jü-hsiou (Tchaj-wan) - Kokkinakis (Austr.) 6:3, 6:4, 3:6, 6:3
Van de Zandschulp (Niz.) - Thompson (Austr.) 6:3 skreč
Murray (Brit.) - Moutet (Fr.) 6:2, 7:5, 6:3
Isner (USA) - Díaz Acosta (Arg.) 6:4, 6:3, 7:6 (7:1)
Draper (Brit.) - Albot (Mold.) 6:1, 6:4, 6:3

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Vondroušová (9-ČR) - Han Na-le (Korea) 6:3, 6:0
Bronzettiová (It.) - Krejčíková (12-ČR) 6:4, 7:6 (7:3)
Karolína Plíšková (25-ČR) - Ruseová (Rum.) 6:1, 6:4
Bouzková (31-ČR) - Kruegerová (USA) 7:5, 6:4
Nosková (ČR) - Brengleová (USA) 6:2, 6:1
Kanepiová (Est.) - Strýcová (ČR) 6:4, 6:4
Sabalenková (2-Běl.) - Zanevská (Belg.) 6:3, 6:2
Pegulaová (3-USA) - Giorgiová (It.) 6:2, 6:2
Džábirová (5-Tun.) - Osoriová (Kol.) 7:5, 7:6 (7:4)
Wang Ja-fan (Čína) - Garciaová (7-Fr.) 6:4, 6:1
Kasatkinová (13-Rus.) - Parksová (USA) 2:6, 6:4, 6:2
Samsonovová (14-Rus.) - Liuová (USA) 7:6 (7:3), 6:3
Keysová (17-USA) - Rusová (Niz.) 6:2, 6:4
Vickeryová (USA) - Vekičová (21-Chorv.) 2:6, 7:5, 6:2
Alexandrovová (22-Rus.) - Fernandezová (Kan.) 7:6 (7:4), 5:7, 6:4
Čeng Čchin-wen (23-Čína) - Podoroská (Arg.) 6:1, 6:0
Svitolinová (26-Ukr.) - Friedsamová (Něm.) 6:3, 6:1
Tausonová (Dán.) - Potapovová (27-Rus.) 7:6 (7:4), 3:6, 6:3
Pavljučenkovová (Rus.) - Crawleyová (USA) 6:2, 6:4
Lysová (Něm.) - Montgomeryová (USA) 6:2, 6:1
Minnenová (Belg.) - V. Williamsová (USA) 6:1, 6:1
Burrageová (Brit.) - Blinkovová (Rus.) 6:3, 6:4
Keninová (USA) - Bogdanová (Rum.) 7:6 (7:2), 6:4
Boulterová (Brit.) - Parryová (Fr.) 6:4, 6:0
Korpatschová (Něm.) - Beguová (Rum.) 6:3, 6:2
Martičová (Chorv.) - Mariaová (Něm.) 6:3, 6:1
Wickmayerová (Belg.) - Zvonarevová (Rus.) 6:4, 6:4
Burelová (Fr.) - Dolehideová (USA) 6:4, 6:3
Trevisanová (It.) - Putincevová (Kaz.) 0:6, 7:6 (7:0), 7:6 (10:8)
Stearnsová (USA) - Tomovová (Bulh.) 6:3, 6:4
Tigová (Rum.) - Marinová (Kan.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:1)
Curenková (Ukr.) - Jacquemotová (Fr.) 7:5, 3:6, 6:1

Autoři: ,