Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Grandslam číslo 24! Famózní Djokovič ve finále US Open udolal Medveděva

Sport

  1:47aktualizováno  2:10
Senzační podívaná plná zdánlivě nekonečných výměn. Takový popis může hrdě nést finále mužské dvouhry tenisového US Open, v němž Novak Djokovič získal rekordní 24. grandslamový titul. Ve vyrovnaném souboji přehrál 6:3, 7:6 (7:5), 6:3 Daniila Medveděva a oplatil mu tak dva roky starou porážku ze stejné fáze newyorského turnaje.

Pokud by někdo chtěl spočítat, kolik výměn zvedlo bouřlivé americké publikum ze sedaček během tří hodin a 17 minut, pořádně by se zapotil. Diváci na Arthur Ashe Stadium se stali svědky skvostné bitvy, která se zapíše do tenisových kronik.

Medveděv vs. Djokovič

Podrobná reportáž.

Srb Djokovič totiž díky výhře ve třech setech nad Medveděvem získal 24. grandslamový titul a vyrovnal absolutní rekord Australanky Margaret Courtové. Stal se rovněž nejstarším vítězem dvouhry na US Open v tzv. open éře.

„Co k tomu říct? Nemyslím si, že bych měl špatnou kariéru, protože mám dvacet titulů, ale ty máš dvacet čtyři grandslamových titulů… Wow,“ chválil Medveděv soka po zápase.

„Nevím, kde bych začal, hrozně moc to pro mě znamená,“ soukal ze sebe dojatý Djokovič. „Žiju svůj dětský sen.“

Srbský tenista Novak Djokovič líbá trofej pro vítěze US Open.

Během oslav si srbský tenista oblékl tričko s nápisem „Mamba Forever“ a číslem 24. Vzdal tím hold zesnulému basketbalistovi Kobemu Bryantovi. „Kobe byl můj velký kamarád. Hodně jsme si povídali o mentalitě vítězů,“ vysvětlil.

Už od počátku utkání připomínaly dlouhé výměny taktické šachy. Takový průběh více vyhovoval Djokovičovi, který si trpělivě budoval výhodnou pozici a vyčkával na pravý okamžik pro zakončení. Několikrát také přitvrdil a poslal na opačnou stranu kurtu nechytatelný servis.

Navíc slavil proměnění hned prvního nabídnutého brejkbolu v zápase, když Medveděv přepálil forhend. Vedení 3:0 si srbský tenista zkušeně hlídal, přestože se soupeř postupně herně zvedal.

Srbský tenista Novak Djokovič se raduje ze zisku fiftýnu ve finále US Open.

Ruský tenista Daniil Medveděv dobíhá míček během finále US Open.

Druhý nasazený Djokovič pokračoval v aktivním přístupu a pečlivě si kontroloval kladnou bilanci vítězných míčů nad nevynucenými chybami. Po konci první sady mu ve statistikách svítil poměr dvanáct ku deseti, a hlavně zisk setu 6:3.

Během přestávky se Medveděv odebral do šatny a zřejmě přemýšlel, jak vyvést z míry jistě hrajícího soka. Především na příjmu se ale dále trápil. A tak se zdálo, že má Srb jediný úkol: vytušit správný okamžik a dojít si pro brejk.

Jenže jeho moment dlouho nepřicházel.

Možná i kvůli sílící únavě, s níž se v průběhu druhé sady pral. V sedmé hře si dokonce po jedné z maratónských výměn lehl na dvorec, pak sám odvracel jeden brejkbol.

Novak Djokovič odpočívá po jedné z dlouhých výměn ve finále US Open.

Možná i kvůli zlepšení Medveděva, který už tolik nechyboval a působil mnohem sebevědoměji. Těžce vypracovaný setbol za stavu 6:5 na returnu ovšem Rus zahodil.

Rozuzlení tak přinesl nesmírně napínavý tiebreak. V něm se převaha mezi hráči rychle přelévala, setbol si jako první vytvořil Djokovič, ihned uplatnil zabijácký instinkt a bral druhou sadu 7:6 (7:5).

US Open 2023

příloha iDNES.cz

Po dvou hodinách a 36 minutách a dvou odehraných setech se ruský tenista nechal ošetřit, zatímco jeho protivník zamířil do útrob stadionu.

Ani další pauza příliš nezměnila chod zápasu. Djokovič se postupně vymanil z krize a po dalších nepřesnostech Medveděva unikl do trháku 3:1, a poté 4:2. Když ukončil sérií tří brejků na obou stranách, vedl už 5:2.

Čtvrtý triumf na US Open a první od roku 2018 si zajistil vítězstvím 6:3 v posledním dějství.

A jako bonus se navíc v pondělí vrací na post světové jedničky. Po Australian Open a Roland Garros letos dobyl třetí grandslamový titul, jen ve finále Wimbledonu podlehl Carlosi Alcarazovi, kterého na US Open v semifinále zastavil Medveděv.

Čtyřhra pro Dabrowskou a Routliffeovou

Dabrowská z Kanady a Routliffeová z Nového Zélandu vyhrály čtyřhru na tenisovém US Open, ačkoli se daly dohromady teprve před měsícem. Ve finále porazily 7:6, 6:3 newyorské šampionky z roku 2020 Lauru Siegemundovou z Německa a Rusku Věru Zvonarevovou a získaly první grandslamový titul v ženské čtyřhře.

Gabriela Dabrowská a Erin Routliffeová s trofejí pro vítězky ženské čtyřhry na tenisovém US Open.

Jednatřicetiletá Dabrowská a o tři roky mladší Routliffeová spolu hrály poprvé začátkem srpna v Montrealu a na třech turnajích před US Open měly bilanci čtyři výhry a tři porážky. Ve Flushing Meadows ale vyhrály pět utkání a postup do čtvrtfinále jim usnadnilo odstoupení Barbory Strýcové a zdravotně indisponované Markéty Vondroušové.

Routliffeová dosáhla na trofej ve svém prvním grandslamovém finále. Dabrowská, jež má za sebou porážku ve wimbledonském finále z roku 2019, přidala dnešní vítězství k triumfům v mixu na Roland Garros 2017 a Australian Open 2018.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů

Muži
Dvouhra - finále:

Djokovič (2-Srb.) - Medveděv (3-Rus.) 6:3, 7:6 (7:5), 6:3

Ženy
Čtyřhra - finále:

Dabrowská, Routliffeová (16-Kan./N. Zél.) - Zvonarevová, Siegemundová (12-Rus./Něm.) 7:6 (11:9), 6:3

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...