Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Desáté finále US Open pro Djokoviče, Medveděv zdolal světovou jedničku

Srbský tenista Novak Djokovič se raduje z postupu do finále US Open. foto: AP

Vrchol tenisového US Open se nezadržitelně blíží, po finalistkách ženské dvouhry už znají diváci v New Yorku i obsazení závěrečného mužského duelu. K 24. grandslamovému triumfu se přiblížil Novak Djokovič, jenž v semifinále přehrál 6:3, 6:2 a 7:6 (7:4) domácího Bena Sheltona. V nedělním souboji o titul vyzve Daniila Medveděva, který vyřadil 7:6 (7:3), 6:1, 3:6 a 6:3 obhájce Carlose Alcaraze. Mužskou čtyřhru ovládli potřetí v řadě Rajeev Ram a Joe Salisbury, o trofej ze dvouhry juniorek si zahraje Tereza Valentová.
  11:48

Už desáté finále si na newyorském betonu vyzkouší Srb Djokovič. Vítězství 6:3, 6:2 a 7:6 (7:4) nad Američanem Sheltonem v jubilejním stém mači na US Open slavil po dvou hodinách a 42 minutách.

Shelton vs. Djokovič

Podrobná reportáž

„Přesně takové zápasy mě nutí každé ráno vstát a makat stejně tvrdě jako mladí kluci. Na grandslamech chci vždycky předvést nejlepší výkon,“ hodnotil Djokovič v pozápasovém rozhovoru.

I přes notný rozdíl ve zkušenostech dvacetiletý mladík z Atlanty soupeři na dvorci nic nedaroval. Za mohutné podpory publika na zaplněném Arthur Ashe Stadium vsadil na atraktivní agresivní hru.

Sám moc dobře věděl, že v delších výměnách nemá proti ostřílenému matadorovi šanci. Američany jeho zápal strhl. Jakpak by ne. Zápolení ještě nedávno univerzitního hocha proti nejúspěšnějšímu hráči posledních let zkrátka nemohli nechat bez patřičných emocí.

Shelton je navíc rozpálil už v úvodním gamu na podání, když ukázal, že přesně mířené rány představují pro jinak sebejistého Djokoviče značné riziko.

Slavící Ben Shelton v semifinále US Open.

Srbský tenista Novak Djokovič během semifinále US Open.

Jenže netrvalo dlouho a Srb se stylu o šestnáct let mladšího soka přizpůsobil. Zlom přišel v šesté hře, kdy riskující Američan nabídl soupeři dvojici brejkbolů, pokaženým volejem na síti ho pak vyslal do trháku. Djokovič vedení 4:2 okamžitě navýšil, poté sice promarnil čtyři setboly, ale na podání už slavil zisk první sady poměrem 6:3.

Průběh zápasu druhý tenista žebříčku i nadále zodpovědně kontroloval a trpělivě čekal na další projevy nerozvážnosti Sheltona, kterého ještě svazovala tíha velkého duelu. Ve druhém setu se dočkal za stavu 2:2, když si Američan počínal zbrkle na podání a vyrobil dvojchybu v nejméně vhodnou chvíli.

US Open 2023

příloha iDNES.cz

Ve třetím dějství pak Djokovič využil brejkbol už v úvodní hře, tentokrát se zaskvěl skvělým prohozem.

V koncovce si ještě musel poradit se závěrečným vzepětím Sheltona, jemuž notně pomohla i bouřlivá kulisa. O výsledku rozhodoval až tiebreak, v němž se v ten moment lehce podrážděnější Djokovič zklidnil a opět ukázal nejlepší údery ze svého repertoáru.

Nakonec právě jeho schopnost zakončovat a nevynucené chyby 47. hráče světa, kterých si Shelton připsal 43, rozhodly o výsledku 6:3, 6:2 a 7:6. O titul se Djokovič utká s Medveděvem stejně jako v roce 2021, kdy nakonec slavil premiérový grandslam ruský tenista.

Bitva šampionů pro Medveděva

Druhý semifinálový mač přinesl střet dvou posledních newyorských vítězů. Španělu Alcarazovi cestu za obhajobou překazil Medveděv, ve tři hodiny a 22 minut trvajícím utkání zvítězil 7:6 (7:3), 6:1, 3:6, 6:3 a na Flushing Meadows se potřetí v kariéře představí v titulovém mači.

„Výzva spočívá v tom, že budu hrát s chlápkem, který vyhrál 23 grandslamů, a já mám jen jeden,“ řekl Medveděv po zápase. „Když jsem ho tady porazil (ve finále v roce 2021), dokázal jsem hrát lépe než obvykle, takže to musím zopakovat. Jinak nemám šanci.“

Španěl Carlos Alcaraz gratuluje Rusovi Daniilu Medveděvovi k postupu do finále tenisového US Open.

Už proti světové jedničce Alcarazovi, kterého však příští týden na trůnu vystřídá Djokovič, ze sebe třetí nasazený tenista ždímal téměř maximum. Po letošních porážkách v Indian Wells a na Wimbledonu se radoval teprve ze druhého triumfu nad mladým Španělem v kariéře.

Ačkoliv v semifinále Medveděv zahrál méně vítězných míčů, jen 38 oproti 45 Alcaraze, pomohl si také devíti esy, které si jeho soupeř za celý zápas nepřipsal. Úspěšně také odvrátil osm z devíti brejkbolů.

Vyrovnanou první sadu zlomil ruský tenista až v tiebreaku, když díky drtivému finiši získal čtyři výměny v řadě a vyhrál 7:6 (7:3). Střet dvou těžkých tenisových vah diváky bavil, na utkání zavítala i řada známých tváří: herec Rami Malek, jeho kolegyně z branže Emily Blunt s partnerem Johnem Krasinskim či zpěvák Jon Bon Jovi.

Všichni pak překvapeně sledovali, jak Medveděv proměnil druhou sadu až v nečekaně jednoznačnou záležitost. Ve druhé hře proměnil první brejkbol zápasu a po chvíli vedl už 3:0, Španěl nedokázal zareagovat, ještě jednou ztratil servis, a tak se Rus radoval z výhry 6:1.

Ruský tenista Daniil Medveděv slaví postup do finále US Open.

Nespokojený španělský tenista Carlos Alcaraz se rozčiluje v semifinále US Open.

S dramatickou zápletkou přispěchal Alcaraz ve třetím setu, v němž konečně uzmul soupeři servis, což už se mu ve zbytku duelu nepoštěstilo. Porážka 3:6 ale Medveděva nepoložila.

Čtvrté dějství zahájil Rus čistou hrou, a když za stavu 3:2 prolomil počtvrté v zápase podání světové jedničky, vykročil za postupem do finále. V posledním gamu se ještě pořádně nadřel, ale čtvrtý mečbol už proměnil a mohl svérázně oslavit výhru 7:6, 6:1, 3:6 a 6:3, kterou si zajistil účast ve finále.

Nezastavitelní Ram a Salisbury

Dominance Američana Rama a Brita Salisburyho na newyorském grandslamu nekončí. Jako první mužský pár v open éře ovládli potřetí za sebou čtyřhru. Ve finále otočili duel s velezkušeným indicko-australským párem Rohan Bopanna a Matthew Ebden.

Brit Joe Salisbury a Američan Rajeev Ram nemůžou uvěřit, že potřetí v řadě ovládli mužskou čtyřhru na US Open.

Díky výhře 2:6, 6:3, 6:4 dosáhli na čtvrtý společný titul. Kromě trojice trofejí z US Open se pyšní i pohárem z Australian Open 2020, loni navíc opanovali i debl na Turnaji mistrů.

Ve finále juniorky se představí Valentová

Dvě české tenisové naděje usilovaly o finále dvouhry juniorek. Do boje o titul se protlačila Tereza Valentová, která udolala 3:6, 6:4, 6:3 Slovenku Renatu Jamrichovou. Hráčku TK Sparty Praha nerozhodila ani dlouhá pauza způsobená deštěm. Další Češka Laura Samsonová nestačila 2:6, 3:6 na domácí Katherine Huiovou, tedy nadcházející soupeřku Valentové ve finále.

„Pocity jsou nepopsatelné, mám ohromnou radost. Ale oslavy ještě propuknout nemohou, stále jsem v turnaji,“ řekla serveru Tenisový svět Valentová, jež uspěla na newyorském betonu díky úspěšnému obratu. Po ztrátě prvního setu prohrávala ve druhém 1:3. Poté se ji ale podařilo třikrát prolomit soupeřčino podání a vynutit si rozhodující sadu. V ní získala talentovaná Češka brzy náskok 4:0 a dovedla duel k postupu.

Utkání bylo dvakrát přerušeno: v druhém setu kvůli vysokým teplotám, na které v úvodu třetí sady navázal déšť. „Bylo to strašné! Obě jsme na zápas čekaly celý den, bylo náročné se celou dobu koncentrovat. Zvládla jsem to o něco lépe, po každé pauze jsem se vrátila silnější,“ uvedla hráčka pražské Sparty.

Valentová se může stát první českou vítězkou juniorského US Open po Marii Bouzkové, která zvítězila v roce 2014. Mezi juniory se ve Flushing Meadows radoval z triumfu Dušan Lojda v roce 2006, před čtyřmi lety uspěl také Jonáš Forejtek.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů

Muži
Dvouhra - semifinále:

Djokovič (2-Srb.) - Shelton (USA) 6:3, 6:2, 7:6 (7:4)
Medveděv (3-Rus.) - Alcaraz (1-Šp.) 7:6 (7:3), 6:1, 3:6, 6:3

Čtyřhra - finále:
Ram, Salisbury (3-USA/Brit.) - Bopanna, Ebden (6-Indie/Austr.) 2:6, 6:3, 6:4

Ženy
Čtyřhra - semifinále:

Dabrowská, Routliffeová (16-Kan./N. Zél.) - Sie Šu-wej, Wang Sin-jü (8-Tchaj-wan/Čína) 6:1, 7:6 (7:4)
Zvonarevová, Siegemund (12-Rus./Něm.) - Bradyová, Stefaniová (USA/Braza.) 6:4, 6:1

Juniorky:
Dvouhra - semifinále
Valentová (9-ČR) - Jamrichová (1-SR) 3:6, 6:4, 6:3
Samsonová (10-ČR) - Huiová (USA) 2:6, 3:6

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...