Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vondroušová a Bouzková na US Open řádily, Nosková trápila světovou pětku

Linda Nosková returnuje v zápase druhého kola US Open. foto: AP

Další dvě české tenistky si v rámci čtvrtého dne US Open zajistily účast ve třetím kole. Markéta Vondroušová přehrála Italku Martinu Trevisanovou dvakrát 6:2, pokračuje i Marie Bouzková, která přejela Chorvatku Petru Martičovou 6:1 a 6:2. Naopak vypadly Karolína Plíšková a Linda Nosková, jež více než dvě hodiny vzdorovala Tunisance Uns Džábirové.
  22:27aktualizováno  1. září 7:09

Vondroušová přešla přes druhé kolo US Open poprvé od roku 2018. K výhře nakročila hned v úvodu zápasu s Trevisanovou, v němž si pomohla úspěšným brejkem. Rychle se tak dostala do výhody a získaný náskok už nepustila.

Trevisanová vs. Vondroušová

Reportáž z utkání

Pouze v šesté hře čelila Češka při podání houževnatému tlaku Italky a musela odvracet čtyři brejkboly. Jinak ale dění na dvorci kontrolovala a po výsledku 6:2 se ujala vedení.

Nejdramatičtější pasáží utkání byl začátek druhého setu, o první game se totiž při servisu Trevisanové obě tenistky přetahovaly více než čtvrt hodiny. I tentokrát se nakonec radovala Vondroušová, která tak znovu rychle odskočila do náskoku.

Snaživá Italka se na kurtu prezentovala aktivní hrou, příliš často se ale dopouštěla nepřesností a ve srovnání s nedávnou wimbledonskou šampionkou nebyla tak silná na podání. Celkem v utkání nastřádala čtyřicet nevynucených chyb a pětkrát ztratila servis. I proto si Vondroušová duel pohlídala a během hodiny a dvaceti minut jej dovedla k vítězství 6:2, 6:2.

Markéta Vondroušová se napřahuje k úderu ve druhém kole US Open.
Martina Trevisanová z Itálie (vlevo) a Markéta Vondroušová si podávají ruce po...

„Výsledek je pro mě hodně lichotivý. Předvedly jsme dost dobrých výměn,“ popisovala své dojmy Vondroušová. „Naše styly se podobají. Chvíli se mi zdálo, že hraju proti zrcadlu. Ona bojovala do posledního míče, dobře se hýbala.“

Devátá hráčka světa vyhrála na grandslamech devátý zápas za sebou, ve třetím kole se utká s Ruskou Jekatěrinou Alexandrovovou.

Bouzková poprvé ve třetím kole US Open

Určujícím prvkem zápasu Bouzkové proti Martičové byl výkon na příjmu, kterým se prezentovala česká tenistka. Chorvatce trvalo rovných padesát minut, než poprvé v utkání vůbec uhájila vlastní podání. Do té doby o něj 37. tenistka světa čtyřikrát přišla, což ji stálo první set.

Martičová vs. Bouzková

Podrobná reportáž

Bouzková působila po většinu zápasu soustředěně a už od prvních minut si šla pro vítězství. Brzy odskočila do vedení 4:0, teprve pak na chvíli ubrala a soupeřce poprvé a zároveň naposledy dovolila brejk.

Ve druhém setu česká hráčka navázala na svůj precizní tenis, zatímco Martičová se potýkala s kolísavou přesností svých úderů.

Až v úplném závěru se Chorvatka výrazněji vzepřela, houževnatě vzdorovala a odvrátila tři mečboly, než definitivně podlehla. I proto se poslední game protáhl na více než deset minut.

Bouzková nakonec zvítězila za hodinu a necelých dvacet minut ve dvou setech 6:1, 6:2 a poprvé v kariéře postoupila do třetího kola US Open. V něm vyzve Tunisanku Džábirovou.

Nosková končí po srdnatém boji

Právě s Džábirovou bojovala ve druhém kole Nosková. Osmnáctiletá Češka už v prvním setu naznačila, že to s ní Tunisanka nebude mít jednoduché. Světová pětka, která se v New Yorku potýká s nemocí, sice celkem brzy odskočila díky brejku do výhody, ovšem Nosková i nadále držela krok a o chvíli později srovnala také skóre na 4:4.

Džábirová vs. Nosková

Podrobná reportáž

A tak až zkrácená hra rozhodla o tom, kdo se ujme vedení v zápase. Úspěšněji si v ní počínala Džábirová, která stáhla mírné manko a na třetí pokus set ukončila.

Nosková si po celý zápas čas od času dokázala vytvářet brejkové příležitosti, a zatímco v první sadě jich Tunisanka většinu odvrátila, ve druhé byla Češka stoprocentní. I díky tomu svižně odskočila do vedení 5:1. Zbytek setu pak pohlídala a vynutila si rozhodující dějství.

Linda Nosková v zápase druhého kola US Open.

V prvním vzájemném utkání letos v lednu Nosková zkušenější soupeřku zdolala, bez šancí nebyla ani nyní. V páté hře si díky úspěšnému brejku na 3:2 vypracovala nadějnou pozici, avšak Tunisanka se nedala. Na ošemetnou situaci zareagovala čtyřmi získanými gamy v řadě a definitivně utnula české snahy o překvapení.

Nosková tak po téměř dvě a čtvrt hodiny dlouhé bitvě prohrála 6:7, 6:4, 3:6 a s turnajem se loučí. Džábirová narazí na další Češku Bouzkovou.

Plíšková podlehla mladé Francouzce

Plíšková v posledních měsících postrádá herní pohodu a nic na tom nezměnil ani poslední grandslam sezony. Přitom v New Yorku se 25. hráčce světa v minulých letech dařilo, loni i předloni na turnaji došla až do čtvrtfinále.

Plíšková vs. Burelová

Reportáž z utkání

Už první set druhého kola s Clarou Burelovou ale Plíškové vůbec nevyšel. Zkušené tenistce utekl začátek a 22letá Francouzka se díky dvěma brejkům rychle dostala do vedení o tři hry.

Plíšková poté čtyřmi gamy v řadě otočila z 0:3 na 4:3, v závěru sady ale potřetí ztratila vlastní servis a padla 4:6.

„Měla jsem daleko k tomu, co chci hrát. Nesedlo mi to, kurt mi přišel pomalý. Soupeřka hrála solidně, ale myslím si, že to bylo spíše o mých chybách,“ komentovala Plíšková svůj výkon.

Spokojená Francouzka Clara Burelová během druhého kola US Open.
Karolína Plíšková sleduje dění před sebou během zápasu druhého kola US Open.

V dalším pokračování byla Češka na kurtu aktivnější, tlačila se do zakončování výměn, oproti Francouzce však kupila příliš mnoho chyb. A protože ani ve druhém setu ji nedrželo podání, opět nabrala ztrátu, kterou už nedohnala. Plíšková podlehla 62. hráčce žebříčku po hodině a deseti minutách 4:6 a 2:6.

„Moc dobrého tam nebylo. Byl to špatný výkon, asi nejhorší letos. Netrefovala jsem údery čistě, ani servis moc nefungoval. Samozřejmě podmínky byly docela těžké, foukalo, ale já jsem absolutně nehrála svůj tenis,“ dodala Češka.

Američan Isner završil kariéru

Poslední singl kariéry absolvoval Američan John Isner, který nedotáhl nadějně rozehraný duel s krajanem Michaelem Mmohem a prohrál 6:3, 6:4, 6:7, 4:6, 6:7. Bývalý osmý hráč světa nevyužil vedení 2:0, v pátém setu neproměnil za stavu 5:4 mečbol a duel po čtyřech hodinách ztratil.

US Open 2023

příloha iDNES.cz

Rekordmanovi v počtu es na ATP Tour nepomohlo ani dalších 48 bodů z přímého podání a 94 vítězných míčů. Na US Open zasáhne ještě do čtyřhry po boku krajana Jacka Socka, který rovněž ukončí kariéru.

„Je to těžké, ale myslím, že jsem dřel, jak jen to šlo,“ uvedl na kurtu Isner a neskrýval emoce. „To je důvod, proč jsem celý život tak tvrdě pracoval, abych hrál v takovéhle atmosféře. Viděli jsme, že nemusím vždy vyhrát, ale hrát před takovýmhle publikem a takovou podporou je výjimečné,“ dodal Isner.

Američan John Isner mává fanouškům po zápase druhého kola US Open.

Obhájce titulu Carlos Alcaraz postoupil do třetího kola poté, co za dvě a půl hodiny porazil Jihoafričana Lloyda Harrise 6:3, 6:1, 7:6. Dvacetiletý Španěl, který v červenci triumfoval ve Wimbledonu, uspěl v devátém zápase na grandslamech za sebou. V duelu s o šest let starším Harrisem odvrátil devět z deseti brejkbolů, soupeře naopak pětkrát o servis obral.

Zahrál také 33 vítězných míčů, příště v boji o osmifinále vyzve turnajovou šestadvacítku Brita Daniela Evanse. „Po celou dobu zápasu jsem zůstal psychicky silný. Vždycky je dobré, když v prvních kolech vyhrajete ve třech setech. Mám z toho radost,“ řekl na kurtu Alcaraz.

Sabalenková bez potíží, Murray dohrál

Vítěz US Open z roku 2021 Daniil Medveděv zvládl ve druhém kole proti O’Connellovi první dva sety za 68 minut a ve třetím vedl už 4:2. Závěr mu ale nevyšel, o náskok přišel a ve zkrácené hře nevyužil dva mečboly. Devětadvacetiletý Australan si tak vynutil pokračování.

Medveděv netajil v dalším průběhu frustraci, a přestože ve čtvrtém setu vedl 4:1, O’Connell nic nevzdával. V sedmém gamu měl při servisu ruského favorita tři brejkboly, světová trojka je však odvrátila a nakonec dovedla duel k postupu. Nyní čeká Medveděva dvanáct zápasů neporažený Argentinec Sebastian Báez.

Bez ztráty setu zatím prochází turnajem Ital Jannik Sinner. Loňský čtvrtfinalista nečelil v utkání druhého kola s krajanem Lorenzem Sonegem jedinému brejkbolu, sám proměnil čtyři z osmi a vyhrál 6:4, 6:2, 6:4.

Ital Jannik Sinner hraje forhend ve druhém kole US Open.

„Cítím, že se má hra oproti minulému roku zase trochu zlepšila a posunula. Po fyzické stránce jsem v pořádku a uvidíme, co přijde,“ řekl na kurtu Sinner. Dohrál naopak Brit Andy Murray, jenž nestačil na Bulhara Grigora Dimitrova 3:6, 4:6, 1:6

Druhá tenistka žebříčku Běloruska Aryna Sabalenková přehrála ve druhém kole Britku Jodie Burrageovou jasně 6:3, 6:2. Semifinalistka posledních dvou ročníků opět neztratila set a soupeřku porazila za hodinu a šestnáct minut. O rok mladší Britku předčila v poměru vítězných míčů 28:7.

Běloruská hráčka, která útočí také na post světové jedničky, narazí v dalším kole na přemožitelku Karolíny Plíškové Francouzku Burelovou.

Nasazená trojka Američanka Jessica Pegulaová si poradila s Rumunkou Patricií Mariou Tigovou 6:3, 6:1 a do třetího kola US Open prošla počtvrté za sebou. „Bylo to trochu nepříjemné. Hrály jsme spolu poprvé a obě jsme byly ze začátku nervózní. Také jsme hrály v noci, kdy jsou jiné podmínky. Člověk se musí co nejlépe přizpůsobit,“ uvedla.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů

Muži:
Dvouhra - 2. kolo:

Alcaraz (1-Šp.) - Harris (JAR) 6:3, 6:1, 7:6 (7:4)
Medveděv (3-Rus.) - O’Connell (Austr.) 6:2, 6:2, 6:7 (6:8), 6:2
Sinner (6-It.) - Sonego (It.) 6:4, 6:2, 6:4
Rubljov (8-Rus.) - Monfils (Fr.) 6:4, 6:3, 3:6, 6:1
Zverev (12-Něm.) - Altmaier (Něm.) 7:6 (7:1), 3:6, 6:4, 6:3
De Minaur (13-Austr.) - Wu I-ping (Čína) 6:1, 6:2, 6:1
Norrie (16-Brit.) - Hsu Jü-hsiou (Tchaj-wan) 7:5, 6:4, 6:4
Draper (Brit.) - Hurkacz (17-Pol.) 6:2, 6:4, 7:5
Dimitrov (19-Bulh.) - Murray (Brit.) 6:3, 6:4, 6:1
Jarry (23-Chile) - Michelsen (USA) 4:6, 6:3, 6:3, 6:3
Evans (26-Brit.) - Van de Zandschulp (Niz.) 1:6, 6:1, 6:3, 6:3
Wawrinka (Švýc.) - Etcheverry (30-Arg.) 7:6 (8:6), 6:7 (7:9), 6:3, 6:2
Mmoh - Isner (oba USA) 3:6, 4:6, 7:6 (7:3), 6:4, 7:6 (10:7)
Rinderknech (Fr.) - Berrettini (It.) 6:4, 5:3 skreč
Arnaldi (It.) - Fils (Fr.) 3:6, 7:5, 7:6 (7:5), 5:7, 6:4
Báez (Arg.) - Meligeni (Braz.) 6:7 (7:9), 6:4, 6:4 skreč

Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:

Vondroušová (9-ČR) - Trevisanová (It.) 6:2, 6:2
Bouzková (31-ČR) - Martičová (Chorv.) 6:1, 6:2
Burelová (Fr.) - Karolína Plíšková (25-ČR) 6:4, 6:2
Džábirová (5-Tun.) - Nosková (ČR) 7:6 (9:7), 4:6, 6:3
Sabalenková (2-Běl.) - Burrageová (Brit.) 6:3, 6:2
Pegulaová (3-USA) - Tigová (Rum.) 6:3, 6:1
Kasatkinová (13-Rus.) - Keninová (USA) 2:6, 6:4, 6:4
Samsonovová (14-Rus.) - Korpatschová (Něm.) 6:3, 6:3
Keysová (17-USA) - Wickmayerová (Belg.) 6:1, 6:2
Alexandrovová (22-Rus.) - Curenková (Ukr.) 6:1, 6:3
Čeng Čchin-wen (23-Čína) - Kanepiová (Est.) 6:2, 3:6, 6:2
Svitolinová (26-Ukr.) - Pavljučenkovová (Rus.) 5:7, 6:4, 6:4
Stearnsová (USA) - Tausonová (Dán.) 6:3, 6:0
Boulterová (Brit.) - Wang Ja-fan (Čína) 5:7, 6:1, 6:4
Bronzettiová (It.) - Lysová (Něm.) 6:3, 6:2
Minnenová (Belg.) - Vickeryová (USA) 6:3, 4:6, 6:4

Čtyřhra - 1. kolo:
Sie Šu-wej, Wang Sin-jü (8-Tchaj-wan/Čína) - L. Fruhvirtová, Osoriová (ČR/Kol.) 4:6, 7:5, 6:2
Dabrowská, Routliffeová (16-Kan./N. Zél.) - Detiucová, Davisová (ČR/USA) 4:6, 6:1, 6:0

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Matteková-Sandsová, Murray (USA./Brit.) - Siniaková, Melo (ČR/Braz.) 7:6 (7:4), 0:6, 10:4

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...