Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Působivá otočka i s bolavou rukou. Vondroušová vydřela čtvrtfinále US Open

Sport

  18:55aktualizováno  5. září 8:02
Hned dvě české tenistky prošly na US Open do čtvrtfinále dvouhry. Na nedělní úspěch Karolíny Muchové v pondělí navázala Markéta Vondroušová, která přetlačila 6:7 (3:7), 6:3 a 6:2 Peyton Stearnsovou. Pokračování na grandslamu v New Yorku si zajistili i Carlos Alcaraz, Daniil Medveděv či Aryna Sabalenková, naopak končí loňská finalistka Uns Džábirová.

Jedenáctou výhru na grandslamech v řadě a premiérový postup do čtvrtfinále US Open slavila Vondroušová po vyrovnaném mači s Američankou Stearnsovou, kterou po dvou hodinách a 13 minutách udolala 6:7 (3:7), 6:3, 6:2. Ve středu mezi nejlepší osmičkou vyzve další domácí hráčku Madison Keysovou.

Stearnsová vs. Vondroušová

Podrobná reportáž

„Od začátku hrála (Stearnsová) skvěle, já jsem se jen snažila zůstat v zápase a soustředit se na každou výměnu. Byla hodně nebezpečná a věřím, že má před sebou zajímavou budoucnost,“ chválila Vondroušová soupeřku v rozhovoru na kurtu.

Česká tenistka mohla být spokojená především s výkonem, který rozjela až po hodině zápasu, přestože už měla problémy s levým ramenem, jež si v průběhu duelu několikrát prohmatala.

Do druhé sady totiž doslova vlétla a bleskově vedla 3:0. Až pak se často chybující Stearnsová oklepala a začala dotahovat manko. Vondroušová rozjetou soupeřku zbrzdila skvělou hrou na příjmu a odskočila na 4:2.

Následně si hráčky ještě jednou vzájemně uzmuly podání, sérii brejků pak uťala Češka, když úspěšně servírovala na srovnání zápasu. Druhou sadu získala poměrem 6:3.

Podobným scénářem se řídila i v rozhodujícím dějství. Tentokrát ovšem musela proti zarputilé sokyni pořádně zabrat, v úvodu proměnila až šestý brejkbol po fantastickém forhendu. Po dalším zisku podání Američanky vedla opět 3:0 a i přes jedno zaváhání na servisu pohodlně dokráčela k vítězství 6:2.

A ačkoliv skóre druhého a třetího setu působí jednoznačně, k výhře se musela rodačka ze Sokolova složitě probojovat.

Zpočátku působila velmi nejistě, za první dva gamy natropila pět nevynucených chyb a kousala ztrátu podání. Sebevědomé Stearnsové, která se nebála chodit do riskantnějších zakončení, se dlouho nemohla vyrovnat a brzy prohrávala 0:3.

Statistiky zápasu

Stearnsová vs. Vondroušová

Esa: 3:9
Vítězné míče: 27:23
Nevynucené chyby: 52:29
Využité brejkboly: 4/8 - 7/12

V průběhu úvodní sady si Vondroušová začala budovat sebevědomí především na servisu, když těžila z chyb soupeřky a postupně rozšiřovala i statistiku vítězných míčů. Výkonnostní vzestup potvrdila při prvním brejkbolu, který okamžitě proměnila. Vzápětí navíc vyrovnala na 4:4.

Poté už si obě tenistky podání držely bez větších potíží. O osudu první sady tak rozhodl tiebreak, v němž Vondroušová poslala dvojchybou Stearnsovou do trháku.

Ztrátu 2:4 dotahovala marně a prohrála 6:7 (3:7). Po ztraceném setu si navíc s bolestivou grimasou kontrolovala levé rameno, po zápase hovořila o problémech s loktem.

Drobným klopýtnutím se ovšem nastartovala k působivému obratu a prvnímu kariérnímu postupu do čtvrtfinále US Open.

Česká tenistka Markéta Vondroušová se radí s koučem Janem Hernychem v osmifinále US Open.

Mezi poslední osmičkou doplnila Muchovou, která si postup zajistila už v neděli a v noci na středu od 1.00 českého času zabojuje o semifinále s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, které patří v žebříčku 30. pozice.

Vondroušová měla v pondělí podstoupit i osmifinále čtyřhry, po boku loučící se Barbory Strýcové ale právě kvůli bolavé ruce nenastoupila. Po dohodě s koučem Janem Hernychem raději pošetří síly na další duel v singlu. Do čtvrtfinále tak bez boje pokračuje kanadsko-novozélandská dvojice Gabriela Dabrowská a Erin Routliffeová.

Strýcová se v New Yorku na svém posledním turnaji v kariéře představí ještě ve smíšené čtyřhře s Mexičanem Santiagem Gonzálezem.

Postup pro Alcaraze i Medveděva

Další krok za obhajobou titulu udělal Španěl Alcaraz, jenž v osmifinále za necelé dvě hodiny porazil 6:3, 6:3, 6:4 Itala Mattea Arnaldiho a vyhrál 40. grandslamový zápas v kariéře. Současný lídr světového žebříčku si pomohl 31 vítěznými míči, využil také sedm brejkbolů a sám ztratil servis jen jednou.

US Open 2023

příloha iDNES.cz

Úspěch slavil i během výprav na síť, kde uhrál 27 fiftýnů. Mladého Itala naopak srážely nevynucené chyby, kterých si připsal 25 oproti 22 omylům Alcaraze.

Mezi nejlepší osmičku se protlačil i Rus Andrej Rubljov, který vyzrál 6:3, 3:6, 6:3, 6:4 na Brita Jacka Drapera. Příště vyzve krajana Medveděva. Třetí nasazený tenista sehrál rovněž čtyři sety, po pokažené první sadě otočil zápas s Australanem Alexem De Minaurem na 2:6, 6:4, 6:1, 6:2.

Ještě větší bitvu svedli na závěr pondělního programu Jannik Sinner a Alexander Zverev. Po čtyřech hodinách a 40 minutách se z výhry 6:4, 3:6, 6:2, 4:6 a 6:3 radoval 12. nasazený Němec. Přes světovou šestku si zajistil čtvrtfinálový souboj s Alcarazem.

Sabalenková pokračuje bez potíží

Nečekaný osmifinálový konec Igy Šwiatekové posune v pondělí do čela ženského žebříčku Sabalenkovou. Běloruská tenistka tak splní cíl, který si dala na začátku sezony, a po 75 týdnech vystřídá na trůnu rodačku z Varšavy.

Nyní si před svou sokyní postupně buduje náskok. V osmifinále si poradila hladce 6:1, 6:3 s Ruskou Darjou Kasatkinovou a i na posledním grandslamu sezony se probila mezi elitní osmičku.

Aryna Sabalenková z Běloruska během osmifinále US Open.

Čeng Čchin-wen se raduje z vítězství v osmifinále US Open.

Naopak loňskou finálovou účast nezopakuje Tunisanka Uns Džábirová, která ve druhém vzájemném duelu s Číňankou Čeng Čchin-wen opět odešla jako poražená. V newyorském osmifinále padla 2:6 a 4:6.

Pátá nasazená doplatila na nevynucené chyby i chabou hru po prvním podání a proti 23. hráčce světa ztratila hned šestkrát servis. Čeng Čchin-wen zabojuje o premiérové semifinále grandslamu se Sabalenkovou.

V souboji domácích hráček překvapivě prohrála třetí nasazená Jessica Pegulaová s Keysovou, která po jasném vítězství 6:1 a 6:3 slavila kromě postupu do čtvrtfinále i premiérový skalp hvězdné krajanky. Nyní ji čeká Vondroušová.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů

Muži
Dvouhra - 4. kolo:

Alcaraz (1-Šp.) - Arnaldi (It.) 6:3, 6:3, 6:4
Medveděv (3-Rus.) - De Minaur (13-Austr.) 2:6, 6:4, 6:1, 6:2
Zverev (12-Něm.) - Sinner (6-It.) 6:4, 3:6, 6:2, 4:6, 6:3
Rubljov (8-Rus.) - Draper (Brit.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4

Ženy
Dvouhra - 4. kolo:
Vondroušová (9-ČR) - Stearnsová (USA) 6:7 (3:7), 6:3, 6:2
Sabalenková (2-Běl.) - Kasatkinová (13-Rus.) 6:1, 6:3
Keysová (17-USA) - Pegulaová (3-USA) 6:1, 6:3
Čeng Čchin-wen (23-Čína) - Džábirová (5-Tun.) 6:2, 6:4

Čtyřhra - 3. kolo:
Dabrowská, Routliffeová (16-Kan./N. Zél.) - Strýcová, Vondroušová (ČR) bez boje

Juniorky
Dvouhra - 2. kolo:
Valentová (9-ČR) - Tuová (USA) 6:0, 6:2

Autor: