Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Muchová prošla do osmifinále, Menšík na senzaci nedosáhl, Djokovič otočil z 0:2

Česká tenistka Karolína Muchová slaví postup do osmifinále US Open. foto: Reuters

Program pátého dne tenisového US Open okusili i tři čeští zástupci. Uspěla pouze světová desítka Karolína Muchová, která postupem do osmifinále vyrovnala své maximum na newyorském grandslamu. Naopak dohráli Jakub Menšík i Jiří Veselý. Do osmifinále deblu postoupily Markéta Vondroušová s Barborou Strýcovou, jež v derby zdolaly Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou 6:2, 6:3. Srb Novak Djokovič zvrátil bitvu s krajanem Laslem Djerem ze stavu 0:2 na sety.
  19:24aktualizováno  2. září 8:42

Při debutu na dospělém grandslamu senzačně postoupil do třetího kola, kde ovšem narazil na nemilosrdný los. Menšík oslavil osmnácté narozeniny utkáním na druhém největším kurtu US Open proti světové devítce Tayloru Fritzovi. Zkušenému soupeři se snažil vzdorovat, Američanovi však hladce podlehl 1:6, 2:6, 0:6.

Menšík vs. Fritz

Podrobná reportáž

První servis zápasu český tenista s přehledem uhájil, za stavu 1:2 dlouho čekal, než se bude moct na kurt vrátit. Fritz se totiž mezi gamy nechal ošetřovat, nehrálo se skoro deset minut. Potom už Menšík začal ztrácet, nabídl soupeři podání a tropil chyby.

Ač za kvalitní servis několikrát slyšel potlesk diváků, zvrátit vývoj první sady nedokázal, prohrál v ní rychle 1:6. Počínání zkusil vylepšit ve druhé, v níž se držel o něco déle. Za své jméno připsal dva gamy, pak se však jeho jistá hra začala rozpadat, čehož Fritz okamžitě využil.

Rychle odskočil do vedení 4:2 a žádné drama nedopustil. Menšíkovu snahu o snížení ztráty hatily nevynucené chyby, Američan ho navíc zaskočil parádními returny. V osmém gamu si Fritz vytvořil tři setboly, stylovým esem proměnil hned první z nich.

Menšík mezi sety odešel do útrob stadionu, ani krátkou pauzou se k obratu nenastartoval. První game třetího dějství ukončil dvojchybou, Američan navíc při servisu českému mladíkovi nedal šanci.

Jakub Menšík ve třetím kole tenisového US Open.

Přesto se Menšík nevzdal, na soupeře vytáhl zákeřný kraťas, jenž tribuny stadionu Louise Armstronga ocenily nadšeným pokřikem.

K zisku gamu mu ale nepomohl, poslední sadu prohrál český hráč 0:6. Přesto ho z dvorce vyprovodil uznalý potlesk. „Je to hodně talentovaný kluk, vyhrál tady pět zápasů, věděl jsem, že musím hrát dobře,“ pochválil Fritz Menšíka v rozhovoru na kurtu. Američan poprvé na domácím grandslamu postoupil do osmifinále, střetne se v něm se Švýcarem Dominicem Strickerem.

Muchová potvrdila roli favoritky

Na první pohled se sice zdálo, že finalistka letošního Roland Garros nebude mít cestu do osmifinále jednoduchou, v tiebreaku úvodního setu však začala dominovat. Urvala ho bez ztráty bodu a pohodu si přenesla i do druhé sady, ve které excelovala. Muchová nakonec domácí Taylor Townsendovou porazila 7:6 (7:0) a 6:3.

Muchová vs. Townsendová

Podrobná reportáž

První šanci prolomit soupeřčino podání získala v prvním dějství Townsendová, jež dohnala ztrátu 0:40 ve druhém gamu dvěma povedenými kraťasy a využitím úderů Muchové do sítě. Česká tenistka přesto brejkbol odvrátila a první servis utkání ubránila.

Američanka se blýskla chytrými přechody na síť a Muchovou znovu zahnala do úzkých za stavu 2:1, kdy si vytvořila další tři brejkboly. Ač Češka získala dva fiftýny, při třetím pokusu přetáhla míček až za základní lajnu a poprvé na turnaji musela dohánět ztrátu. Snížit se jí povedlo hned v následujícím gamu, v dalším i díky esu podání nepustila.

Česká tenistka Karolína Muchová hraje forhend ve třetím kole US Open.

Obě tenistky hrály vyrovnaný set, ani jedné se nepodařilo uzmout další brejk, a tak sada směřovala do tiebreaku. Muchová první zkrácenou hru na letošním US Open zvládla bravurně, Townsendové nepovolila jediný bod a úvodní sadu urvala na svou stranu.

„Klíčové bylo se do tiebreaku dostat. Byl to těžký zápas, hrála neuvěřitelně, i na síti. Hrála podobně jako já, což bylo celkem zábavné,“ vyprávěla Muchová po zápase.

Na začátku druhého setu vyšvihla česká tenistka parádičku, když daleký míč zahrála stylově mezi nohama, za což sklidila uznalý potlesk diváků.

Američanka se začala trápit a viditelně ztrácela, čehož Muchová využila a odskočila do vedení 2:0. Další brejkbol sice česká tenistka nedotáhla do konce, na servisu byla ovšem stoprocentní. Udržela ho až do konce a po necelých dvou hodinách slavila vítězství.

Do osmifinále US Open prošla podruhé v kariéře, zahrála si ho už v roce 2020. Letos v něm vyzve Číňanku Wang Sin-jü.

Veselý na turnaji končí

Právě na minulém US Open odstartoval osm měsíců dlouhou pauzu, kterou provázely zdravotní trable. Letos v dubnu se Veselý na kurty vrátil, na US Open se prosmýkl do třetího kola, když ve dvou pětisetových bitvách vyřadil Francouze Enza Couacauda a světovou dvacítku Francisca Cerúndola z Argentiny. Chorvatskému kvalifikantovi Bornu Gojovi však v boji o osmifinále podlehl 4:6, 3:6 a 2:6.

Gojo vs. Veselý

Podrobná reportáž

Dlouho se v zápase držel, hájil servisy a o pět let mladšímu soupeři stačil i fyzicky. Doplatil však na čtyři dvojchyby a 14 nevynucených kiksů, což proti šesti soupeřovým znamenalo spoustu ztracených fiftýnů.

V osmém gamu Veselý odvrátil tři brejkboly, za stavu 4:5 ale nabídl Chorvatovi tři setboly. Dva z nich smazal, nicméně poslední hrozbu přetáhl až za lajnu, čímž poslal Goja do vedení. Ani ve druhé sadě si nevedl o moc lépe.

Jiří Veselý se soustředí ve třetím kole US Open.

Opět nejprve odvrátil tři brejkboly, sám se žádnému ani nepřiblížil. Přidal o jednu nevynucenou chybu více než v prvním dějství a v klíčovém momentu opět pohořel. Ztratil servis za stavu 3:4, Chorvat druhou sadu zakončil esem.

Třetí set zvládl Gojo ovládnout už za 36 minut. Veselému sebral rovnou dva servisy, nastřílel 13 vítězných míčů a udělal minimum chyb. Do osmifinále US Open postoupil poprvé v kariéře, narazí v něm na Srba Djokoviče.

Favoritky nezvládly české derby

Kariéru si dál prodlužuje sedmatřicetiletá Strýcová, jež na svém posledním turnaji v rámci rozlučkového turné prošla s Vondroušovou do osmifinále čtyřhry. Nenasazený pár vyřadil v českém derby úřadující šampionky a turnajové jedničky Krejčíkovou a Siniakovou 6:2, 6:3.

Wimbledonské šampionky v singlu a deblu dovolily favorizovaným krajankám jen pět gamů, v prvním setu otočily skóre 0:2 na 6:2. Bývalá světová jednička ve čtyřhře Strýcová vyhrála na grandslamu v deblu osmý zápas v řadě.

Krejčíková se Siniakovou prohrály čtvrté z posledních sedmi utkání. Letos uspěly na grandslamech pouze v lednu na Australian Open. Na Roland Garros vypadly v prvním kole a ve Wimbledonu odstoupily kvůli zranění Krejčíkové. Siniaková přijde o post deblové světové jedničky.

Djokovič otáčel proti krajanovi

Vítěz 23 grandslamů Djokovič se proti Djeremu ocitl v úzkých, nakonec však po takřka čtyřech hodinách a výhře 4:6, 4:6, 6:1, 6:1 a 6:3 do osmifinále postoupil.

Šestatřicetiletý Djokovič zvrátil utkání ze stavu 0:2 poosmé v kariéře a podruhé na US Open. Dosud se mu to v New Yorku povedlo jen v semifinále 2011 proti Švýcarovi Rogeru Federerovi. Srb si připsal 38. triumf v pětisetovém duelu a dál živí naději na 24. grandslamový titul, kterým by vyrovnal absolutní rekord Margaret Courtové.

Srb Novak Djokovič slaví postup do osmifinále US Open.

„Doufám, že se vám ta show líbila. Pro mě to zas tak příjemné nebylo, zvláště v prvních dvou setech,“ řekl Djokovič v rozhovoru na kurtu. „Byl to jeden z nejtěžších zápasů, které jsem tu za spoustu let odehrál,“ doplnil.

V úvodních dvou setech se mu nedařilo prolomit soupeřův servis a o svůj vždy jednou přišel. Až od třetí sady našel na houževnatého krajana recept. Dvaatřicátý hráč světa Djere ještě v páté sadě zabojoval a za stavu 3:5 měl brejkbol, Djokovič jej však odvrátil a vzápětí proměnil druhý mečbol.

„Po druhém setu jsem si trochu povídal před zrcadlem. Trochu jsem se na sebe smál, protože jsem byl z výsledku naštvaný. Musel jsem se povzbudit, abych se sebral a zvedl si náladu,“ uvedl Djokovič.

Rybakinová vypadla, Šwiateková suverénní

V ženské dvouhře naopak jedna z favoritek na závěr pátečního programu zaváhala. Čtvrtá tenistka světa Jelena Rybakinová z Kazachstánu nestačila ve třetím kole na turnajovou třicítku Rumunku Soranu Cirsteaovou, které podlehla po dvou hodinách a 49 minutách 3:6, 7:6 a 4:6.

Čtyřiadvacetiletá Rybakinová neprolomila v New Yorku čekání na větší úspěch. Do osmifinále neprošla ani při páté účasti v hlavní soutěži a skončila ve stejné fázi jako před dvěma lety. V utkání s Cirsteaovou doplatila na 55 nevynucených chyb a v závěrečném setu přišla čtyřikrát o servis. Duel zakončila dvojchybou.

Rumunka Sorana Cirsteaová slaví postup do osmifinále US Open.

O devět let starší Cirsteaová se probojovala do osmifinále US Open poprvé v kariéře a při své 15. účasti. Narazí v něm na turnajovou patnáctku Belindu Bencicovou ze Švýcarska, která zdolala Číňanku Ču Lin 7:6, 2:6 a 6:3. „V první řadě musím říct, že hraju tenis už pár let a tohle byla nejlepší atmosféra, ve které jsem kdy hrála. Jsem strašně moc šťastná,“ řekla na kurtu Cirsteaová.

US Open 2023

příloha iDNES.cz

Po dalším suverénním výkonu postoupila obhájkyně titulu Polka Iga Šwiateková, jež porazila Kaju Juvanovou ze Slovinska 6:0, 6:1. Na dvorci se zdržela jen 49 minut a stejně jako v úvodním duelu se Švédkou Rebeccou Petersonovou ztratila pouze jeden game.

Čtyřnásobná grandslamová šampionka slovinské tenistce nenabídla ani jednu šanci k brejku a připsala si už desáté vítězství ve Flushing Meadows v řadě.

„Vyhrávat nad nejlepší kamarádkou není nic, co by se mi líbilo. Ale věděla jsem, že musím zůstat soustředěná a nemyslet na to,“ uvedla Šwiateková. V osmifinále vyzve Lotyšku Jelenu Ostapenkovou.

Polská tenistka Iga Šwiateková hraje forhend ve třetím kole US Open.

Turnajová šestka Cori Gauffová už podruhé na turnaji obracela nepříznivý vývoj. S Belgičankou Elise Mertensovou prohrála první set a i poté hledala jistotu na servisu. Od stavu 2:3 ve druhém setu však zahájila povedený obrat, kdy získala zbývajících deset gamů za sebou. Nejprve zápas srovnala, načež ve třetí sadě nadělila soupeřce kanára. Do osmifinále US Open se probojovala podruhé za sebou.

Devatenáctiletá Američanka v něm vyzve Dánku Caroline Wozniackou. Dřívější přemožitelka Petry Kvitové, která se letos vrátila po mateřské přestávce a startuje díky divoké kartě, zvítězila nad domácí Jennifer Bradyovou 4:6, 6:3 a 6:1. Dvojnásobná finalistka US Open se dostala do osmifinále ve Flushing Meadows po sedmi letech.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů

Muži
Dvouhra - 3. kolo

Fritz (9-USA) - Menšík (ČR) 6:1, 6:2, 6:0
Gojo (Chorv.) - Veselý (ČR) 6:4, 6:3, 6:2
Djokovič (2-Srb.) - Djere (32-Srb.) 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3
Tiafoe (10-USA) - Mannarino (22-Fr.) 4:6, 6:2, 6:3, 7:6 (8:6)
Paul (14-USA) - Davidovich (21-Šp.) 6:1, 6:0, 3:6, 6:3
Shelton (USA) - Karacev (Rus.) 6:4, 3:6, 6:2, 6:0
Hijikata (Austr.) - Čang Č’-čen (Čína) 6:3, 6:3, 4:6, 6:3
Stricker (Švýc.) - Bonzi (Fr.) 2:6, 7:5, 7:6 (7:4), 3:6, 6:2

Čtyřhra - 2. kolo
Lammons, Withrow (15-USA) - Pavlásek, Behar (ČR/Urug.) 7:6 (7:3), 6:4

Ženy
Dvouhra - 3. kolo

Muchová (10-ČR) - Townsendová (USA) 7:6 (7:0), 6:3
Šwiateková (1-Pol.) - Juvanová (Slovin.) 6:0, 6:1
Cirsteaová (30-Rum.) - Rybakinová (4-Kaz.) 6:3, 6:7 (6:8), 6:4
Gauffová (6-USA) - Mertensová (32-Belg.) 3:6, 6:3, 6:0
Bencicová (15-Švýc.) - Ču Lin (Čína) 7:6 (7:1), 2:6, 6:3
Ostapenková (20-Lot.) - Peraová (USA) 4:6, 6:3, 6:3
Wozniacká (Dán.) - Bradyová (USA) 4:6, 6:3, 6:1
Wang Sin-jü (Čína) - Schmiedlová (SR) 4:6, 6:3, 6:2

Čtyřhra - 2. kolo
Strýcová, Vondroušová (ČR) - Krejčíková, Siniaková (1-ČR) 6:2, 6:3
Karolína Plíšková, Vekičová (ČR/Chorv.) - Čan Jung-žan, Jang Čao-süan (11-Tchaj-wan/Čína) 4:6, 7:5, 6:2
Montgomeryová, Ngounoueová (USA) - Kolodziejová, Nosková (ČR) 6:3, 6:2

Smíšená čtyřhra - 1. kolo
Strýcová, González (ČR/Mex.) - Hunterová, Peers (Austr.) 2:6, 7:6 (7:5), 11:9

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....