Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Menšík zazářil při debutu, úvod US Open zvládli i Kvitová, Muchová a Veselý

Sport

  18:59aktualizováno  29. srpna 7:16
V americkém New Yorku si sedm českých tenistů vyzkoušelo první den US Open. Vstupenku do druhého kola si zajistil Jakub Menšík, jenž skvěle obstál v premiéře na dospělém grandslamu. Postoupili i turnajová desítka Karolína Muchová, jedenáctka Petra Kvitová a Jiří Veselý, naopak Jiří Lehečka, Linda Fruhvirtová a Kateřina Siniaková na turnaji skončili.

V úvodním kole US Open sehrála dva zcela odlišné sety. V prvním Kvitová naprosto dominovala a ovládla ho jasně 6:1.

Kvitová vs. Bucsaová

Podrobná reportáž

Ve druhém se po skvělém začátku zasekla, nechala si vzít servis a musela rozhodnout až v tiebreaku. Nakonec však Španělku Cristinu Bucsaovou přehrála 6:1 a 7:6 (7:5).

Rychlý průběh úvodní sady zařídil především poměr vítězných míčů. Česká lvice jich posbírala třináct, zatímco Bucsaová jen dva. Kvitová byla silná na základní lajně i u sítě, Španělka se trápila. Výkon sice pozvedla ve druhém setu, do třetího už ale utkání nedotáhla.

Kvitová v další fázi narazí na bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska, jež se vrátila po mateřské přestávce. Obě hráčky se utkají už popatnácté, s bilancí 8:6 vede česká tenistka.

Premiérový úspěch na grandslamu

Debut na turnaji velké čtyřky vyšel Menšíkovi parádně, o dvanáct let staršího Grégoireho Barrérea zdolal 6:4, 4:6, 7:6 (7:1) a 6:2. Nervozitu na sobě sedmnáctiletý mladík nedal znát, právě naopak. Hned od úvodních úderů působil sebevědomě, v první sadě 59. tenistu světa zaskočil pestrou hrou, dvěma brejky utekl do vedení 4:1, takže si mohl dovolit i menší zaváhání v podobě ztraceného servisu.

Menšík vs. Barrére

Podrobná reportáž

Další podání už si pohlídal a dokráčel si pro zisk prvního setu. Průběh druhého nebyl tak jednoznačný, oba tenisté si hýčkali vlastní servis. Až v desátém gamu přišel zvrat: Menšík při vlastním podání pálil bekhendovým úderem do sítě a sadu ztratil.

Téměř totožně se odvíjelo i třetí dějství, ve kterém Menšík opět ukázal psychickou odolnost. Nenechal se semlít ztraceným vedením, po kurtu pelášil a s přehledem si připisoval fiftýny na vlastním servisu. Tentokrát však nedokázal prolomit soupeřovo podání, a tak poprvé okusil grandslamový tiebreak. A dařilo se mu náramně: ztratil v něm jediný bod.

Sebejistě pak vlétl i do čtvrté sady. Odhodlaně šel za každým míčkem, proháněl Barrérea ze strany na stranu a zanedlouho vedl už 3:0. Stačilo, aby si hlídal vlastní servis, ale Menšík, jenž se do hlavní soutěže probil z kvalifikace, chtěl víc. Proto utkání fantasticky zakončil mečbolem na returnu, po kterém si schoval hlavu do dlaní a nadšeně se radoval.

Ve druhém kole si zahraje s dalším kvalifikantem Titouanem Droguetem z Francie, který v pěti setech vyřadil osmnáctého nasazeného Itala Lorenza Musettiho.

Veselý vyhrál pětisetovou bitvu

Letos se vrátil po delší pauze, kterou zavinilo vleklé zranění. Veselý nejdřív na grandslamech trápil velká jména, na menších turnajích ale slibnou formu ztrácel. Zpět ji však získal v pravou chvíli. Zpočátku byl sice v 1. kole US Open nevýrazný, rychle se ovšem dostal do tempa a zápas s Francouzem Enzo Couacaudem otočil na 5:7, 6:3, 6:2, 3:6 a 6:4.

Veselý vs. Couacaud

Podrobná reportáž

Ani jeden v úvodu nevymýšlel žádné technické kousky, oba tenisté si jen drželi podání a čekali na zaváhání soupeře. Prvního klíčového se dopustil Veselý, když v devátém gamu předvedl dvojchybu, kterou daroval soupeři brejk na 5:4.

Ztracený servis si zkušený Čech vzal zpátky, vzápětí o něj však znovu přišel. Couacaud už se výhody nevzdal a první set dovedl do zdárného konce. Tím ovšem jen nastartoval Veselého jízdu druhou a třetí sadou. Český tenista v nich shodně nasázel šest es, zpřesnil servis a především se zocelil na returnu. Ve třetím dějství ztratil na podání jen dva body a s přehledem si připsal dva důležité brejky. Odskočil do vedení 2:1 na sety a mohl pomýšlet na postup.

Jiří Veselý dobíhá míček v úvodním kole US Open.

Francouz však průběh zápasu zdramatizoval, chytře se chytl chyb, které Veselý natropil, a dovedl utkání do rozhodujícího pátého setu. V něm chvíli český hráč ztrácel, pak ale vývoj srovnal. Za stavu 5:4 přišla poslední bitva. Podávající Francouz měl pět gamebalů, Veselý však všechny odvrátil a naopak si vytvořil mečbol, který uzmul pro sebe. Zápas po třech hodinách a 18 minutách ukončil excelentním přechodem na síť. Ve druhém kole se utká s nasazenou dvacítkou Franciscem Cerúndolem z Argentiny.

Muchová poprvé jako členka desítky

Když Muchová do zápasu vstoupila suverénním brejkem, zdálo se, že utkání s divokou kartou Storm Hunterovou nabere rychlý spád. Představení české hráčky však zprvu komplikovaly nevynucené chyby. Australanka se dotáhla na 2:2 a chvíli se nepřesné Češky držela. Muchová však odskočila dalším brejkem, a když ani ten nepotvrdila, sebrala soupeřce podání potřetí.

Muchová vs. Hunterová

Podrobná reportáž

Za stavu 5:4 už o výhodu nepřišla, kvalitním servisem zahnala Hunterovou do úzkých a po čtyřiceti minutách slavila první dílčí úspěch, když vyhrála 6:4. V úvodu druhé sady zopakovala scénář ze začátku zápasu. Uzmula brejk a dostala se do slibného vedení 2:0.

Náskok ještě navýšila, když na nervózní Australanku vytasila technicky přesné údery. Čím víc se Hunterová snažila, tím méně míčků trefovala do kurtu. Muchové navíc darovala další servis, aniž by sama připsala povedený fiftýn. Češka tak šla sebejistě a za téměř jasného stavu 5:0 podávat na první letošní vítězství na US Open. A premiérové vystoupení zakončila famózně: rázným bekhendem a čistou hrou.

Muchová potvrdila, proč minulý týden poskočila do první desítky světového žebříčku. Ve druhém setu, který ovládla jasně 6:0, ztratila pouhých pět míčů a poprvé od roku 2020 proklouzla do druhého kola newyorského grandslamu. V něm si zahraje s Polkou Magdalenou Frechovou.

Lehečka nepotvrdil roli papírového favorita

Jednadvacetiletý Lehečka neprolomil poslední sezonní grandslam, účast na US Open ukončil stejně jako loni hned po prvním kole. Nevýrazným projevem se vítězství ani nepřiblížil, s Rusem Aslanem Karacevem prohrál jasně 3:6, 3:6 a 3:6. Mladý tenista tak nenapodobil úspěch z minulého týdne, kdy se propracoval až do finále podniku ve Winston-Salemu.

Karacev vs. Lehečka

Podrobná reportáž

Od začátku zápasu se viditelně trápil. Nezvládal držet tempo soupeřových vítězných míčů a odevzdával mu jeden servis za druhým. Když měl brejkovou šanci on, nedokázal ji využít.

Proměnil ji jen ve třetím setu, sám ale tři podání ztratil. S beznadějným výrazem občas překombinovával situace a celou dobu za Rusem zaostával. S newyorským grandslamem se rozloučil po prohře třikrát 3:6.

„Ani jsem si nepřipadal, že hraju grandslam. Měl jsem jen jeden den na trénink a bohužel to nestačilo. Soupeř byl lepší a aktivnější, využil šancí, které jsem mu nabídl,“ zhodnotil Lehečka na tiskovce.

Fruhvirtová neudržela krok

K osmnáctileté Lindě Fruhvirtové byl los nemilosrdný, hned do prvního kola schytala loňskou osmifinalistku Danielle Collinsovou. Utkání dopadlo podle očekávání, mladá Češka prohrála jasně 2:6, 0:6.

Collinsová vs. Fruhvirtová

Podrobná reportáž

Zkušená Američanka na útok dlouho nečekala. V prvním setu povolila Češce jen čtyři vítězné míče, sama jich nastřílela třináct, blýskla se i třemi esy. Za stavu 5:2 proměnila třetí setbol a za pouhých 25 minut uštědřila Fruhvirtové porážku v úvodní sadě.

Ani druhý set česká tenistka nezdramatizovala. Rychle ztratila servis a na tvrdé údery Collinsové nedokázala odpovědět. V průběhu pátého gamu si měnila raketu, nový výplet jí však k obratu nepomohl.

Na podání nezískala ani jeden fiftýn, čímž poslala Američanku do alarmujícího vedení 5:0. Collinsová výhru potvrdila, když mladé soupeřce nadělila kanára.

Siniaková vyhořela

Mezi sety seděla v slzách na lavičce, v hlavě si přehrávala poslední minuty zápasu, který zahodila zbytečnými chybami v první sadě.

Kalinská vs. Siniaková

Podrobná reportáž

Siniaková si v ní nejdřív dvakrát vytvořila brejkový náskok, pak ale pohořela a ze ztráty se nevzpamatovala ani v dalším dějství. Utkání proti Rusce Anně Kalinské nezvládla a prohrála 4:6, 2:6.

Několikrát se sice v úvodu druhého setu hecovala, ke zvratu jí však povzbudivé pokřiky nepomohly. Česká hráčka pokračovala v nepřesvědčivém vystoupení, několikrát naštvaně zanadávala a se zoufalým výrazem míčky jen bezhlavě odpinkávala. Získala sice dva gamy, z toho jeden na returnu, na obrat však nestačila.

Světová jednička suverénní

Polka Iga Šwiateková zahájila obhajobu loňského titulu jednoznačným vítězstvím 6:0, 6:1 nad Švédkou Rebeccou Petersonovou. Favoritka se na hlavním kurtu Arthura Ashe nezdržela ani hodinu. Světová jednička vyhrála prvních sedm gamů zápasu a celkem pětkrát vzala soupeřce servis. Ve druhém kole se čtyřnásobná grandslamová šampionka střetne s Australankou Darjou Savilleovou.

Polská tenistka Iga Šwiateková se napřahuje k úderu v prvním kole US Open.

O první překvapení newyorského turnaje se postarala španělská tenistka slovenského původu Rebeka Masárová, jež vyřadila světovou osmičku Marii Sakkariovou z Řecka. Semifinalistka turnaje z roku 2021 prohrála 4:6, 4:6 a neuspěla v 1. kole grandslamu potřetí za sebou.

Otáčet nepříznivý vývoj musela šestá nasazená Američanka Coco Gauffová. Proti Němce Lauře Siegemundové prohrála první set, hned v úvodu druhého však získala brejk ve hře, která trvala šestadvacet minut. Gauffová v ní využila osmý brejkbol, později srovnala a za podpory fanoušků dotáhla po necelých třech hodinách duel k postupu. Finálová přemožitelka Muchové z nedávného turnaje v Cincinnati nakonec vyhrála 3:6, 6:2, 6:4

V mužské dvouhře už v 1. kole vypadl čtvrtý nasazený Dán Holger Rune po prohře 3:6, 6:4, 3:6, 2:6 se Španělem Robertem Carballésem. Během tří účastí v New Yorku vyhrál jediný ze čtyř zápasů. Dvacetiletý Rune udělal v souboji s o deset let starším soupeřem 42 nevynucených chyb, celkem sedmkrát ztratil servis.

Španělský tenista Robert Carballés slaví výhru v prvním kole US Open.

Poprvé po více než dvou letech zvládl úvodní zápas na turnaji velké čtyřky Dominic Thiem z Rakouska. Šampion US Open z roku 2020, jehož kariéru zbrzdily zdravotní problémy, porazil 6:3, 6:2, 6:4 pětadvacátého nasazeného Alexandra Bublika z Kazachstánu.

Do 2. kola prošel hladce i domácí Američan Taylor Fritz. Nasazená devítka smetla za hodinu a 21 minut krajana Stevea Johnsona 6:2, 6:1, 6:2. Ve třech setech postoupil taktéž sedmý nasazený Řek Stefanos Tsitsipas, který vyřadil Kanaďana Milose Raonice 6:2, 6:3, 6:4.

Nezaváhal ani Srb Novak Djokovič, jenž s přehledem vyřadil Francouze Alexandra Müllera 6:0, 6:2, 6:3. Světová dvojka tak v New Yorku udělala první důležitý krok k zisku historické 24. grandslamové trofeje. Trojnásobný vítěz turnaje se díky tomu vrátí na pozici světové jedničky.

Dohrál naopak Sebastian Korda. Syn českého grandslamového šampiona Petra Kordy nestačil po takřka čtyř a půl hodinách na Maďara Martona Fucsovicse poměrem 6:7, 6:4, 6:7, 6:4, 4:6.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:

Menšík (ČR) - Barrére (Fr.) 6:4, 4:6, 7:6 (7:1), 6:2
Veselý (ČR) - Couacaud (Fr.) 5:7, 6:3, 6:2, 3:6, 6:4
Karacev (Rus.) - Lehečka (ČR) 6:3, 6:3, 6:3
Thiem (Rak.) - Bublik (25-Kaz.) 6:3, 6:2, 6:4
Shelton (USA) - Cachín (Arg.) 1:6, 6:3, 6:2, 6:4
Ofner (Rak.) - Borges (Portug.) 7:6 (7:5), 3:6, 7:6 (9:7), 6:4
Carballés (Šp.) - Rune (4-Dán.) 6:3, 4:6, 6:3, 6:2
Davidovich (21-Šp.) - Giron (USA) 6:4, 6:4, 6:2
Mannarino (22-Fr.) - Watanuki (Jap.) 7:5, 6:7 (3:7), 6:3, 7:5
Marozsan (Maď.) - Gasquet (Fr.) 6:3, 6:1, 6:7 (5:7), 6:7 (1:7), 6:2
J. M. Cerúndolo (Arg.) - Ivaška (Běl.) 2:6, 6:7 (4:7), 6:3, 6:3, 6:3
Ruud (5-Nor.) - Nava (USA) 7:6 (7:5), 3:6, 6:4, 7:6 (7:5)
Tiafoe (10-USA) - Tien (USA) 6:2, 7:5, 6:1
Djere (32-Srb.) - Nakashima (USA) 7:5, 6:4, 6:4
Čang Č’-čen (Čína) - Wolf (USA) 7:5, 7:5, 6:7 (5:7), 4:6, 6:3
Fritz (9-USA) - Johnson (USA) 6:2, 6:1, 6:2
Paul (14-USA) - Travaglia (It.) 6:2, 6:3, 4:6, 6:1
Droguet (Fr.) - Musetti (18-It.) 6.3, 0:6, 6:7 (5:7), 6:3, 6:2
F. Cerúndolo (20-Arg.) - Svajda (USA) 5:7, 6:4, 6:4, 6:3
Eubanks (28-USA) - Kwon Sun-u (Korea) 6:3, 6:4, 0:6, 6:4
Fucsovics (Maď.) - Korda (31-USA) 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (7:1), 4:6, 6:4
Hijikata (Austr.) - Kotov (Rus.) 7:5, 5:7, 6:3, 7:5
Zapata (Šp.) - Quinn (USA) 6:4, 6:4, 6:3
Varillas (Peru) - Kecmanovič (Srb.) 1:6, 7:5, 7:5, 6:4
Safiullin (Rus.) - Cecchinato (It.) 6:4, 6:2, 6:0
Tsitsipas (7-Řec.) - Raonic (Kan.) 6:2, 6:3, 6:4
McDonald (USA) - Auger-Aliassime (15-Kan.) 7:6 (7:5), 4:6, 6:1, 6:4
Gaston (Fr.) - Šimabukuro (Jap.) 6:2, 6:1, 7:6 (7:4)
Stricker (Švýc.) - Popyrin (Austr.) 6:3, 6:4, 3:6, 6:3
Bonzi - Halys (oba Fr.) 5:7, 6:4, 6:4, 6:4
Gojo (Chorv.) - Dellien (Bol.) 6:3, 6:3, 6:1
Djokovič (2-Srb.) - Müller (Fr.) 6:0, 6:2, 6:3.

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:

Muchová (10-ČR) - Hunterová (Austr.) 6:4, 6:0
Kvitová (11-ČR) - Bucsaová (Šp.) 6:1, 7:6 (7:5)
Kalinská (Rus.) - Siniaková (ČR) 6:4, 6:2
Collinsová (USA) - L. Fruhvirtová (ČR) 6:2, 6:0
Azarenková (18-Běl.) - Ferrová (Fr.) 6:1, 6:2
Savilleová (Austr.) - Ngounoueová (USA) 6:0, 6:2
Townsendová (USA) - Gračovová (Rus.) 6:4, 6:2
Šwiateková (1-Pol.) - Petersonová (Švéd.) 6:0, 6:1
Masárová (Šp.) - Sakkariová (8-Řec.) 6:4, 6:4
Bencicová (15-Švýc.) - Rachimovová (Rus.) 6:2, 6:4
Frechová (Pol.) - Navarrová (USA) 7:6 (12:10), 1:6, 6:2
Schmiedlová (SR) - Baindlová (Ukr.) 6:4, 3:6, 6:3
Davisová (USA) - Koviničová (Č. Hora) 6:2, 6:2
Peraová (USA) - Kuděrmětovová (16-Rus.) 7:5, 6:4
Sorribesová (Šp.) - Kalininová (28-Ukr.) 6:4, 7:5
Rybakinová (4-Kaz.) - Kosťuková (Ukr.) 6:2, 6:1
Haddadová Maiaová (19-Braz.) - Stephensová (USA) 6:2, 5:7, 6:4
Juvanová (Slovin.) - Cocciarettová (29-It.) 6:2, 7:5
Ču Lin (Čína) - Šarífová (Eg.) 6:3, 7:5
Miyazakiová (Brit.) - Betovová (Rus.) 6:3, 6:3
Wang Sin-jü (Čína) - Volynetsová (USA) 6:3, 6:4
Bradyová (USA) - Birrellová (Austr.) 6:3, 7:6 (7:4)
Wang Si-jü (Čína) - Hrunčáková (SR) 4:6, 6:3, 7:6 (10:6)
Tomljanovicová (Austr.) - Udvardyová (Maď.) 3:6, 6:2, 6:4
Ostapenková (20-Lot.) - Paoliniová (It.) 6:2, 4:6, 6:1
Linetteová (24-Pol.) - Sasnovičová (Běl.) 6:3, 6:1
Mertensová (32-Belg.) - Björklundová (Švéd.) 3:6, 6:3, 7:6 (10:3)
Cirsteaová (30-Rum.) - Dayová (USA) 6:2, 6:3
M. Andrejevová (Rus.) - Gadecká (Austr.) 1:6, 6:3, 6:4
Avanesjanová (Rus.) - Cornetová (Fr.) 6:2, 1:6, 6:4
Gauffová (6-USA) - Siegemundová (Něm.) 3:6, 6:2, 6:4
Wozniacká (Dán.) - Prozorovová (Rus.) 6:3, 6:2

Autoři: ,