Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

USA zvažují bojkot olympiády v Pekingu. Vadí jim porušování lidských práv v Číně

Sport

  10:28
Washington - Spojené státy americké zvažují bojkot zimních olympijských her 2022 v Pekingu na protest proti porušování lidských práv v Číně. V úterý to uvedlo tamní ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí Ned Price řekl, že USA konzultují situaci s názorově spřízněnými zeměmi z celého světa.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: ČTK/AP

Debatují o postupu vůči Číně v souvislosti se zimním sportovním svátkem včetně účasti na olympiádě. K bojkotu zimních olympijských her, které se uskuteční za deset měsíců, začátkem února vyzvala skupina 180 lidskoprávních organizací. Národním vládám zaslala otevřený dopis, v němž upozorňuje na zacházení s příslušníky národnostních menšin, jako jsou Tibeťané, Ujgurové, etničtí Mongolové žijící v Číně nebo obyvatelé Hongkongu.

Skupina tak učinila po té, co u Mezinárodního olympijského výboru (MOV) neuspěla s apelem na odebrání pořadatelství her Číně. MOV argumentoval, že je sportovní organizací, která se nechce zaplétat do politiky. Stejný postoj tehdy vyjádřil i sportovní ředitel Českého olympijského výboru (ČOV) Martin Doktor.

Administrativa nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena se ale tématem zabývá. Na definitivní rozhodnutí je ještě dost času. „Ještě nějaká doba do těchto her zbývá. Nechci říkat žádný termín, ale takové diskuze probíhají. Je to něco, o čem určitě chceme diskutovat. Společný postup bude nejen v našem zájmu, ale také v zájmu našich spojenců a partnerů. Takže tohle je jedno z témat, které je na stole,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí.

Čína jakákoliv nařčení z porušování lidských práv odmítá. Tvrdí, že výzvy k bojkotu zimních olympijských her mají čistě politické motivy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!