Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Usáma děsí Vancouver: na OH se chystají obří bezpečností opatření

Sport

  14:27
VANCOUVER/PRAHA - Ta představa děsí asi každého. Za necelé tři týdny začne v kanadském Vancouveru nejsledovanější sportovní událost první polovinu kalendářního roku – olympijské hry. A v Kanadě se nechystají jen na sportovce, fanoušky a politiky, ale také připravují největší bezpečností operace v historii země.

Usáma bin Ládin. foto: Reprofoto

Tisíce sportovců a doprovodu, desítky tisíc návštěvníků z celého světa. A také šest tisíc policistů, téměř pět tisíc vojáků a stejný počet lidí ze soukromých bezpečnostních agentur. Na to vše se v těchto dnech připravuje kanadský Vancouver, kde 12. února začnou 21. Zimní olympijské hry. Kanadské úřady nechtějí ponechat nic náhodě.

Zvlášť, když se nedávno připomněl nejhledanější terorista světa Usáma Bin Ládin, který v nahrávce zaslané do televize Al-Džazíra prozradil, že Al-Káida stála za nevydařeným teroristickým útokem na americké letadlo 25. prosince. Americké ministerstvo zahraničí již varovalo své občany před návštěvou olympijských her.

Jedna z lodí, která bude strážit přístav.

"Tyto teroristické skupiny jsou schopné uskutečnit promyšlené útoky na lodě, velké kancelářské budovy či velvyslanectví," stálo v prohlášení, které bylo součástí hodnocení bezpečnosti her americkou vládou.

Zároveň ale zpráva uvádí, že žádné konkrétní nebezpečí zatím nebylo zaznamenáno. To ale nic nemění na poctivé přípravě kanadských úřadů, aby teroristickým útokům na olympiádu nejen zabránily, ale hlavně jim předešly.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI

- Na hry i přes obří bezpečností opatření dorazí zhruba kolem třiceti hlav států a monarchů, přestože se olympiády zúčastní sportovci z více jako osmdesáti zemí světa.

- Do Vancouveru nejspíše nedorazí ani americký prezident Barack Obama, rozhodnutí má padnout příští týden.

- Na bezpečnost her bude mimo jiné dohlížet na 900 kamer ve městě a na sportovištích, 3 válečné lodě a jedno letadlo typu A-6 Intruder.

Připravovali jsme se několik let. Ale víme, že když uděláme maximum, vždycky se najde nějaké riziko," řekl bezpečností komisař her Bud Mercer. Na klidný průběh her vyčlenila kanadská vláda 900 milionů kanadských dolarů (zhruba 17 miliard korun, původní částka byla 175 milionů dolarů).

V rámci bezpečnosti budou navíc obě severoamerické země spolupracovat. Američané vybudovali v Bellinghamu komplex Coordination Centre, který je jen 20 kilometrů od společných hranic. "Je to jeden z největších společných projektů v této oblasti," oznámil hrdě Greg Miller, ředitel bezpečnostního výboru pro olympijské hry za americkou stranu. Pracovníci budou v tomto centru, monitorovat vzdušný prostor a chránit hranice. Kanadští odborníci, kteří budou pracovat v neméně moderním sídle v Richmondu, budou navíc monitorovat také pobřeží.

"Nikdy nevíte, co může Al-Káida provést, ale můžete udělat maximum pro bezpečnost a to se ve Vancouveru děje," má jasno Phillip Chicola, americký generál. A vzápětí dodal: "Hlavně se nesmí opakovat útoky z Londýna 2005 nebo bomby ve vlaku v Madridu.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...