Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Úspěšný Hašek: Nejhorší chvíle teprve přijdou

Sport

  8:20
ST. ETIENNE/PRAHA - K vánoční přestávce dokráčí fotbalisté St. Etienne s bohatou nadílkou. Pod vedením trenéra Ivana Haška jim patří ve francouzské lize po polovině sezony třetí příčka, která zaručuje účast v předkole Ligy mistrů.

Ivan Hašek foto: Jan Zátorský, Lidové noviny

Útok na čelní pozice čekal od klubu se slavnou minulostí jen málokdo. „Snažíme se do hráčů hustit, aby zůstali nohama na zemi a nepodlehli uspokojení,“ ordinuje český kouč svým svěřencům bez ohledu na postavení v tabulce dál pokoru.

LN Jak těžké je bránit se nadšení, které kolem St. Etienne panuje? 
Fanoušci si to užívají, euforie však není na místě. My jsme u toho nejblíž a tak dobře víme, jak je soutěž vyrovnaná. Momentální umístění nic neznamená. Loni bylo St. Etienne po patnácti kolech na třetím místě a nakonec skončilo třinácté. To je pro nás velké poučení.

LN Ale zatím jste velmi úspěšní. Kde vidíte příčiny vzestupu?
Měli jsme dobré vylosování. Z osmnácti zápasů jsme jich jen osm hráli venku. A také se nám vyhýbala zranění. Těžší chvíle teprve přijdou. Čekají nás měsíce, kdy je tady sníh a mráz, a to se body sbírají hůř.

LN Francouzské lize vládne suverénní Lyon. Koho se nejvíc obáváte z ostatních aspirantů na pohárová místa? 
Bojím se hlavně o nás, abychom všechno vydrželi. Od druhého do dvanáctého místa neexistuje velký rozdíl. Stačí série tří, čtyř povedených utkání a už jste nahoře a naopak. Nesmíte podcenit ani poslední mužstvo, jinak je to hned znát.

LN V zemi galského kohouta trénujete opět po tříleté pauze. Jak se místní soutěž změnila? 
Stále je dost atletická a vyrovnaná, ale letos v ní padá mnohem víc gólů.

LN V Česku se hodně mluví o tom, jak příchod do St. Etienne prospěl Marku Heinzovi. Opravdu se rapidně zlepšil? 
No, kopat uměl vždycky. Nemyslím si, že šel nahoru. Dobré výkony jsem od něj očekával. Diváci si ho rychle oblíbili, cení si ho pro fotbalové schopnosti a klid. Vydobyl si dobrou pozici a je pro mužstvo platným hráčem.

LN Věnujete mu zvláštní péči, nebo s ním jednáte stejně jako s ostatními členy kádru? 
Možná jsem na Marka ještě přísnější než na jiné, ale on to snad tak nebere. Jeho poctivý přístup odpovídá stále se lepšícímu projevu na hřišti.

LN Už dnes vás čeká utkání Francouzského poháru proti Bordeaux, kde působí Vladimír Šmicer. Máte informace o tom, jestli se poprvé po vážném zranění ukáže na hřišti? 
Se Šmícou jsem mluvil a vím, že hrát nebude. Prý si nechává čas a zkusí to po Novém roce.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!