Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Už se těším na závody. Příprava mi vyšla, těší se před startem SP biatlonová hvězda Davidová

ilustrační snímek foto: ČTK

PRAHA - Dva hlavní vrcholy má česká biatlonová reprezentace v blížící se sezoně: mistrovství světa v Anterselvě a domácí Světový pohár v Novém Městě na Moravě v březnu. Letní přípravu - hlavně mužskému výběru - ale výrazně komplikovaly zdravotní problémy.
  17:05

Zdravotní trable biatlonistů. Vítková už je plně v tréninku, Moravec bere vše s úsměvem

Loni se biatlonisté vydali cestou změn. Trenérské rošády, mezi kterými dominoval příchod norského trenéra Emila Gjellanda k ženskému týmu, nazvali bodem nula.

A tažení, které má vyvrcholit na zimní olympiádě v Pekingu 2022, letos prošlo dalšími novinkami.

V realizačním týmu českých biatlonistů skončil šéf servisu Tomáš Žídek. Nahradil ho Vojtěch Prášil, který u týmu působí několik let. 

„Chceme hlubší komunikaci mezi závodníky a servisem,“ vysvětlil sportovní ředitel Ondřej Rybář na předsezonní tiskové konferenci.

Ta se už tradičně konala na pražském letišti. Reprezentanti se v úterý dopoledne vrátili ze soustředění v Norsku. 

Loni ještě jako juniorka dojela čtyřikrát na stupních vítězů, premiérové vítězství v SP získala v Anterselvě. „Už se těším na závody. Příprava vyšla,“ líčila nejlepší biatlonistka uplynulé sezony.

Program Světového poháru

  • Östersund (Švédsko) 30. listopadu - 8. prosince
  • Hochfilzen (Rakousko) 13. prosince - 15. prosince
  • Le Grand Bornand (Francie) 19. prosince - 22. prosince
  • Oberhof (Německo) 9. ledna - 12. ledna
  • Ruhpolding (Německo) 15. ledna - 19. ledna
  • Pokljulka (Slovinsko) 23. ledna - 26. ledna
  • MS Anterselva (Itálie) 13. - 23. února
  • Nové Město na Moravě (Česko) 5. března - 8. března
  • Kontiolahti (Finsko) 12. března - 15. března
  • Oslo (Norsko) 20. března - 22. března

Řady závodníků reprezentovali loučící se Michal Šlesingr a 22letá Markéta Davidová, jež má v blížící se sezoně patřit k tahounkám českého biatlonu.

Kéž by podobná slova mohli volit i někteří reprezentační kolegové. Letní dřinu totiž hlavně mužskému výběru komplikovaly zdravotní trable.

Ondřeje Moravce nejdříve trápil zánět jater, později se přidaly další potíže. „Netrénoval od května do srpna,“ přidal Vítek.

Tomáše Krupčíka zase skolila borelióza, která se mu v posledních týdnech vrátila. Michal Krčmář letní dřinu absolvoval, před odjezdem do Norska ho ale postihly střevní problémy. Ve středisku Sjusjøen tak pokračuje v tréninku.

„Práce se během léta udělalo hodně. Bohužel tým aktuálně sráží zranění, což nám rozhodně nepomáhá,“ doplnil Vítek.

V ženském týmu přípravu zdárně absolvovala právě Davidová i Eva Kristejn Puskarčíková, jež si v květnu vzala bývalého reprezentanta Lukáše Kristejna.

Naopak komplikace potkaly Veroniku Vítkovou. Dvojnásobné olympijské medailistce minulá sezona nevyšla, omezovat se musela i v přípravě.

„Za poslední týdny ale udělala pokrok. Je to těžké, ona je ale bojovnice, dříč a chce se vrátit na předchozí úroveň,“ řekl trenér žen Gjelland.

Markéta Davidová s Michalem Šlesingrem před startem nové sezony Světového...
Ředitel české biatlonové reprezentace Ondřej Rybář (vpravo) s Egilem Gjellandem.

Bez výraznějších problémů se na poslední sezonu ve Světovém poháru připravil Michal Šlesingr. 36letý biatlonista a trojnásobný medailista z mistrovství světa však přiznal, že rozhodně nenaskočí do všech závodů Světového poháru.

„Navíc se naše rodina rozrostla o syna, takže uvidíme, jak všechno bude manželka zvládat. Přesný plán sezony zatím nemám,“ řekl Šlesingr.

Ten nejideálnější scénář je jasný: rozlučka před domácím publikem v Novém Městě na Moravě.

Sedmé kolo SP se v Česku pojede nezvykle první týden v březnu. Právě domácí zastávka patří k hlavním vrcholům startující sezony.

Autor: