Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

V Bahrajnu formule 1 definitivně nebude. Vzdali se jí šejkové

Sport

  9:51
MANÁMA - Bahrajn se vzdal závodu mistrovství světa vozů formule 1, který se po březnovém zrušení kvůli protivládním protestům měl nově uskutečnit 30. října. Oznámil to šéf závodního okruhu v Bahrajnu Zajíd Rašíd Alzajání. Do říjnového termínu by se tak měla vrátit premiérová indická Grand Prix.

Fernando Alonso a Sebastian Vettel. foto: Reuters

Kontroverzní Velká cena Bahrajnu měla původně zahájit letošní sezonu v královské automobilové třídě už 13. března, ale kvůli politickým nepokojům v ulicích se uskutečnit nemohla. Protesty proti vládě a královské rodině si v minulých měsících vyžádaly na tři desítky mrtvých a výjimečný stav v zemi skončil teprve před pár dny.

Mezinárodní federace FIA závod v minulém týdnu přeložila na 30. října místo indické Grand Prix, jež měla šampionát nově uzavřít. Po tomto rozhodnutí se však mezi týmy F1 zvedla vlna protestů a otázka sporného závodu se znovu otevřela. Bahrajnští organizátoři ji vyřešili sami oznámením, že závod nebudou pořádat.

"Bahrajn nemá absolutně touhu vidět závod, který by prodloužil sezonu a z něhož by neměli potěšení týmy, jezdci ani fanoušci," prohlásil Alzajání. "Chceme, aby naše role ve formuli 1 zůstala pozitivní a konstruktivní, jako tomu vždy bylo. V nejlepším zájmu sportu proto nebudeme usilovat o další změnu kalendáře v tomto roce," dodal.

Seriál F1 tak bude mít letos jen 19 místo původních dvaceti závodů a Grand Prix Indie se s největší pravděpodobností vrátí do svého původního termínu 30. října. Oficiálně to ještě musí schválit se souhlasem všech stájí federace FIA. Podle předběžného kalendáře na sezonu 2012 by se měl závod v Bahrajnu uskutečnit opět v březnovém termínu jako zahajovací závod.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...