Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

V Bahrajnu kraluje Vettel, po roce opět vyhrál

Sport

  15:56aktualizováno  16:34
MANÁMA - Velkou cenu Bahrajnu formule 1 vyhrál podruhé za sebou Němec Sebastian Vettel ze stáje Red Bull a zvýšil náskok v čele mistrovství světa. Stupně vítězů měly naprosto stejné obsazení jako v loňském roce, protože jako druhý projel cílem opět Fin Kimi Räikkönen, který startoval až z osmého místa, a třetí skončil jeho francouzský týmový kolega z Lotusu Romain Grosjean.

Sebastian Vettel z Red Bullu vyhrál Velkou cenu Bahrajnu. foto: Reuters

Svůj nejlepší výsledek v kariéře vyrovnal čtvrtý Paul di Resta z týmu Force India.

Po druhém vítězství v sezoně a 28. v kariéře vede Vettel šampionát s desetibodovým náskokem před Räikkönenem. Na třetí místo se posunul díky pátému místu Lewis Hamilton z Mercedesu. Dosud třetí Fernando Alonso měl problémy se svým Ferrari a dojel osmý.

"Byl to fantastický a bezproblémový závod, rychlost bylo dobrá, stačilo se soustředit jen na šetření pneumatik," řekl při vyhlášení výsledků Vettel. "Kvalifikace nebyla úplně ideální, v závodě auto fungovalo. Tlačil jsem se dopředu a bylo to dobré," konstatoval Räikkönen.

Překvapivý vítěz kvalifikace Nico Rosberg z Mercedesu skončil devátý. Vedení sice bezprostředně po startu udržel, ale od prvních metrů byl pod tlakem. A když po prvním kole neodolal Vettelovým útokům, začal se postupně propadat.

"Musel jsem tam po startu přibrzdit, hrozila kolize s Fernandem (Alonsem), ale vrátil jsem se tam brzy zpátky, pak už jsem měl čistou trať. Auto jelo rychle a všem ujíždělo, neměl jsem dnes žádný problém," poznamenal Vettel.

Smůlu si vybrali oba jezdci Ferrari, kteří na startu stáli v druhé řadě. Alonso musel kvůli poruše systému DRS, otvíracího zadního přítlačného křídla, dvakrát neplánovaně do boxů, čímž přišel o šanci na dobrý výsledek. Jeho kolega Felipe Massa z Brazílie poškodil přední křídlo a později ho dokonce dvakrát potkal defekt a nucené výměny obutí.

Vettel měl situaci naprosto pod kontrolou a navyšoval náskok. Trojnásobný mistr světa neměl konkurenci a na jeho vedení nezměnila nic ani poslední zastávka u mechaniků. Už dvacet kol před cílem dostal z boxů povel, aby auto šetřil a zpomalil. Překvapivě se za ním dlouho držel Di Resta, ale v polovině závodu se před něj dostal Räikkönen. A pět kol před koncem ztratil britský pilot další pozici po útoku Grosjeana.

Plno soubojů

Závod byl vůbec plný předjížděcích manévrů a soubojů na ostří nože, jaký spolu sváděli v jednu chvíli třeba jezdci McLarenu Jenson Button a Sergio Peréz. Nebo v závěru Hamilton s Markem Webberem, které penalizace za výměnu převodovky respektive za kolizi v minulém závodu v Číně možná stála umístění na stupních vítězů. Oba těsně bojovali o páté místo, které nakonec vydřel Hamilton, zatímco Webber spadl až na sedmou pozici za Péreze.

Před závodem v zemi opět zesílily střety protivládních demonstrantů s policií, kvůli kterým se předloni v Bahrajnu nejelo. Opozice chtělo strhnout pozornost na svou kampaň za nastolení demokracie v této monarchii.

Lidé blokovali silnice, pálili pneumatiky a házeli kameny na bezpečnostní síly. Ty v několika vesnicích kolem metropole Manáma odpoledne a navečer použily slzný plyn.

Dalším závodem je za tři týdny Velká cena Španělska v Barceloně.

VC Bahrajnu, 4. závod MS vozů formule 1:

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:36:00,498 (průměrná rychlost 192,632 km/h), 2. Räikkönen (Fin./Lotus) -9,111, 3. Grosjean (Fr./Lotus) -19,507, 4. Di Resta (Brit./Force India) -21,727, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -35,230, 6. Pérez (Mex./McLaren) -35,998, 7. Webber (Austr./Red Bull) -37,244, 8. Alonso (Šp./Ferrari) -37,574, 9. Rosberg (Něm./Mercedes) -41,126, 10. Button (Brit./McLaren) -46,631.

Pořadí MS (po 4 z 19 závodů): 1. Vettel 77 b., 2. Räikkönen 67, 3. Hamilton 50, 4. Alonso 47, 5. Webber 32, 6. Massa (Braz./Ferrari) 30, 7. Grosjean 26, 8. Di Resta 20, 9. Rosberg 14, 10. Button 13.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 109, 2. Lotus 93, 3. Ferrari 77, 4. Mercedes 64, 5. Force India 26, 5. McLaren 23, 7. Toro Rosso 7, 8. Sauber 5.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!