Úterý 28. května 2024, svátek má Vilém
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

V basketbalové NBA se prosazuje řada cizinců

Sport

  11:15
NEW YORK - Zatímco sudé roky v basketbalové NBA patří v poslední době týmům z Východní konference, v lichých letech již dlouho vládnou celky ze západu. Prolomit tuto tradici by mohli Boston Celtics, obhájce prvenství a se 17 tituly nejúspěšnější mužstvo soutěže v její více než šedesátileté historii. Sezona 2008/09 začne v noci z úterý na středu, nový šampion bude korunován v červnu.

Jedna z hvězd - Číňan Ming. foto: AFP

 

Letos se nejlépe vedlo Celtics, kteří ve finále zdolali odvěkého rivala Los Angeles Lakers a ukončili dvaadvacetileté čekání na další triumf.

Sedmnáctým titulem navíc Boston odskočil dotírajícím Lakers o tři primáty.

Nejužitečnějším hráčem sezony byl vyhlášen Kobe Bryant z Lakers, ve finále ho ale zastínil Kevin Garnett z Celtics.

Vedle Bryanta s Garnettem loni zářili i Chris Paul z New Orleans, LeBron James z Clevelandu či Dwight Howard z Orlanda, v NBA se však stále více prosazují cizinci. K největším hvězdám ligy patří například Kanaďan Steve Nash, Němec Dirk Nowitzki, Argentinec Manu Ginobili, Francouz Tony Parker, Číňan Jao Ming či Španěl Pau Gasol.

Z českých hráčů si slavnou soutěž zahráli pouze Jiří Zídek a Jiří Welsch.

Zídek v polovině 90. let nastupoval za Charlotte, Denver a Seattle. Welsch od roku 2002 vystřídal Golden State, Dallas, Boston, Cleveland a Milwaukee, ale předloni odešel do Španělska.

Za předchůdkyni NBA je považována Basketbalová asociace Ameriky (BAA), jež měla premiéru v sezoně 1946/47. O tři roky později zmizela z mapy konkurenční NBL a spojením zbylých mužstev a týmů BAA se 3. srpna 1949 zrodila National Basketball Association (NBA). Do jejího premiérového ročníku se zapojilo 17 celků, nyní hraje tuto soutěž 30 týmů, které jsou rozděleny do šesti divizí ve dvou konferencích.

Za první superhvězdu NBA je považován George Mikan, po něm následovali Bob Cousy, Bill Russell, Wilt Chamberlain, John Havlicek, Kareem Abdul-Jabbar či Julius Erving. Novou generaci basketbalových legend vytvořili začátkem 80. let Larry Bird, Earvin "Magic" Johnson, Hakeem Olajuwon, John Stockton, Charles Barkley, Patrick Ewing a především Michael Jordan.

Jordan dovedl Chicago Bulls v letech 1991 až 1998 k šesti titulům. Začátek nového milénia patřil Los Angeles Lakers v čele s Shaquillem O'Nealem, kteří triumfovali třikrát v řadě. Po Lakers dokázali třikrát vyhrát i San Antonio Spurs s Davidem Robinsonem a Timem Duncanem (2003, 2005 a 2007), mezitím si po jednom primátu připsali Detroit Pistons (2004), Miami Heat (2006) a naposledy Boston Celtics.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!