Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

V Číně se pilně zatýká

Sport

  19:05
PEKING - Přes 100 lidí bylo zadrženo kvůli násilným střetům mezi vesničany a pracovníky továrny na stavební materiály v jihočínské provincii Jün-nan. Dnes o tom informovala agentura Nová Čína. Čínská vláda se usilovně snaží zabránit jakýmkoli demonstracím v době olympiády, která začne v pátek.

Připraveni k akci. foto: ČTK

Přibližně 300 vesničanů a dělníků se v pondělí střetlo v obci Sing-čchüan kvůli sporu o znečištěnou vodu. Obyvatelé Sing-čchüanu vtrhli do továrny s obviněním, že podnik nedodržuje ekologické standardy. V následném střetu dav zničil třináct podnikových aut a šest vesničanů bylo zraněno. V úterý policie zatkla 107 účastníků nepokojů.

Šéf místní samosprávy Cchao Ťin-ming vyzval k rychlému obnovení stability a k tvrdému potrestání všech, kdo se na střetu podíleli. "Se zločinci zapojenými do incidentu musíme naložit tvrdě, ať už je to kdokoli," řekl.

Podle organizací na ochranu lidských práv Peking v rámci snahy o úplnou kontrolu během olympiády umlčuje všechny odpůrce režimu a izoluje možná ohniska napětí, například Tibet či Ujgurskou autonomní oblast Sin-ťiang, od ostatního světa. Čína kritiku odmítá a zprávy mezinárodních organizací označuje za neobjektivní.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!