Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

V Davis Cupu jsme vytvořili vítěznou auru, těší Štěpánka

US Open

  19:32
PRAHA - Přišel na tiskovou konferenci a vypadal zamlkle. "Zkoumám statistiky, máme tady jednu dvojchybu. To budeme muset do finále zlepšit, parťáku," otočil se Radek Štěpánek ke svému spoluhráči Tomáši Berdychovi. Právě společně vyhráli čtyřhru nad Argentinou a dovedli český tým po roce opět do finále tenisového Davis Cupu.

Český tým slaví postup do finále Davis Cupu. foto: MAFRA - Michal Růžička

"Co člověk zažije tady za emoce a zážitky, to se jinak v celém roce těžko hledá. Vytvořili jsme si vítěznou auru, kterou držíme," řekl Štěpánek po výhře.

Čím to, že váš tým takhle funguje?
Štěpánek:
Před šesti lety jsme si stanovili nějaký cíl, když jsme vyhráli těžkou baráž proti Švýcarsku i s Rogerem Federerem. To bylo strašně těžké utkání, po něm jsme se domluvili, že chceme tu mísu získat. Vždycky se tady sejdeme a oba odevzdáme duši.
Berdych: I když je to individuální sport, tak na Davis Cupu jsme jako tým. Musíme fungovat dohromady. Ne nadarmo se říká, že co děláme během společných tréninků se promítne i do těch zápasů. Když člověk má pohodu a cítí se dobře přes celý týden, tak se to projeví. Oba zvládáme skvěle singla, dobře se doplňujeme ve čtyřhře. A když to někomu nevyjde, druhý ho zastoupí.

Radku, letos jste absolvoval operaci, několik měsíců jste nehrál. Teď jste vítěz US Open v deblu a opět finalista Davis Cupu. Jak hodnotíte ten rok?
Štěpánek:
Sezona snů byla asi ta loňská. Ale co se týče toho, čím jsem si v letošní sezoně prošel na všech frontách, je pro mě o hodně vzácnější tohle. Byly chvíle, kdy to pro mě nebylo vůbec jednoduché, dělal jsem všechno, co jsem mohl, věřil jsem, že se budu moct vrátit ve stoprocentním zdraví. I proto si teď vážím každé chvíle na kurtu, kdy tam můžu nechat všechno, užít si to.

Jak se liší emoce, které zažíváte při Davis Cupu, od ostatních turnajů?
Štěpánek:
Jsou jiné. Možná hezčí. Těžko se to dá slovy vyjádřit, ale když hala duní, skanduje vaše jméno, i když se cítíte pod psa... Za sebe můžu říct, že ty emoce při Davis Cupu jsou nepopsatelné.
Berdych: V tenise není jeden cíl. Je jich víc. Ale pokusím se tedy nejdřív vyhrát nějaký ten grandslam a pak budu moct posoudit ten rozdíl.

Jak budete slavit?
Štěpánek:
Jako vždycky, nic speciálního. Půjdeme na hezkou večeři, bude sranda, bude zábava. Akorát pošleme mlaďochy brzo spát, aby byli zítra připraveni na závěrečné dvouhry.

Koho byste si přáli do finále - Srbsko, nebo Kanadu?
Berdych:
Všichni cítí, že finále v Kanadě by bylo hratelnější. Ale teď hraje Kanada v Srbsku vyrovnaně, takže i to by bylo těžké utkání. Všichni jsou to hrozně nepříjemní soupeři...

Autor: