Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

V Melbourne pokračují Berdych i Benešová

Sport

  7:21aktualizováno  10:54
MELBOURNE - Český tenista Tomáš Berdych porazil na Australian Open Belgičana Oliviera Rochuse 6:1, 6:0 a 7:6 a postoupil do třetího kola. Dalším soupeřem sedmého nasazeného na prvním grandslamovém turnaji roku v Melbourne bude Kevin Anderson z Jihoafrické republiky. Uspěla také Iveta Benešová, která překvapivě zdolala ve dvou sadách 6:2 a 6:4 šestnáctou nasazenou Pcheng Šuaj z Číny.

Tomáš Berdych a Rochus. foto: ČTK

Se soutěží se rozloučila Petra Cetkovská, která i kvůli čtyřiceti nevynuceným chybám prohrála s německou tenistkou Monou Barthelovou 5:7 a 3:6.

Berdych předvedl mnohem lepší výkon než v úvodním kole proti Španělu Albertu Ramosovi, s nímž ztratil jeden set, a proti Rochusovi se na postup příliš nenadřel. V předchozích čtyřech vzájemných zápasech povolil o dvě hlavy menšímu Belgičanovi jedinou sadu a nešetřil ho ani tentokrát.

Výsledky Čechů:

Muži:
Dvouhra - 2. kolo: Berdych (7-ČR) - O. Rochus (Belg.) 6:1, 6:0, 7:6 (7:4)
Čtyřhra - 1. kolo: Čermák, Polášek (11-ČR/SR) - Benneteau, Mahut (Fr.) 6:4, 7:6 (7:1), Bolelli, Fognini (14-It.) - Machado, Rosol (Portug./ČR) 5:7, 6:4, 6:2, Štěpánek (Indie/ČR) - Jones, Smith (Austr.) 6:2, 6:2.

Ženy:
Dvouhra - 2. kolo: Benešová (ČR) - Šuaj Pcheng (16-Čína) 6:2, 6:4, Barthelová (Něm.) - Cetkovská (32-ČR) 7:5, 6:3.
Čtyřhra - 1. kolo: Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) - Rybáriková, Zakopalová (SR/ČR) 6:2, 7:5, Grandinová, Uhlířová (9-JAR/ČR) - Cirsteaová, Šafářová (Rum./ČR) 2:6, 6:4, 6:4, Benešová, Záhlavová-Strýcová (10-ČR) - Amanmuradovová, Korytcevová (Uzb./Ukr.) 6:4, 6:1.

Od začátku zatlačil soupeře do hluboké defenzivy a téměř bezchybnou hrou ovládal dění na kurtu. Rochus se jen marně natahoval po Berdychových tvrdých úderech a v den svých 31. narozenin musel překousnout nepopulárního "kanára". Belgičan se probral až od třetího setu, vynutil si tie-break, ale v něm už opět dominoval o pět let mladší Berdych. Rodák z Valašského Meziříčí si po zápase pochvaloval především skvělý úvod.

"V prvních dvou setech jsem hrál velice dobře. S Olivierem jsme už odehráli hodně zápasů a vždy musím bojovat o každý míček, i když to tak možná podle výsledku nevypadá. Jsem rád, že jsem to dotáhl ve třech setech, a těším se na další zápas," řekl Berdych v rozhovoru na dvorci. "Z mého pohledu byl ten zápas určitě lepší než předchozí, soupeř byl nepříjemnější, a tak jsem rád, že jsem to zvládl." Zase o něco těžší zápas nejspíš čeká Berdycha s 32. hráčem světa Andersonem, s nímž se dosud nestřetl. "Sledoval jsem jeho solidní výsledky i hru. Je to pracovitý dříč s výborným servisem, já doufám, že dokážu využit svého returnu a tím mu to znepříjemnit," řekl Berdych.

Benešová získala proti Číňance Pcheng Šuaj sebevědomí brejkem v prvním gamu a sadu bez problémů dotáhla k vítěznému konci. Na úvod druhého dějství si česká hráčka vybrala slabší chvilku a ztratila podání, vzápětí si ale servis vzala zpět a pak už na dvorci dominovala. Rodačce z Mostu chybí jen jediná výhra k vyrovnání loňské účasti ve 4. kole, její příští soupeřkou bude poprvé v kariéře Ruska Nina Bratčikovová.

Cetkovská hrála po zranění

Cetkovská nevyužila v první sadě při podání Barthelové setbol. "Ale nevím, jestli bych i v případě úspěšného úderu celý zápas vyhrála. Byla jsem taková celá zpomalená, nešly mi nohy, nevybíhala jsem míče. A taky servis byl pomalý, chyběla výbušnost," řekla tenistka.

V Melbourne hrála po zranění z přípravy na první turnaj sezony. "Vzhledem k tomu to nebylo špatné vystoupení," dodala Cetkovská, která si účastí v druhém kole vylepšila své maximum na Australian Open.

V soutěži žen postoupily bez problémů světová jednička Dánka Caroline Wozniacká, obhájkyně titulu Kim Clijstersová z Belgie i Číňanka Li Na. Mezi muži skončil Američan Mardy Fish, světová osmička prohrála s Kolumbijcem Alejandrem Fallou 0:3. Španěl Rafael Nadal vyhrál ve třech setech a Švýcar Roger Federer postoupil bez boje, protože německého soupeře Andrease Becka zradila záda.

Autoři: ,