Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

V Melbourne postoupila jen Benešová

Sport

  9:24
MELBOURNE - Českým tenistům se druhý hrací den na Australian Open příliš nevyvedl, hned v 1. kole skončilo účinkování ve dvouhře pro Petru Kvitovou, Nicole Vaidišovou i Jana Hernycha. Z postupu se mohla radovat jen Iveta Benešová po třísetovém vítězství nad Ruskou Věrou Duševinovou.

Jedna z favoritek turnaje Venus Williamsová. foto: ČTK

Té vzala pětadvacetiletá rodačka z Mostu v prvním setu dvakrát servis a získala jej v poměru 6:4, ve druhém však úplně vypadla z rytmu a dostala nepopulárního kanára, když uhrála jen devět míčů. Rozhodující sada už vyzněla opět jasně pro českou hráčku po výsledku 6:2. Benešová se v druhém kole utká s další Ruskou, čtvrtou nasazenou Jelenou Dementěvovou.

Další dvě české tenistky uhrály shodně proti svým soupeřkám jen tři gamy.

Osmnáctiletá Kvitová nenavázala na turnajový triumf z Hobartu a nestačila na turnajovou třináctku Victorii Azarenkovou. Té podlehla po setech 2:6 a 1:6, když šestkrát neudržela vlastní servis, jindy svoji silnou zbraň.

Navlas stejným výsledkem skončil duel mezi Vaidišovou a Francouzkou Severine Brémondovou. Česká hráčka pouze jednou za celé utkání udržela vlastní servis a potvrdila matné výkony z minulé sezony. Během utkání nedala ani jedno eso, zatímco Brémondové se to podařilo hned v devíti případech.

Více než čtyři hodiny bojoval o postup Hernych s Rumunem Victorem Haneskem, ale i on nakonec odešel poražen 6:8 v pátém setu. V dramatickém duelu začal Hernych lépe a vedl již 2:0 na sety, pak však prohrál dvakrát tie-break a v koncovce rozhodujícího setu byl šťastnější jeho soupeř.

Přes 1. kolo naopak prošla většina favoritů. Čtvrtý nasazený mezi muži Andy Murray strávil na kurtu jen 45 minut, během kterých stihl odehrát 12 gamů, než mu Rumun Andrei Pavel kvůli zranění zad vzdal za stavu 6:2 a 3:1 pro Brita. Pavel poté oznámil konec kariéry.

Na další boje se těší i sestry Williamsovy. Trojnásobná vítězka Australian Open Serena potvrdila roli druhé nasazené hráčky a Číňanku Jüan Meng porazila 6:3 a 6:2. Sama však přiznala, že to pro ni byla kvůli teplému počasí náročná výhra. "Dnes bylo opravdu horko. V jednu chvíli jsem dostala velkou žízeň a musela se jít hned napít. Byly to extrémní podmínky," uvedla Williamsová po zápase.

Svou sestru následně v 2. kole doplnila i Venus Williamsová, která porazila německou soupeřku Angelique Kerberovou dvakrát 6:3.

Více práce s postupem přes hráčku z Německa měla čtvrtá nasazená Ruska Jelena Dementěvová, která Kristinu Barroisovou vyřadila až ve třech setech 7:6, 2:6 a 6:1. Stejně jako Williamsová si pak stěžovala na vysoké teploty.

"Byl to opravdu tvrdý zápas, zvlášť kvůli tomu počasí," řekla Dementěvová.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!