Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V newyorském derby zastínil Jágra Kozlov

Sport

  8:41
NEW YORK - Jaromír Jágr jednou skóroval v městském derby proti Islanders, hlavní hvězdou utkání však byl ruský útočník Viktor Kozlov, který pokořil obranu Rangers čtyřmi brankami.

Viktor Kozlov (v bílém dresu) v zápase proti New York Rangers. foto: ČTK

Jágrova branka tak na úspěch v nestačila. A to přesto, že jeho spoluhráč Brendan Shanahan zaznamenal svůj 18. hattrick v NHL a Rangers předčili svého rivala poměrem střel 43:21.

Hrdinou utkání se stal ruský útočník Viktor Kozlov, který pokořil gólmany Jezdců celkem čtyřikrát a měl lví podíl na tom, že Ostrované slavili výhru 7:4. "To je poprvé, co jsem dal čtyři góly. To se mi povedlo naposledy možná v juniorech. Není to jenom moje zásluha, ale i mých spoluhráčů a celého týmu," řekl novinářům Kozlov.

Klíčovou částí zápasu se stala první třetina, po které hosté odcházeli do šaten haly Madison Square Garden s vedením 4:0. Do druhé třetiny pak vystřídal Henrika Lundqvista v brance Kevin Weekes. "Nemyslím, že jsem dostal nějaké laciné góly. Ale zároveň se čtyřmi inkasovanými brankami v první třetině spokojený nejsem. Mluvil jsem pak s Tomem (koučem Rangers Renneym) a řekl mu, že výměna gólmanů týmu prospěje," uvedl po zápase
Lundqvist.

Domácí tým se ale ani přes velmi nepříznivé skóre nehodlal vzdát předem. "Věřte tomu nebo ne, po první třetině jsme si řekli, že oni nehrají tak dobře, jak si mohli myslet, a my ne zas tak špatně. Pořád jsme byli ve hře, i když to tak podle skóre možná nevypadalo," řekl Shanahan. "Oni měli pár šancí a ty proměnili. My jsme hráli s velkým nasazením, dobře jsme
stříleli, ale než jsme se nadáli, prohrávali jsme 0:4. Mohli jsme to zabalit, ale to se nestalo. Bojovali jsme dál," dodal kanonýr Rangers, který spolu s Mariánem Hossou vévodí s 20 brankami žebříčku střelců NHL.

Mnohem spokojenější mohl být gólman Ostrovanů Rick DiPietro. "Teď bude naše jízda autobusem zpátky na Long Island mnohem veselejší," pochvaloval si po zápase. "Ale nebereme to tak, že jsme nejlepší v divizi. Zbývá odehrát mnoho zápasů a oni mají skvělý tým. Kdykoliv jsou na ledě Shanahan, Jágr, Straka a Nylander, jsou velmi nebezpeční," dodal Di Pietro, který v derby pokryl 39 střel.

Do statistik utkání se vedle Jágra zapsali i další čeští hráči. Po jedné asistenci si připsali útočník Martin Straka s obráncem Markem Malíkem na straně Rangers a zadák Radek Martínek v dresu Islanders.

Hokejisté Anaheimu sice mají na kontě nejvíc bodů ze všech týmů NHL, v nedělním utkání ale v kalifornském derby nestačili na celek Los Angeles, jemuž podlehli těsně 2:3. Králům se tak vydařila odveta za sobotní zápas, v kterém před domácím publikem podlehli Ducks 3:4.
"Řekli jsme si, že se nebudeme pokoušet přehrát ostatní našimi dovednostmi, ale nasazením a tvrdou dřinou. Asi nejsme tak dobří jako Ducks, takže musíme hledat jiné cesty jak vítězit a dnešek toho může být příkladem. Naše hra musí být založená na velké pracovitosti a musíme mít přímý tah na branku soupeře," nastínil úspěšný recept gólman Los Angeles Dan Cloutier, jenž zneškodnil 27 střeleckých pokusů domácích hráčů.

Kings se tak mohli radovat z výhry nad Anaheimuem až ve čtvrtém vzájemném duelu této sezony. Navíc překazili svému sokovi vítěznou sérii pěti zápasů a stali se teprve třetím týmem, který dokázal Ducks porazit v regulérní hrací době. "Zasloužili si vyhrát. Lépe bruslili a odehráli dobré utkání.

Hráli tvrdě a my nedokázali odpovědět," pochválil soupeře kapitán Kačerů Scott Niedermayer.
Střetnutí se vydařilo i slovenskému obránci Lubomíru Višňovskému, který se na úspěchu Kings podílel jednou asistencí a byl vyhlášen nejlepším hráčem duelu.
Autoři: ,