Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

V nominaci na Sportovce roku nechybí legendární žokej Váňa

Sport

  13:36
PRAHA - Vítězky posledních dvou ročníků ankety Sportovec roku rychlobruslařka Martina Sáblíková a oštěpařka Barbora Špotáková jsou v elitní desítce i letos.

Josef Váňa - portrét, Velká Pardubická 09 foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Předloňská vítězka Sáblíková je jako jediný držitel titulu mistra světa v "top ten" favoritkou v hlasování i pro rok 2009, Špotáková anketu vyhrála loni díky olympijskému vítězství z Pekingu. Letos je vicemistryní světa. Složení nejlepší desítky oznámili organizátoři na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Rekordních 239 sportovních novinářů vybralo do desítky podle abecedního pořadí Lukáše Bauera (běh na lyžích), Tomáše Berdycha (tenis), Petra Čecha (fotbal), Tomáše Krause (skikros), Romana Kreuzigra (cyklistika), Sáblíkovou, Špotákovou, Radka Štěpánka (tenis), Josefa Váňu (dostihy) a Šárku Záhrobskou (sjezdové lyžování). V týmech jsou mezi třemi kandidáty tenisté České republiky, veslařská dvojka s kormidelníkem Václav Chalupa, Jakub Makovička, Oldřich Hejdušek a hokejisté Karlových Varů.

Alespoň jeden bod získalo v hlasování Klubu sportovních novinářů 86 jednotlivců a 28 kolektivů. Drama se odehrálo v boji o desáté místo: jedenáctému cyklokrosaři Zdeňku Štybarovi chybělo na elitu pouhých pět bodů, dvanáctému modernímu pětibojaři Davidu Svobodovi pak jen osm bodů.

Stejně jako před rokem chybí v desítce hokejista, po loňské absenci se vrátil mezi elitu fotbalista. Nováčkem v desítce je Kraus, který vyhrál počtvrté Světový pohár, ale nestal se mistrem světa, což se mu přitom podařilo již v letech 2005 a 2007. Poprvé byli mezi elitu vybráni také sedmapadesátiletý žokej Váňa, šestinásobný vítěz Velké Pardubické, a tenisté Štěpánek a Berdych.

Právě tenisté, kteří budou o nadcházejícím víkendu bojovat ve finále Davisova poháru proti Španělsku, mají velkou šanci zvítězit poprvé v historii. V roce 1980, při jejich dosud jediném triumfu v prestižní týmové soutěži, anketu vyhráli zlatí fotbaloví olympionici z Moskvy. Jiný týmový sport než fotbal nebo hokej vyhrál naposledy hlasování v roce 1994, kdy byli zvoleni nejlepším družstvem sportovní střelci.

Počtvrté za sebou může vyhrát žena, které jsou v desítce tři. Záhrobská navíc umocnila letošní rok čerstvým vítězstvím ve slalomu Světového poháru v Aspenu. Bauer je vicemistrem světa z Liberce, stejně jako Záhrobská, která zkompletovala svou medailovou sbírku stříbrem z mistrovství světa ve Val'dIsere.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!