Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

V Nymburce má být za 2,5 miliardy olympijské centrum

Sport

  21:13
Chátrající sportovní areál v Nymburce se má proměnit v olympijské centrum, kde by našli zázemí pro přípravu reprezentanti v minimálně 36 sportovních odvětvích. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Součástí komplexu by měla být například i rychlobruslařská dráha, na kterou zatím stále marně čeká dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru Martina Sáblíková. Dosavadní plány na výstavbu dráhy v jiných lokalitách se nepovedlo uskutečnit.

Zleva: Železný, Kejval, Šlégr. foto: ČTK

Olympijské centrum v Nymburce by mělo vyrůst postupně do deseti let. Náklady na výstavbu by neměly překročit 2,5 miliardy korun, uvedla ČT.

Město se má se sportovci podělit o náklady na infrastrukturu. Vlastní stavby by podle ČT měly být zaplaceny z dotací ze státního rozpočtu a projektů Evropské unie.

V areálu má vzniknout mimo jiné osm fotbalových hřišť s vyhřívaným trávníkem, počítá se i s vodními sporty.

"Musíme šetřit a tohle je jeden z důvodů. Nemít tisíc sportovišť po celé republice, ale snažit se pro výkonnostní vrcholový sport centralizovat sportoviště a tím tak ušetřit nejenom za výstavbu, ale i jejich provozování," řekl České televizi místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Dobeš: Chceme mít tři centra reprezentace

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš minulý týden uvedl, že se v připravované koncepci sportu počítá se třemi areály pro přípravu vrcholových sportovců. "Do budoucna chceme mít tři centra reprezentace typu Nymburka, ale ne vybydleného jako dnes. Takový koncepční materiál máme a na něj potřebujeme peníze," řekl Dobeš.

Díky plánovanému zázemí a ubytovacím kapacitám by prý v Nymburku mohli trénovat i zahraniční sportovci. "Určitě by sem sportovci ze zahraniční jezdili rádi, jako jezdili v minulosti," uvedl Zdeněk Ertl ze Sdružení sportovních svazů.

Nymburský sportovní areál patří Českému svazu tělesné výchovy. ČSTV je ale po pádu loterijní firmy Sazka bez peněz a hrozí mu, že bude muset část majetku rozprodat. Nové vedení ČSTV bude zvoleno až koncem ledna, takže olympijský výbor zatím nemá s kým jednat.

Autoři: ,