Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Vadí mně, že závody nenahradí

Sport

  11:02
TAUPLITZ/PRAHA - Poněkud rozmrzele přijala Kateřina Neumannová v rakouském Tauplitz informaci, že závody v Novém Městě na Moravě rozpustil nedostatek sněhu. Rozmary počasí olympijskou šampionku totiž připravily o její největší trumf - závod na 10 kilometrů volnou technikou, v němž je momentálně prakticky neporazitelná.

Kateřina Neumannová foto: AFP

LN Jak jste reagovala na potvrzení informace, že Zlatá lyže se na sklonku roku neuskuteční?
Už pár dnů jsem tušila, že zůstává jen malá naděje. Zrušení Zlaté lyže mně vadí hned ze dvou důvodů. Jednak vím, že už v Novém Městě závodit nebudu, ale v tuhle chvíli je pro mě důležitější, že nepojedu první dva závody Tour de Ski, a že se ty odvolané nenahradí. Seriál se tím strašně ovlivní a rozložení zbývajících tratí je pro mě špatné...

Vaše nejsilnější disciplína se zkrátka škrtla bez náhrady...
No právě. Jenže s tím nemůžu nic dělat. Dosud se o Tour mluvilo jako o vrcholu sezony, teď se ale zdá, že se změní v určitý odvar.

Na Zlatou lyži se prý letos chystala rekordní návštěva, rozloučit se s vámi chtěl kdekdo...
(usmívá se) Tak to nevím, jestli se diváci se mnou zrovna chtěli nějak loučit... Samozřejmě ale, že o jistou nostalgii se tedy jedná. Na Nové Město mám krásné, snad až euforické vzpomínky. Hlavně na závody, které jsem vyhrála. Spíše teď ale přemýšlím o téhle sezoně než o konci kariéry.

Když už si před domácími fandy Světový pohár zřejmě nezajedete, nezkusíte připravit alespoň exhibici na rozloučenou?
O něčem podobném jsem zatím nepřemýšlela. A do Nového Města ještě někdy určitě přijedu. Což ale neznamená, že bych musela mít na nohách nutně lyže a jen tak se tam jako projíždět. Podobnými otázkami se teď ale skutečně nezabývám.

Nezačnete náhodou zvolna přehodnocovat priority pro letošní sezonu? Stále na prvním místě zůstává Světový pohár, anebo se přeci jen pokusíte připravit spíše speciálně na MS v Sapporu?
Pokud pro mě Tour nedopadne extrémně dobře, možná před mistrovstvím světa jeden, dva závody vynechám a pokusím se připravit na Sapporo. O všem ale začnu přemýšlet až po Tour.

Jak rozhodnutí o Novém Městě změní vaše plány v příštích dnech?
Třiadvacátého se vracíme s Luckou domů. Na Vánoce se docela těším, hlavně kvůli malé. Jenže, když už jsem do sportu investovala tolik sil a peněz, nehodlám o svátcích jen polehávat u televize. Většinou jsem v téhle době trénovala v klidu doma, letos ale pořád jen někam cestuju a věčně balím a vybaluju. Už je to trochu ubíjející. Možná se ale na Tauplitz ještě na pár dnů vrátím.

Co Lucce Ježíšek přinese?
Ve vašich novinách si to nejspíš nepřečte, takže... Třeba houpacího koně, který zařehtá, když mu zatahá za ouško.

Autor: