Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Vakoč způsobil svým tepem v nemocnici poplach. Cyklista po nehodě už ale vtipkuje

Sport

  12:12
O víkendu způsobil v nemocnici v jihoafrické Mbombele pořádný rozruch. Jeho tep v noci ze soboty na neděli klesl pod 40 úderů za minutu. Pro profesionální cyklisty věc běžná, pro tamní nemocniční monitory věc nevídaná.

Petr Vakoč foto: etixx-quickstep.com

Poplach ale cyklista Petr Vakoč hned v neděli ráno už v dobré náladě na svém Twitteru glosoval: „Dobré zprávy. Můj srdeční rytmus je zase v normálu.“

Od čtvrtečního odpoledne leží na klinice a stráví tam ještě minimálně sedm dní, než se přesune do Evropy, kde bude pokračovat jeho rehabilitace. Nutno říct, že náročná rehabilitace. Pětadvacetiletého cyklistu ve čtvrtek odpoledne během tréninkové vyjížďky srazilo spolu s týmovým kolegou Laurensem de Plusem nákladní auto, které jelo za nimi.

„Trénovali jsme, já najednou zaslechl hlasitý zvuk a v dalším okamžiku už jsem viděl Laurense a Petra ležet na zemi,“ vyprávěl na týmovém webu Bob Jungels, šestý muž předloňského Gira.

„Viděl jsem, že jsou oba zranění, neodvážil jsem se s nimi hýbat, bylo to hrozné. Nějaká paní pak zavolala sanitku. Snad budou oba brzy v pořádku,“ dodal lucemburský cyklista.

Zatímco Belgičan vyvázl z nehody pouze s lehčími zraněními a odřeninami, Vakoč dopadl daleko hůř. Jeho rentgen ukázal hned několik zlomených obratlů.

V pátek český cyklista belgické stáje Quick-Step Floors podstoupil operaci. „A tou začala má cesta ke kompletnímu uzdravení. Děkuji týmu, záchranářům, šikovným doktorům i všem ostatním za pomoc a podporu,“ psal na Facebooku.

Od té doby ho v nemocnici každý den navštěvuje celý tým Quick-Step, dorazila už i maminka s bratrem, kteří v Jižní Africe počkají, než bude Vakoč schopný přesunu do Evropy.

„Posledních 48 hodin bylo opravdu dlouhých a nervózních, ale teď jsme šťastní. Petr teď potřebuje hlavně odpočívat,“ řekl v sobotu trenér Koen Pelgrim.

Srážka profesionálních cyklistů s automobilem během tréninku není nic výjimečného. Vzpomeňte na tragickou nehodu z loňského dubna, kdy pod koly dodávky zemřel Michele Scarponi, vítěz Gira d’Italia 2011. Jen tři týdny poté zase během tréninku v Monaku srazilo auto Chrise Frooma. Čtyřnásobnému šampionovi Tour de France se naštěstí nic nestalo.

A přesně před dvěma lety ve španělském Alicante smetla nepozorná Angličanka jedoucí po silnici na levé straně šestici cyklistů Giant-Alpecin. Johnu Degenkolbovi – vítězi Paříž-Roubaix – tehdy hrozilo, že přijde o ukazováček. Nepřišel a po pěti měsících znovu závodil.

Pokládat otázku, kdy se Vakoč vrátí na kolo, je v tuhle chvíli předčasné. Příští týdny napoví.