Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Valentino Rossi dojel v Malajsii třetí a zajistil si tak titul mistra světa

Sport

  9:39aktualizováno  10:06
SEPANG - Italský motocyklista Valentino Rossi si zajistil titul mistra světa ve třídě MotoGP. V dnešní GP Malajsie mu k devátému titulu v kariéře stačilo třetí místo.

Ital Valentino Rossi foto: Reuters

Jediný možný konkurent Jorge Lorenzo dojel na mokré trati čtvrtý a před posledním závodem sezony ztrácí nedostižných 41 bodů.

V kubatuře do 250 ccm si ještě na definitivu musí počkat Japonec Hiroši Aojama, přestože závod vyhrál. Před finále ve Valencii má náskok 21 bodů na dnes třetího Itala Marka Simoncelliho. Bodovali i oba Češi, Lukáš Pešek dojel osmý a Karel Abrahám dvanáctý.

Rossi obhájil titul, aniž by musel na nebezpečné trati vynakládat příliš mnoho úsilí. Španěl Lorenzo totiž startoval až z posledního místa kvůli penalizaci za pozdní příjezd na startovní rošt a bylo nereálné, že smaže podstatnou část bodového náskoku Itala.

Třicetiletý šampion sice udělal v první zatáčce chybu a propadl se na konec první desítky, bezchybnou jízdou si ale nakonec dojel se svou yamahou až ke stupňům vítězů. Také jeho konkurent Lorenzo se posouval rychle vpřed, na lepší než čtvrté místo to ale nestačilo. Za suverénním vítězem Caseyem Stonerem z Austrálie dojel druhý Dani Pedrosa.

Ve dvěstěpadesátkách začal výborně Simoncelli a dlouho vedl před Aojamou.

Oběma dělal plných deset kol společnost i francouzský mladíček Cluzel, který i se slabší motorkou zvládal míchat pořadím, po deseti kolech se ale po pádu poroučel do depa. Pro oba lídry to byl signál k začátku divokého souboje. Celá čtyři kola se válčilo o každý centimetr a oba jezdci se dokázali během několika vteřin předjet i čtyřikrát.

Souboj nakonec vyhrál Aojama a záhy začal ujíždět. Během tří kol nadělil Simoncellimu tři sekundy a návdavkem přidal i nový traťový rekord okruhu v Sepangu. Vedení uhlídal až do konce.

Na Simoncelliho se mezitím dotáhl i Španěl Barberá. V poslední rovince byl rychlejší a do cíle vlétli oba současně. Jury nakonec přiřkla druhé místo díky rychlejšímu času v nejlepším kole Barberovi. Aby Simoncelli obhájil loňský titul, musel by v posledním závodě ve Valencii vyhrát a doufat v Aojamův výpadek.

Oba čeští závodníci bodovali

Body si odvezli i oba Češi. Pešek zůstal za vedoucí skupinou, postupně zůstal zcela sám a nakonec si dojel pro osmé místo. "Start se mi dost povedl, škoda jen, že jsem se tam pak v prvních zatáčkách potkal s Bautistou, musel jsem uhýbat venkem a hned se mi tam vytvořila mezera od první skupiny. Zhruba od půlky závodu, když jsem si na pronásledovatele vyjel dostatečný náskok, jsem si to už hlídal a postupně zvolňoval tempo," uvedl v tiskové zprávě Pešek, jenž přiznal, že jej v závěru sužovalo značné horko a vlhkost.

Po většinu závodu měl nedaleko za svými zády Abrahama, jenž se i přes pád po srážce s Locatellim dostal také na bodované pozice.

V závodě do 125 ccm se z triumfu radoval už jistý šampion Julián Simón, který v napínavém souboji až do posledního kola zdolal svého týmového kolegu Bradleyho Smithe z Velké Británie. Devatenáctým místem zaznamenal nejlepší výsledek ve své premiérové sezoně Jakub Kornfeil na loncinu.

Autoři: ,