Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Velká gesta i skvělé výkony. Ósakaová po vítězství na US Open sklízí pochvaly od sportovních osobností

Naomi Ósakaová získala v New Yorku své třetí grandslamové prvenství. foto: ČTK

New York - Chvílemi připomíná vílu, možná dokonce bytost z jiné planety. Naomi Ósakaová často mluví tiše, rozvláčně a jakoby zasněně. Žije v USA, její otec pochází z Haiti, matka z Japonska. Podle časopisu Forbes je nejlépe vydělávající sportovkyní na světě se 37,4 milionu dolarů (přibližně 840 milionů korun) za rok.
  15:49

V sobotu Ósakaová svou pozici v branži ještě zvýraznila, když na US Open pozoruhodně otočila finálový mač proti Bělorusce Azarenkové ze stavu 1:6, 0:2 na 1:6, 6:3, 6:3.

Během tří let ukořistila tři grandslamové trofeje a ve svých dvaadvaceti naznačila, že by právě ona mohla z vyrovnané špičky WTA Tour vyrazit do trháku.

Naomi Ósakaová po proměněném mečbolu ve finále US Open.
Naomi Ósakaová podruhé v kariéře triumfovala na US Open.

Hlasitě podporuje hnutí Black Lives Matter, letí na ni reklamní partneři, přibývají jí příznivci na sociálních sítích, na kurtech si počíná dravě a buduje si pověst šampionky.

Startovala na 17 turnajích „Velké čtyřky“. Čtrnáctkrát se neprotloukla přes čtvrté kolo. Ve třech zbylých případech dokráčela až k titulu. V závěrech nejsledovanějších akcí je neporazitelná. Ve finále zdolala tři obávané sokyně.

Na US Open 2018 přemohla za bučení domácího obecenstva soptící Serenu Williamsovou.

Na Australian Open 2019 utekla do šatny se slzami na krajíčku, když Petra Kvitová srovnala na 1:1. Jenže po návratu už opět působila klidně a kurážně si přivlastnila třetí sadu.

Na US Open 2020 zvládla všechny zvláštnosti newyorské bubliny. Jmény na rouškách, s nimiž nastupovala na dvorce, připomínala černošské oběti policejního násilí v Americe. A nakonec zastavila báječné tažení Viktorie Azarenkové.

„Společenská spravedlnost a sport jdou dohromady - a vskutku parádně,“ napsala na Twitter legendární Martina Navrátilová.

S gratulacemi přispěchali basketbalista LeBron James, bývalá lyžařka Lindsey Vonnová či tenista a krajan Kei Nišikori.

„Naomi Ósakaová potvrdila svůj statut vůdkyně na kurtu i mimo něj,“ tvrdí stránka ESPN.com.

„Odstěhovala se od rodičů z Floridy do Kalifornie, kde žije s přítelem (raperem Cordaem). Postavila se do první řady v Black Lives Matter. Dospívá z dívky v ženu. I proto při finále nepanikařila,“ prohlásil Mats Wilander, komentátor Eurosportu.

Loni na jaře se trápila. Na tiskovkách hovořila zkroušeně se zarudlýma očima, ve Wimbledonu požádala o předčasné ukončení rozhovoru, když byla tázána na rostoucí pozornost sponzorů, fanoušků a médií.

„Ztratila sebedůvěru, chová se až bojácně. Drtí ji brutální tlak a ona je ještě dítě,“ řekla Barbora Strýcová.

Ne že by tentokrát Naomi Ósakaová z Ósaky dotančila za pohárem bez jediného zaškobrtnutí. Sama přiznala: „Objevily se krušné momenty, zvlášť v bublině, kde máte sklony věci překombinovat.“

„Taky ve finále jsem byla velice nervózní. Ale nemyslela jsem na vítězství, soustředila jsem se na soutěžení a pak jsem náhle držela v rukou trofej.“

„Myslím, že jsem vyrovnanější hráčka a duševně odolnější osoba. Vždycky jsem taková chtěla být. Už trochu víc vím, co dělám.“

Místo mnohdy viděného zhroucení po proměněném mečbolu si lehla na modrý beton až se zpožděním, hezky pomalu a bezpečně. Když se jí ptali na politická gesta, podotkla jen: „Chtěla jsem prostě rozproudit debatu.“

Že však na ní je cosi nadpřirozeného, ukázala na Flushing Meadows obřadným nošením dresu nedávno zesnulého basketbalisty Kobeho Bryanta, jejího fanouška a rádce. Prý z něj čerpala sílu.

Ne, nová sportovní královna vážně není nějaká tuctová slečna.

Autor: