Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Velká pardubická ustoupila Zlaté přilbě

Sport

  17:59
PRAHA - Velká pardubická se nakonec v tomto roce uskuteční v sobotu 13. října. Jockey Club České republiky přistoupil na žádost Pardubic o předsunutí 122. ročníku překážkového mítinku o den a vzdal se pro tento rok tradiční druhé říjnové neděle ve prospěch plochodrážní Zlaté přilby.

Ilustrační snímek foto: Lidové noviny

O jeden den se posune celý dostihový program víkendu, který každoročně pardubické závodiště hostí. Rovinové závody, které pravidelně slavné steeplechase předcházejí, se proto uskuteční již v pátek 12. října.

"Rada Jockey Clubu ČR zároveň tento vstřícný krok podmiňuje sepsáním písemného potvrzení od města Pardubice a pořadatele plochodrážního závodu, že se jedná o mimořádnou událost a do budoucna bude již vždy pro konání Velké pardubické steeplechase rezervována druhá říjnová neděle," uvedli představitelé Jockey Clubu v prohlášení na svém webu.

S návrhem na změnu termínu dostihového víkendu přišla ve středu primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková s ohledem na hrozící dopravní kolaps a nespokojenost fanoušků obou významných sportovních akcí. Rada Jockey Clubu na něj na základě korespondenční komunikace přistoupila.

Váňu změna rozladila

Žokeje Josefa Váňu, osminásobného vítěze Velké pardubické, změna termínu mírně rozladila, podle něho se s tím ale asi už nedá nic dělat. "Celé roky druhá říjnová neděle patřila koním a slavnému dostihu, a teď najednou ustupuje motorkám. A nevím, jestli je šťastný přesun rovinových dostihů na všední den. Spousta lidí o ně takhle přijde. Žokejové a koně ale přijedou, jak je určeno. Je to naše práce," řekl ČTK Váňa.

Svou účast na 122. ročníku Velké pardubické podmínil Váňa po loňském vítězství v žertu tím, že by se musel objevit na tribuně zpěvák Karel Gott.

Váňa s ním mluvil před loňským dostihem a zpěvák se mu omluvil, protože byl zaneprázdněn. Žokej tehdy uvedl, že na letošek Gott účast přislíbil a dostihy si zanesl do kalendáře. Teď jeho účast může změna termínu ohrozit. "Tak tohle jsem ještě neřešil. Já zatím sám nevím, jestli se dostihu zúčastním," uvedl Váňa.

K termínové kolizi došlo poté, co Zlaté přilbě Mezinárodní motocyklová federace už v dubnu přidělila jako termín konání druhou říjnovou neděli.

Představitelé ploché dráhy o tom s dostihovým prostředím nejednali, a tak Jockey Club o kolizi ještě v prosinci nevěděl, proto schválil termínovou listinu s Velkou pardubickou v obvyklém čase.

Kolize obou závodů hrozila už v minulosti. V roce 2006 nakonec odjeli plochodrážníci Zlatou přilbou až třetí říjnovou neděli.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!