Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Velké zklamání. Ondra podle výroku rozhodčích nezvládl kombinaci a olympiádu si nevybojoval

Adam Ondra na MS v Japonsku foto: ČTK

Hačiodži - Sportovní lezec Adam Ondra se zatím na olympijské hry nekvalifikoval. Na mistrovství světa v Japonsku v pondělí v kombinaci nepostoupil do finále. V kvalifikaci skončil osmnáctý a měl daleko k potřebné sedmé příčce v redukovaném pořadí.
  11:39aktualizováno  13:13

Obhájce stříbra doplatil na nevydařené lezení na rychlost a technickou chybu v obtížnosti, kvůli které mu rozhodčí neuznali většinu zdolané cesty.

Jeden z nejlepších světových lezců Ondra považoval postup na olympiádu za nejdůležitější úkol na světovém šampionátu v japonském Hačiodži, který byl pro sportovní lezce první šancí probojovat se na premiéru svého sportu pod pěti kruhy.

Kvalifikace kombinace pro něj ale nezačala dobře. 

V rychlosti časem rovných devět sekund výrazně zaostal za svými možnostmi, při měření sil se specialisty byl v sobotu o více než sekundu rychlejší. Skončil tak poslední z dvaceti závodníků bojujících o postup do osmičlenného finále.

V boulderingu přidal Ondra šesté místo, když se na třech cestách dostal až na vrchol, ale při čtvrté nezapsal ani zónu. 

V boji o finále i olympiádu potřeboval vzhledem k násobení pořadí výrazný výsledek v obtížnosti, která je jeho nejsilnější disciplínou a ve které na tomto šampionátu získal světový titul.

Adam Ondra - Mistrovství světa v lezení 2018, Innsbruck, září 2018. Český lezec...
Nejlepší český lezec Adam Ondra na boulderové stěně.

Šestadvacetiletý brněnský rodák lezl velmi rychle a dostal se na chyt 34+, než mu uklouzla noha a v jeho tváři se zračilo velké zklamání. 

Jen dva závodníci ale vylezli výše a třetí místo v obtížnosti by Ondrovi stačilo k postupu do finále i na OH. 

Pak ale rozhodčí odhalili v jeho postupu technickou chybu, uznali mu jen chyt 10 a Ondra skončil v obtížnosti devatenáctý. V kvalifikaci kombinace za sebou nechal jen dva soupeře.

K postupu na OH vzhledem ke čtyřem Japoncům ve finále stačilo desáté místo. 

Ondra by měl mít další šanci na přelomu listopadu a prosince ve francouzském Toulouse, kam bude pozváno dvacet nejlepších dosud nekvalifikovaných závodníků z letošního Světového poháru napříč disciplínami. 

Tam se utkají o šest míst. Jedno místo bude k dispozici na jaře 2020 na ME.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!