Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Velkou cenu Rakouska ovládl Mercedes, triumf získal lídr Rosberg

Sport

  15:44aktualizováno  16:39
SPIELBERG - Na krátkém a kopcovitém okruhu Velké ceny Rakouska přišel Mercedes letos poprvé o kvalifikační vítězství. Nečekaně triumfoval Massa s Williamsem. V závodě však dominoval německý tým a lídr celkového pořadí Nico Rosberg si dojel pro další vítězství. Převahu Mercedesu potvrdil druhou příčkou Lewis Hamilton.

Vítěz Velké ceny Rakouska Nico Rosberg (uprostřed) dostává sprchu šampaňského od druhého Lewise Hamiltona a třetího Valteriho Bottase (vpravo). foto: Reuters

Mercedes se po pauze v kanadském Montrealu, kde dramatický závod vynesl na první Daniela Ricciarda ze stáje Red Bull, vrátil na příčky, které mu vzhledem k výkonnosti jeho velmi povedeného monopostu sezony 2014, náleží.

Mercedes v osmém závodě sezony vybojoval šestý double, ale teprve druhý v pořadí Rosberg - Hamilton. Německý pilot ale letos ještě neskončil hůře než druhý a vede průběžnou klasifikaci před Hamiltonem už s náskokem 29 bodů. V Rakousku se v seznamu vítězů zařadil za slavného krajana Michaela Schumachera, který vyhrál poslední dva závody v letech 2002 a 2003.

Atmosféra v Mercedesu houstne

Auto je stále nejrychlejší ze všech v seriálu formule 1, ale atmosféra v týmu houstne. Lewis Hamilton se poté, co se vysoukal z kokpitu, na stájového kolegu ani nepodíval. Z kamarádů jsou hlavně soupeři a klidnější a rozvážnější Nico Rosberg má navrch. Jakoby ani nevnímal, že mu Hamilton neblahopřál k vítězství. Dál zvyšuje svůj náskok v čele šampionátu, což nemůže nejlepší britský jezdec současnosti přenést přes srdce.

Výsledky Velké ceny Rakouska F1:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 1h27m54.967s
2. Lewis Hamilton(Mercedes) +1.932s
3. Valtteri Bottas (Williams) +8.172s
4. Felipe Massa (Williams) +17.358s
5. Fernando Alonso (Ferrari) +18.553s
6. Sergio Pérez (Force India) +28.546s
7. Kevin Magnussen (McLaren) +32.031s
8. Daniel Ricciardo (Red Bull) +43.522s
9. Nico Hülkenberg (Force India) +44.137s
10. Kimi Räikkönen (Ferrari) +47.777s

„Byl to skvělý závod a jelo se mi dobře. Sice jsem v některých částech závodu měl trochu problémy s vozem, ale celkově bych to hodnotil jako povedený závod. Jsem rád, že jsem zvýšil vedení v mistrovství světa. Čeká nás domácí závod a bylo by super získat další double a potěšit našel lidi v továrně,“ zakončil zmínkou a nadcházející Velké ceně Británie Nico Rosberg. Tým Mercedes totiž staví svůj vůz v Anglii.

Williams prožil nadšení i smutek

Ve stáji Williams se mísil smutek s nadšením - finský závodník Valteri Bottas vybojoval své premiérové stupně vítězů a Felipe Massa skončil hned za ním. To znamená pro ekipu nejstaršího týmového šéfa Franka Williamse nejlepší výsledek sezony. Ale po vítězném double v kvalifikaci se čekalo víc.

Sebastian Vettel v boxech během VC Rakouska.

Na krátkém rakouském okruhu suverénně dominovaly vozy s motory Mercedes. Kromě zástupců týmů Mercedes a Williams se dostaly na body také oba zástupci stáje Force India a Dán Magnussen s McLarenem. S motorem od německého výrobce tak nebodoval pouze jediný závodník - jedenáctý Jenson Button.

Výbornou práci odvedl na pátém místě Fernando Alonso, který opět suverénně porazil týmového kolegu Kimiho Räikkönena. Ten jakoby bez zájmu dokroužil závod na desátém místě.

Vettel opět nedojel

S vozem stále ještě mistrovské stáje Red Bull bodoval pouze Daniel Ricciardo. Po vítězství v Kanadě před čtrnácti dny jde ale i u něj o výrazný ústup ze slávy. Hůř na tom byl však jeho týmový kolega Sebastian Vettel, který opět neviděl šachovnicový prapor.
Po nepovedené kvalifikaci a 13. místě na startu potkaly německého pilota už ve druhém kole technické potíže, kvůli kterým se propadl na úplný chvost pole.

Pořadí mistrovství světa jezdců:

1. Nico Rosberg 165b

2. Lewis Hamilton 136b

3. Daniel Ricciardo 83b

4. Fernando Alonso 79b

5. Sebastian Vettel 60b

Jeho vůz se pak znovu rozjel, ale zhruba v polovině závodu Vettel poškodil přední křídlo při pokusu o předjetí Sebastiana Guttiéreze a po opravě v boxech jej krátce poté vedení týmu odvolalo z trati. V osmém závodě sezony obhájce titulu už potřetí nedojel do cíle.
Myšlenky na obhajobu titulu jsou pryč, šance má Vettel již pouze v teoretické rovině. V celkovém pořadí již ztrácí na vedoucího Rosberga více než sto bodů, takže ani čtyři vítězství za předpokladu, že by jeho soupeř ani jednou nebodoval, by ho do čela nevynesla.
Mistrovství světa F1 pokračuje za 14 dní Velkou cenou Británie na Silverstonu.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!