Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Velký obrat pomohl Middlesbrough do finále

Sport

  9:07
MIDDLESBROUGH/SEVILLA - Ve finále Poháru UEFA se 10. května v Eindhovenu utkají fotbalisté anglického Middlesbrough a FC Sevilla. Pro oba týmy to bude vůbec první účast ve vrcholném zápase o evropskou klubovou trofej.

Postup Middlesbrough do finále Poháru UEFA ztvrdil Massimo Maccarone (vpravo). foto: ČTK

Dřív slavili fotbalisté Middlesbrough. V domácí odvetě proti Steaue Bukurešť otočili skóre z 0:2 na 4:2 a navzdory prohře 0:1 v prvním zápase postoupili. Klub, který hraje v pohárové Evropě teprve druhou sezonu, zopakoval báječný obrat ze čtvrtfinále s Basilejí.

Znovu doma potřeboval dát za hodinu čtyři góly a opět se mu to povedlo. Steaua šokovala vyprodaný stadion Riverside dvěma rychlými góly, ale kouč Steve McClaren opět zachoval chladnou hlavu.

Kapitána Southagatea vyměnil po půlhodině za italského útočníka Maccaroneho a ten už po sedmi minutách na hřišti zavelel k obratu. Tak jako proti Basileji mu pomáhal Australan Viduka, který po hodině hry vyrovnal, a když se trefil Riggott, zbývalo domácím dvacet minut na postupový gól. Stejně jako s Basilejí jej v závěrečných vteřinách vsítil Maccarone, tentokrát se trefil svou hlavou.

V Seville dlouho oba týmy fanoušky napínaly. O postupu domácích přes německé Schalke rozhodla jediná trefa. Diváci na ni ve dvojzápasu těchto klubů čekali dlouhých 191 minut. Čtvrteční duel opět nabídl obrannou partii s minimem gólových příležitostí. Když ale v desáté minutě prodloužení odvety konečně přišla, stála za to. Střídající Puerta dostal míč na levačku a bez velké přípravy vypálil vnějším nártem přes clonícího obránce přímo k tyči.

Výsledky:
FC Middlesbrough - Steaua Bukurešť 4:2 (1:2)
Branky: 33. a 89. Maccarone, 64. Viduka, 73. Riggott - 16. Dica, 24. Goian.
Rozhodčí: Michel (SR). ŽK: Boateng, Hasselbaink - Dica, Balan, Lovin.
Diváci: 34.622. První zápas 0:1, postoupil Middlesbrough.

FC Sevilla - Schalke 04 1:0 v prodl. (0:0)
Branka: 101. Puerta. Rozhodčí: De Santis (It.). ŽK: Puerta, Daniel Alves,
Makulula - Kuranyi, Rodríguez, Varela, Ernst. Diváci: 46.000. První zápas:
0:0, postoupila Sevilla.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!