Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Velký problém pro Vítkovou. Měsíc před startem sezony má nečekané zdravotní potíže

Sport

  15:30
Anterselva - Česká biatlonistka Veronika Vítková se potýká se zdravotními obtížemi a šest týdnů před startem nové sezony netrénuje na maximum. Za problémy dvojnásobné olympijské medailistky by měly stát dechové obtíže, sama závodnice je však nechce blíže specifikovat.

Veronika Vítková. foto: Petr Slavík, Český biatlon

„Pořád se snažíme hledat cestu, ale přiznám, že můj stav ještě není ideální. Všemožná vyšetření zatím neukázala příčiny, takže se snažím dbát především na regeneraci a přizpůsobovat tomu trénink,“ řekla Vítková v rozhovoru se spolupracovníkem ČTK na soustředění reprezentace v italské Anterselvě, kde se v únoru 2020 bude konat mistrovství světa.

Před odjezdem na přípravný kemp třicetiletá biatlonistka vynechala testy reprezentace v Jablonci. Web biatlonistů uvedl, že důvodem jsou přetrvávající dýchací problémy. 

„Prosím o pochopení, detaily bych nechtěla rozebírat. Ale přiznám, že bych si představovala, že touto dobou, v této části přípravy budu fyzicky a výkonnostně někde jinde. Samozřejmě výš,“ řekla Vítková ke svému stavu.

Závodnice SKP Kornspitz Jablonec si v Anterselvě zvyká na pro ni neoblíbené místo kvůli nadmořské výšce kolem 1700 metrů nad mořem, s níž se těžko srovnává. 

„Já si vlastně nemohu připouštět, že zápasím s nadmořskou výškou, protože mistrovství světa je právě tady,“ řekla Vítková a dodala: 

„Takže jsem letos v létě pobývala ve vyšších nadmořských výškách. Pro mě vlastně ani není jiná možnost, jak si zvyknout a připravit se na mistrovství světa.“ Sama nehledá recept na to, jak se s potížemi ve vyšších nadmořských výškách vyrovnat. 

„Ne, důvěřuji trenérům a lékařům a dělám to, co mi radí. Připravit se nedá. Je to částečně o hlavě, takže si nějaké problémy nemohu pustit do hlavy. No a druhou cestou je ten trénink vysoko nad mořem,“ řekla bronzová olympijská medailistka ze sprintu.

Hlavním trenérem ženské reprezentace je dál Nor Egil Gjelland a spolupráce s olympijským vítězem ze štafety v Salt Lake City 2002 se podle české závodnice zlepšila. 

I Veronika Vítková poznává krušné podmínky kanadské zimy. Kam se na to hrabou...
Veronika Vítková (vepředu) závod obrečela, naopak Markéta Davidová slavila.

„Loni to byl zahřívací rok, kdy jsme se vzájemně poznávali. Přestože se k nám chová pořád stejně, tak jsme si k sobě našli vzájemnou bližší cestu. Známe se, víme, jak druhý bude reagovat,“ řekla mistryně světa ze smíšené štafety.

Připouští, že sama stále mírně bojuje s jazykovou bariérou, která mezi ní a koučem je. 

„Nedokážu v angličtině přemýšlet, takže se pak tak přesně nevyjádřím, ale na druhou stranu všem pokynům trenéra rozumím,“ ujistila. 

„Nikdy jsme se nedostali do stavu, že bychom se na něčem nedohodli. Ale určitě je fajn, že se trenér snaží víc rozumět česky, my mu v tom pomáháme a vysvětlujeme, když se zeptá, co co znamená. Myslím, že nyní už dokáže dost věcí sám odposlechnout,“ uvedla.

Světový pohár v biatlonu odstartuje tradičně ve švédském Östersundu, zahajovací štafety dvojic a smíšené štafety jsou na pořadu 30. listopadu.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...