Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Věřím, že budu lepší brankář

Sport

  14:16
PRAHA - Byl uvolněný, na pohled hubenější. Brankářská legenda Dominik Hašek se v neděli ve svých 41letech vydal opět do zámoří. Už po patnácté. Vrací se do Detroitu, v jehož dresu si v roce 2002 splnil sen a získal Stanley Cup. Gólmanské „nádobíčko“ si jako vždy zabalil sám.

Loňská sezona pro Vás skončila na olympijských hrách, kde jste se zranil. Jak jste na tom zdravotně nyní?
Všechno je v pohodě, cítím se dobře. Ale člověk je v přípravě, až se začne na ostro, pak teprve může říct: cítím se dobře.

Přípravu jste začal později. Podařilo se Vám dohnat manko?
Myslím, že jo. Splnili jsme, co jsme měli.

Často jste měnil prostředí. Je to Vaše cesta, jak nabourat stereotyp letní dřiny?
Byl jsem především rád, že jsem mohl trénovat s Tomášem Pöpperlem, protože některá cvičení jsou vždycky zábavnější ve dvou. Prostředí jsem měnil vždycky. Být na jednom místě čtyři pět týdnů je hodně.

Jak se těšíte na Vaši patnáctou sezonu v NHL?
No, těším se. Před přípravným kempem stihnu dva tréninky. Jediné, na co se netěším, je ten první týden. Ten je nejhorší, to mě nebaví. Už aby se začalo hrát.

Zdá se, že Vám všechno hraje do karet.
Jediné, co mě mrzí, je, že nepřišla do Česka výzbroj z Detroitu. Už byla na cestě, ale zjistili jsme, že by se to stejně nestihlo. Celou přípravu jsem trénoval v té staré. Rozchytávání bude nepříjemné.

Po přestupu z Ottawy Vás asi také čeká spousta zařizování ohledně bydlení, ne?
Vůbec nic neplánuju. Budu bydlet u kamaráda, postupně si budu hledat nějaké bydlení, ale vůbec si tím nezatěžuji hlavu. Čekají mě dvě věci: dobře se připravit a hrát. A budu volat domů rodině, protože ta zůstává do Vánoc v Česku.

Bude to velká změna být v Americe bez rodiny?
Je to jiné. Věřím, že to není tak dlouhá doba, která se dá překonat. O to víc času budu trávit na mailu a na telefonu.

Nebyly děti naštvané, že zůstávají tady v Česku?
Ne, myslím, že ne. Mají spoustu kamarádů v Čechách, a když jsme o tom mluvili, tak říkaly, že se těší, až tam budou, ale vůbec jsem z nich necítil, že by jim to chybělo nebo že by jim vadilo, že by tady měly jít do školy.

Jak proběhlo loučení?
Dcera mi nakreslila takovou čtvrtku, jak mně přeje všechno nejlepší, a nakreslila se tam, jak pláče. To bylo od ní moc hezké, mám to samozřejmě sebou. V sobotu jsme si ještě udělali výlet v novém autě.

Nebudete postrádat teplé večeře?
Letos jsem se poprvé v životě zaměřil na zdravější výživu. Nechci říkat, že jsem držel dietu, ale staral jsem se o to, co jím, což jsem nikdy před tím nedělal. Jediný, s kým jsem se poradil, byl brácha (fotbalista Martin Hašek - pozn. red.), který se tomu trošku věnuje. Po létě vážím o pět kilo míň než normálně. Takhle jsem naposledy vážil v roce 1998. Nechci tím dělat žádné závěry, ale byl to můj cíl. Uvidíme, nechci říkat, že budu lepší brankář, ale věřím, že se to odrazí na výkonnosti.