Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Věřím, že se ještě s Haškem dohodnu, říká Luděk Vinš

Sport

  9:40
PRAHA - Hluboko vykopané příkopy mezi kandidáty na šéfa fotbalového svazu nenajdete. V klíčové otázce se ale zatím neshodnou. Kdo český fotbal povede od soboty v roli lídra? Kdyby záleželo výlučně na Luďku Vinšovi (47), nejraději by po valné hromadě vládl jako předseda a Ivanu Haškovi by svěřil veškeré kompetentce nad sportovními záležitostmi. „Stále věřím, že by to tak mohlo dopadnout, tak bychom totiž prospěli fotbalu nejvíc,“ tvrdí Vinš.

Šéf Viktorie Žižkov Luděk Vinš. foto: ČTK

* LN Máte už na sobotní večer zarezervovanou restauraci, kde byste mohl slavit?

Určitě nemám žádnou restauraci zamluvenou. Myslíte, že bych měl?

* LN Nevěříte si snad?

Tím se netrápím. To není otázka oslav. Práce je hodně, tlaky jsou taky velké. Všichni, kdo se na valné hromadě octnou, toho budou mít v sobotu večer plné zuby. Nevím, jestli se někdo pustí do bujarých oslav, já je neplánuju.

Kdo je Luděk Vinš

 Ve fotbale je známý především jako prezident Viktorie Žižkov. Šéfem klubu byl už v době, kdy se provalil korupční skandál. Dnes říká, že o úplatcích svého podřízeného Ivana Horníka nevěděl. Sedmačtyřicetiletý podnikatel je předsedou představenstva Strojexportu, vlastní hotel Čechie v Karlíně a také digitální televizi Public TV. Fotbalu se aktivně věnoval pouze v dětství, později hrál závodně basketbal a několikrát neúspěšně kandidoval na předsedu České golfové federace.

* LN Platí tedy stále, že si věříte? Už dřív jste říkal, že jinak byste do voleb nešel...

Platí to určitě. Věřím si a uvidíme, jak to dopadne. Ivanovi jsem řekl, že se tam uvidíme a někdo z nás vyhraje.

* LN Co vám dodává optimismus?

Někdo říká, že jsem s kandidaturou začal až příliš brzy. Já si myslím, že to bylo právě včas. To není otázka, kterou jde vyřešit ze dne na den. Už dlouhou dobu dopředu člověk o tom uvažoval. Potom jsem si řekl, že ano, a začal sondovat, jestli to má smysl, abych nezjistil, že si to okolí nepřeje. Pár lidí jsem vyslyšel a řekl jsem tedy, že se o to pokusím. Začal se tvořit tým spolupracovníků, připravovat podklady. Kandidaturu jsem ohlásil a začal jsem jezdit po krajích, okresech i klubech. Tam získáváte další informace, jak vás lidi vnímají. Od nich kandidatura musela vzejít. Proto si myslím, že nějaké šance na moje zvolení jsou, a nejsou malé.

* LN Kdo za vás kandidaturu podal?

Dva kraje, sedm okresů a kluby od divizí po první ligu.

* LN Byl mezi nimi i Žižkov?

Ano, i Viktorka tam je. (směje se)

* LN Kolik jste kampaní strávil času?

Spočítáno to nemám. Nejvíc mi zabralo ježdění po republice. Jednou jste na jihu Čech, potom na severu Moravy.

* LN Máte alespoň spočítáno, kolik vás kampaň stojí?

Když nepočítám čas, máte velké náklady na cestování, musíte si najmout právníky, pokud řešíte záležitosti týkající se stanov. K tomu připočítejte další podklady, webové stránky. Stovky tisíc tam jsou.

* LN Jde tato suma z vašich zdrojů?

Ano. Myslím, že si má každý svoji kampaň platit ze svých prostředků. Jsem soukromý podnikatel, tak proč by mě někdo nějak sponzoroval? Moje firmy to nějak zvládnou.

* LN Máte také přehled, kolik lidí vás bude volit? Vlastimil Košťál to před čtyřmi lety věděl přesně.

Do úplných detailů jako pan Košťál jsem nešel. Nějaké představy a přísliby existují. Je to podobné jako v politice. Až vpředvečer se bude rozhodovat, jak to bude doopravdy. Ještě se může stát spousta věcí. Kdybych věděl, že je to se mnou hodně špatné, asi by to nemělo smysl.

* LN Volby nejsou jen o vás, ale také o lidech, které ve vedení usednou vedle vás. Souhlasíte?

Důležité je, že jsme s Ivanem kamarádi, známe se deset let a to už něco znamená. Ivana si vážím a on, jak znám jeho názory, mě taky. V mnoha věcech máme stejný názor, někdy se lišíme. Spíš vidíme odlišně některé postavy. Každý máme jinou představu. To vyplývá z toho, že jsem tu docela dlouho, zatímco Ivan má kvůli zahraničnímu angažmá spoustu věcí zprostředkovaných jen telefonicky nebo návštěvami. Nezažíval to tady dnes a denně. A teď mi říká: To jsem netušil, nevěděl jsem to.

* LN Co vlastně s Ivanem Haškem při společných setkáních probíráte?

Bavíme se o názorech na lidi, které každý z nás preferuje. I o reprezentaci a jejím uspořádání. Hlavně ale o lidech.

* LN Je i nějaká programová věc, ve které se rozcházíte?

Je to hlavně o lidech. Tvrdím, že najmenovat všechny nové lidi nelze. Ivan přišel a říká, že chce přivést nové lidi a nové věci. Jenže odkud se mají vzít? Zjistíte, že tam ani nemohou být. V tom se velmi rozcházíme. A druhý moment. Jdeme na čtyři roky s kůží na trh. V takové funkci, o jakou se ucházíme, to je služba a musíte to dotáhnout do konce.

* LN Ivan Hašek si představuje, že do vedení půjdou výhradně lidé, na které si ukáže. Vy jste připravený i na jinou variantu?

Výkonný výbor je jako parlament. Můžete si vybrat sekretářku, výkonný výbor si ale nevyberete -ten vám zvolí a buď s ním budete pracovat, nebo ne. V tom se naše filozofie liší. Ivan říká, že když to nebude podle jeho představ, půjde od toho. Buď hned, nebo za nějaký čas. Já říkám, že budu pracovat s některými lidmi. To je diplomacie.

* LN S Ivanem Haškem je spojeno heslo „změna“. Jaké heslo by mělo být spojeno s vámi?

Nad tím jsem nepřemýšlel. S Ivanem máte pravdu, ale všimněte si, že svůj volební program představil až tři dny před volbami. To mě překvapilo. Myslím si, že je to pozdě, aby ho mohl pořádně prodiskutovat. Mojí výhodou tedy bylo, že jsem neměl od koho opisovat.

* LN Říkáte, že jste kamarádi a v hodně věcech se shodnete. Proč tedy vlastně stojíte proti sobě?

Je to naprosto jasné. Máme mnoho společných názorů, akorát já říkám, že jsem lepší manažer a on sporťák. A funkce předsedy je o manažerství, ta není o sportu. Nevím, jak učit lidi kopat do míče - na to je on opravdu lepší. Naopak umím vést pracovní kolektivy, mám manažerské zkušenosti. Kdyby velel on a chtěl mě dát na toho sporťáka, nemohlo by to fungovat. Ale obráceně ano. Ale klidně se může stát, že Ivan vyhraje a bude dobrý manažer i sporťák. Třeba ano.

* LN Přistoupil by na vaši nabídku?

Ta varianta může existovat. Stále věřím, že by to tak mohlo dopadnout, takhle bychom totiž prospěli fotbalu nejvíc. Říkám mu, že si vezmu na starost každodenní papírování, seženu peníze a on ať se postará o sportovní stránku. Kdyby chtěl dělat šéfa všech nároďáků, bylo by to jedině dobře. Ivana považuji za člověka, který dosáhl velkých úspěchů v zahraničí.

* LN Přemlouváte ho k tomu?

Při každé naší debatě na to vždy přijde řeč.

* LN A jaká je Haškova reakce?

Zatím říká: Pojďme to ještě nechat, řekneme si to příště.

* LN Věříte, že k dohodě dojde třeba až během voleb?

Osobně si myslím, že my dva bychom se dokázali dohodnout velmi rychle. Problém je, že jeho tábor říká ne. Asi mu to nějak naplánovali, mají nějakou jinou strategii. Lidé, se kterými se v krajích setkávám, také říkají, že by to byla nejlepší varianta, protože tím bychom mohli český fotbal povznést. Říkají mi: Pane Vinši, byla by škoda, kdybyste od toho odešel.

* LN Vypadá to, že mnohem větší bitva než o post předsedy se strhne o to, kdo všechno se dostane do výkonného výboru.

Rozložení sil není momentálně takové, aby zaručovalo jednomu táboru vítězství na hlavu. Určitě se strhne velká bitva o posty místopředsedů. I Ivan se bude muset rozhodnout, koho by chtěl mít vedle sebe.

* LN Vy chcete mít po svém boku funkcionáře, jako je Jaroslav Vacek nebo Václav Chvála, kteří jsou spojení se současným vedením. Myslíte, že s nimi byste vyslal veřejnosti signál, že začíná nová éra?

Ivan zase nabízí jména jako Jiří Kubíček nebo Dalibor Kučera, kteří jsou také spojeni se současnou vládou. A třeba zrovna pan Kubíček byl před čtyřmi lety velkým propagátorem Vlastimila Košťála. To on tehdy porazil Ivana Haška a teď ho zase podporuje. A kdybyste se podívali, jak hlasoval pan Kučera, asi byste se divili.

* LN Jenže na rozdíl od Vacka nebo Chvály patří v současném vedení k opozici.

Ano, pan Chvála byl ve většině, která rozhodovala, ale v mnoha případech také hlasoval proti ní. Nejde říct, že Chvála a Vacek jsou ti staří a špatní, zatímco Kubíček s Kučerou jsou ti noví a dobří, protože to kritizovali. Kubíček je tam tak dlouho, že už kritizuje i to, co před časem sám prosadil. Jen se mstí za to, že byl kdysi disciplinárně potrestaný.

* LN Máte v rukávu nějaké nové sponzory, kteří by byli ochotni přinést do fotbalu více peněz?

Rozdělil bych to. Máme tady sponzory, kteří přinášejí peníze prostřednictvím společnosti STES do nároďáku a profesionálních soutěží. Pak jsou tady peníze z dotací od státu nebo Sazky. Bylo by falešné říkat, že seženu u politiků víc peněz, ale je třeba se o to alespoň pokusit. Přijde mi divné, když jsem teď slyšel mluvit pana Rajchla (Haškův kandidát na místopředsedu - pozn. red.), který tvrdil, že když bude zvolen on a pan Hašek, Sazka dá fotbalu více peněz. To je sice pěkné, ale bylo by docela prima, kdyby alespoň doplatila peníze, které fotbalu dluží za roky 2006 až 2008. Pak se teprve pojďme bavit o nějakém navyšování.

* LN Dobře, ale vraťme se přímo ke sponzorům.

Mám připravené firmy, které by se chtěly angažovat celoplošně v nižších patrech fotbalu. Nebudou to žádné velké peníze, ale jde o to, aby se nahradil propad v příjmech od Sazky, který činí zhruba 35 milionů. Do svého plánu jsem také připsal, že když se mi ty sponzory sehnat nepodaří, peníze dám ze svých firem. To je snad dostatečná záruka.

* LN Váš volební program je hodně široký. Je vůbec reálné z něj všechno za čtyři roky stihnout?

Nápadů je samozřejmě podstatně víc. Snažili jsme vypíchnout jen těch jedenáct nejdůležitějších, které je potřeba udělat hned. Legislativa je špatná, činnost svazu také, chybí nám prestiž, peníze a pokulhává nároďák. To je základ, který musí udělat každý nový předseda. Pokud ne, tak ho to smete.

Zítra v LN čtěte: Velký rozhovor s kandidátem Ivanem Haškem

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.