Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Verner na ME zklamal, skončil až šestý

Sport

  22:48
HELSINKY - Český krasobruslař Tomáš Verner neobhájil titul mistra Evropy a po pokažené volné jízdě obsadil šestou pozici. Evropským šampionem se stal Francouz Brian Joubert, který o více než jedenáct bodů porazil Itala Samuela Contestiho. Bronzovou medaili na šampionátu v Helsinkách získal Belgičan Kevin van der Perren.

Tomáš Verner při své volné jízdě. foto: ČTK

Verner dnes stejně jako na loňském mistrovství světa v Göteborgu zahajoval závěrečnou rozjížďku a znovu mu to přineslo jen velké zklamání. Při čtverném toeloopu v úvodu volné jízdy dopadl na obě nohy a navíc rozhodčí ohodnotili skok jako nedotočený. Pak zvládl kombinaci s trojitým lutzem i trojitý axel, ale přišel jen proskočený salchow a jízda se znovu začala bortit jak domeček z karet. Pouze jednoduchý byl i druhý axel a lutz.

Obhájce titulu získal za druhou část soutěže jen 126,53 bodu, což je takřka třicet bodů za jeho osobním maximem. Boj o medaile se tak znovu odehrával bez Vernera. Joubertovi k udržení vedoucí pozice po krátkém programu stačila volná jízda s jedním pádem. Na hudební motivy z filmu Matrix Reloaded předvedl druhou volnou jízdu večera a s přispěním náskoku ze středy zopakoval evropské tituly z let 2004 a 2007.

Senzační stříbrnou medaili získal francouzský rodák v italských barvách Samuel Contesti. Pětadvacetiletý krasobruslař se na mezinárodní akci objevil po čtyřech letech, na nečekané třetí pozici po krátkém programu udržel nervy na uzdě a blýskl se precizním výkonem i ve volné jízdě. Odrazil nápor všech pronásledovatelů a po Vernerově výpadku se posunul na druhé místo hned za Jouberta.

Nejlepší volnou jízdu večera předvedl Francouz Yannick Ponsero, který se jako jediný ze všech dostal přes hranici 150 bodů. Z devátého místa po krátkém programu se posunul až na čtvrtou pozici, přičemž od bronzového Van der Perrena ho nakonec dělilo pouhých šest setin bodu.

Druhý český krasobruslař v mužské soutěži Michal Březina si na rozdíl od Vernera po pokaženém krátkém programu spravil chuť a ze sedmnáctého místa poskočil o sedm míst vzhůru. Volnou jízdu zahájil kombinací trojitého axelu s dvojitým toeloopem a povedený úvod se pozitivně odrazil na jeho dalším výkonu. Druhý trojitý axel v jeho podání sice skončil pádem, ale to bylo jediné velké zaváhání. Díky tomu se posunul na vytouženou pozici v první desítce, za technickou hodnotu volné jízdy dostal o dvanáct bodů více než jeho slavnější krajan.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!