Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Veselý: Basket mě zase začal bavit. Radost z ME chce přenést i do NBA

Sport

  21:00
PRAHA - Basketbalista Jan Veselý věří, že mu dobré výkony na mistrovství Evropy pomohou k tomu, aby se více prosadil v NBA. Znovu totiž získal ztracené sebevědomí a radost z basketbalu, což si chce přenést i do angažmá ve Washingtonu Wizards.

Český basketbalista Jan Veselý v zápase reprezentace proti Polsku foto: ČTK

"Výkony na mistrovství Evropy jsou pro mě po minulé nevydařené sezoně povzbuzením do další práce v NBA. Na Eurobasketu jsem si zvedl náladu a sebevědomí. Basket mě zase začal bavit, takže z toho můžu jenom těžit," zhodnotil Veselý. Na šampionátu udivoval basketbalové příznivce nejen v Česku a Evropě, ale i v zámoří. Těžil z velké dřiny, kterou přes léto vložil do trénování, a prosazoval se i proti věhlasnějším a renomovanějším pivotům.

S průměrem 17 bodů na zápas byl šestým nejlepším střelcem základních skupin, s 11,2 doskoku dokonce nejlépe doskakujícím hráčem. Hlavně jeho zásluhou se povedlo porazit Polsko a Gruzii a český tým tak do poslední chvíle usiloval o postup. "Sám jsem nečekal taková čísla, proto jsem spokojený. Dal jsem do toho maximum a myslím, že jsem týmu přinesl to, co se ode mě očekávalo. Teď z toho můžu těžit a pokračovat v NBA. Zkušenosti z turnaje se mi budou v zámoří hodit. To, že jsme hráli pět takto těžkých zápasů v šesti dnech, mi v létě před sezonou určitě pomohlo," řekl Veselý.

Pozitivně jeho výkony vnímá i vedení Washingtonu

Pozitivně jeho výkony vnímá i vedení Washingtonu, které Veselého pozorně sledovalo. "Po zápase s Polskem jsem měl asi sedm telefonátů z realizačního týmu Washingtonu Wizards. Volal mi i spoluhráč John Wall, takže pozitivní ohlasy na moji hru tam byly," prozradil Veselý. Svými výkony překvapil i trenéra českého výběru Pavla Budínského, který netušil, co po nepovedené sezoně může od Veselého očekávat.

Český basketbalista Jan Veselý

"Musím říct, že mě mile překvapil. Očekávání byla poměrně velká, protože zvuk NBA vytváří nějakou image. Ukázal se v neuvěřitelném světle tím, jakým způsobem do toho dával tolik energie, jak bojoval, jak se rval. Zaslouží za to obrovský kredit od všech. Byl absolutně naším lídrem číslo jedna," řekl Budínský. Jedinou Veselého slabinou byly trestné hody, kterých proměnil jen 11 z 31 pokusů, což činí tristních 35,5 procenta. Z toho těžili zejména Chorvati, kteří často využívali taktiku faulů a devět neproměněných šestek Veselého jim pak pomohlo k výhře a postupu.

"Upřímně, šestky byly naše slabina. Někteří hráči se s tím perou včetně Honzy Veselého a ukázalo se naplno, že soupeři toho dokážou takticky využít. Třeba Chorvati to dělali naprosto dokonale," dodal Budínský. Veselý kvůli tomu musí zaplatit tisíc korun na Fond ohrožených dětí, jelikož se s jedním fanouškem vsadil, že bude mít úspěšnost šestek 66 procent.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!