Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Veslařský klub Blesk: hrdost, výchova mládeže i emigrace

Sport

  13:54
PRAHA - Světové medaile, ale nejen ony. Výchova mládeže, která pak vstoupí do života se silnými pažemi, schopností vyhrávat i snášet porážky, ale také se slušností a s úctou k soupeřům. Kde se tohle pěstuje? V loděnici Blesku Vyšehrad, nejstaršího veslařského klubu v Praze, který v závěru minulého týdne oslavil 130 let nepřetržité činnosti.

Tomáš Karas (druhý zleva). foto: profimedia.cz

Oldřich a Pavel Svojanovští, Luděk Pojezný, Otakar Mareček, Karel Neffe, Milan Suchopár, Vladek Lacina, Dušan Macháček, David Kopřiva, Tomáš Karas, kormidelník Vladimír Petříček a malý zástup dalších legend - to je jen zlomek z borců, kteří prošli výchovou v Blesku. A také psali slavné klubové a reprezentační kapitoly.

"Teď jsme náležitě pyšní na to, že se nám letos popáté v řadě podařilo uzavřít vítězstvím Český pohár družstev, celosezonní maraton závodů, navíc s rekordním počtem získaných bodů. Je to důležité proto, že se musíte starat o všechny věkové kategorie a být v nich úspěšní. Z našich dorostenců a dorostenek třeba nikdy nebudou olympijští vítězové, ale vědí, že veslování utužuje tělo i ducha," říká předseda klubu Přemysl Panuška.

Klub má ke dvěma stovkám členů, z toho kolem sedmdesáti veslujících, z nichž většinu představuje mládež. "Díky pronájmu prostor přilehlých k loděnici jsme se zvedli ekonomicky a můžeme si dovolit dva placené trenéry - o juniory se stará Vít Kučera, který zároveň vede reprezentační posádky, a o mládež Kateřina Kolišová, čerstvá absolventka FTVS. Navíc máme čtyři dobrovolné trenéry. Také díky jim můžeme vést lidi nejen k dobrým výsledkům, ale vychovávat je ke slušnosti a fair play, to je naše krédo," přibližuje Panuška.

K jubileu vydal klub almanach, teprve druhý ve své historii. "Loni v listopadu jsme se bavili o tom, že bychom měli k našemu jubileu něco vydat. Tak mi ostatní řekli - jsi v důchodu, můžeš začít!" usmívá se Ivan Slaboch, rovněž jedna z klubových legend, autor almanachu. "Svého času jsme v našem veslování znamenali něco jako Dukla," dodává Slaboch a připomíná, že největším úspěchem Blesku bylo třetí místo klubové osmiveslice na olympijských hrách v Tokiu 1964. "Málokdo dnes ví, že přesně polovina posádky po sovětské okupaci v roce 1968 emigrovala," pokyvuje hlavou.

"Školní družina" za 2200 korun ročně? Dejte dítě na veslování!
S nedostatkem veslařských adeptů prý v Blesku potíže nemají. "Myslím, že to jde, stačí jen trochu pobláznit třináctileté kluky a holky, většinou je veslování chytne" říká Panuška. "Když jsem vysvětloval rodičům, že částka 2200 korun není příspěvek za měsíc, ani za čtvrtletí, ale za rok, nevěřili mi. Sežeňte dneska "školní družinu" za takové peníze," směje se Dušan Macháček, někdejší dvojnásobný medailista z mistrovství světa a nyní klubový hospodář.

Čím je ještě Veslařský klub Blesk Vyšehrad zvláštní?
"Ve zdech vyšehradské loděnice cítím rychlost, sílu, agresivitu... Možná cítím ještě něco víc. Hrdost. Obrovskou hrdost každého člena na to, že je "bleskáč". Být "bleskáčem" neznamená jen veslovat za Blesk. Znamená to životní filozofii. Tu každý nasaje v mládí v klubu a pak ji jen šíří kolem sebe. Až do hrobu. Mé srdce patří jinému klubu (Slavia Praha - pozn.). Asi proto bych nikdy neměl sílu říci to nahlas: Genia loci vašeho klubu vám opravdu závidím," vyznal se ve svém příspěvku do almanachu šéf Českého veslařského svazu Jiří Kejval.

Zájemci o almanach VK Blesk se mohou hlásit u pana Ivana Slabocha (602 345 576).