Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

(VIDEO) Atletická hvězda Usain Bolt opět poběží v Česku

Sport

  16:15aktualizováno  16:42
PRAHA - Do Česka dorazila pár hodin po olympijském skandálu fantastická sportovní zpráva. Nejlepší atlet světa, trojnásobný olympijský vítěz a taktéž trojnásobný světový rekordman se 17. června představí na atletickém mítinku v Ostravě - na Zlaté tretře. Na svém oblíbeném závodě se představí již potřetí.

Usain Bolt se přišel podělit o radost s fanoušky. foto: JEWEL SAMAD AFP

VIDEO OLYMPIJSKÉHO ZÁVODU NA 100METRŮ:

Pro českou atletiku i sport je skvělá zpráva, pro mítink v Ostravě zvýšení již tak vysokého kreditu. Potřetí se na Zlaté tretře představí Jamajčan Usain Bolt, nejlepší sprinter světa. K jeho účasti pomohly nadstandartní vztahy vedení mítinku se samotným atletem. Bolt je totiž znám tím, že svými starty mimo šampionáty velmi šetří. Navíc je v současnosti nejdražším atletem světa, podle různých informací by mohl inkasovat za start 250 tisíc dolarů (cca 5 milionů korun). Tyto peníze se ovšem pořadatelům určitě vyplatí.

BOLT V OSTRAVĚ
Očima Alfonse Jucka:

2006. "Přijel jako juniorský světový rekordman, velký talent a běžel 200 metrů za 20,28 vteřiny, což byl rekord Zlaté tretry. Tehdy byl ze všeho vystrašený. Když jsme se bavili, odpovídal jen strohými větami."

2008. "Už dorazil jako světový rekordman na 100 metrů. Choval se jinak, jako pravý profesionál, uměl i zavtipkovat. Startovné už bylo mnohem vyšší. Dvoustovku zaběhl za 19,83."

"Pomohlo nám, že máme s Boltem mimořádné vztahy. Proto jsme dostali určitou slevu. Nebude tak drahý jako v Torontu," řekl Miroslav Černošek, majitel pořádající agentury TK Plus. Ostravská Zlatá tretra předčila v honu na nejlepšího sprintera další elitní mítinky. Bolt se před mistrovstvím světa ukáže v Evropě v běhu na 150 metrů v ulicích Manchesteru, na mítincích v Lausanne, Londýně a Paříži. Svými starty rozhodně nehýří.

"Byl to dost těžký boj, protože o něj je opravdu velký zájem," uvedl sportovní manažer mítinku Alfonz Juck. "Finance, to je samozřejmý základ. Ale také všechno ostatní musí klapat. A v případě Ostravy ještě víc. Bolt nás sice má rád, ale pokud se rozhoduje taková megahvězda, bere do úvahy všechno možné."

Sprinter se obával možného chladnější počasí, ale třeba i složitého cestování do Ostravy. Organizátoři mu tedy budou hradit letenky a možná v Evropě zařídí i soukromý let, aby byl Bolt v pohodlí.

Jednali jsme s ním od olympiády
Jednání o startu olympijského vítěze a světového rekordmana na stovce, dvoustovce a ve štafetě v Česku začala už na olympiádě v Pekingu. Tam si Bolt potřásl rukou s Juckem, ale k dohodě bylo ještě daleko. Vždyť starty na další sezonu se plánují až v zimě. "V lednu už vše začalo nabírat detailní obrysy, v březnu to bylo definitivní," dodal Juck.

BOLT V OSTRAVĚ:


Na stovce, která završí program červnové Zlaté tretry, se Bolt chce utkat s tréninkovým partnerem Mariem Forsythem. Zbytek startovního pole je zatím nejasný. "Zkoušíme soupeře, co běhají pod deset vteřin. Hlásí se třeba Kim Collins. Ale budeme je řešit po začátku května," líčil Juck.

Autor: