Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Bylo to legální? Bojovník se nejdříve omlouval, pak slavil K.O. Je to komik, řekl o soupeři

Kontroverze. Došlo na ni také na čtvrtečním galavečeru s pořadovým číslem 251 v souboji mezi Američanem Derekem Andersonem a Brazilcem Killysem Motou foto: Repro YouTube

Praha - Jako kdyby to organizace Bellator, druhá největší v MMA světě přitahovala. Co? Kontroverze. Došlo na ni také na čtvrtečním galavečeru s pořadovým číslem 251 v souboji mezi Američanem Derekem Andersonem a Brazilcem Killysem Motou.
  13:49

„Jdu si pro vítězství. Až s ním skončím, chci buď Paula Daleyho, nebo MVP (Michael Page). Oni jsou nejobávanějšími bojovníky velterové váhy v Bellatoru vedle šampiona Douglase Limy,“ tvrdil sebevědomě před duelem třicetiletý Killys Mota, který do něj vstupoval s bilancí 12 výher a 1 prohra.

Proti svému americkému vrstevníkovi, který už v Bellatoru bojuje od roku 2013, byl u bookmakerů i expertů favoritem. A svoji roli potvrzoval také v prvním kole, ve kterém měl navrch i díky svému wrestlingu a vypadalo to, že americkému fešákovi ze San Diega, který by se neztratil ani na přehlídkovém molu, brzo dojde šťáva.

Ani druhé dějství dlouho nevypadalo jinak, byť tentokrát už i boj na zemi vypadal vyrovnaněji. A pak přišla závěrečná minutka, ve které byl v lehce výhodnější pozici Anderson. Mota se mu chtěl dostat z gilotiny, což se mu také podařilo. Ve chvíli, kdy se oba zvedali, Američan vystřelil tvrdý kop z pravačky, kterým trefil bradu Moty, který se okamžitě svalil na záda.

Kontroverze. Došlo na ni také na čtvrtečním galavečeru s pořadovým číslem 251 v souboji mezi Američanem Derekem Andersonem a Brazilcem Killysem Motou

„The Barbaric“ se okamžitě začal zkušenému rozhodčímu Mike Beltranovi omlouvat, ten zápas zastavil. A začalo zkoumání situace. Na první pohled to vypadalo skutečně na ilegální kop, což by mělo za následek buď diskvalifikaci Američana, nebo verdikt „No contest“ (tedy bez výsledku). Zvláště, když Brazilci se zpět na nohy absolutně nechtělo.

Jenže…

Ve státě Connecticut místní Sportovní komise povoluje revizi na videu (de facto VAR známý z fotbalu jen s tím rozdílem, že záznam prohlíží hned hlavní rozhodčí, který pak určí verdikt). A výstředního, leč skvělého Beltrana nebylo těžké určit, že o ilegální kop se nejednalo.

Mota totiž ve chvíli, kdy Anderson napřáhl neměl tři body na zemi, jeho koleno se totiž na chvíli od podlahy oktagonu odlepilo. A ze zklamání v americkém rohu byly náhle radost a pózy pro fotografy oslavující zasloužený K.O. triumf.

„Věděl jsem, co dělám, myslím, že to byl skvělý timing,“ usmíval se na tiskovce vítěz, který tak vylepšil svoji profesionální bilanci na 17 výher proti třem prohrám (v Bellatoru to má nově 8-3). A pochopitelně nezapomněl ani na soupeře, který se nechal z klece odvést lékaři na nosítkách: „Myslím, že to podcenil. A že se zachoval jako herečka, je to srab. Chtěl to uhrát na ilegální kop a moji diskvalifikaci.“

PRAVIDLA MMA – ilegální úder na hlavu

Hodně sporné a těžko vysvětlitelné. Dle revidovaných pravidel UFC, a i dalších organizací platí, že pokud bojovník klečí, nebo se opírá ve stoje oběma rukama o podlahu oktagonu, nesmí soupeř útočit na jeho hlavu. Problém je, že v každém z 52 amerických států jsou pravidla jiná, protože podléhají konkrétní sportovní komisi, stejné je to i celosvětové. Stejně tak ne každý americký stát povoluje revizi sporných okamžiků na videu. Navíc toto pravidlo, které má chránit bojovník od brutálních úderů (hlavně kopů a kolen na hlavu, když klečí), začali někteří bohužel zneužívat. Také proto se v tomto případě Anderson nejdříve soupeři omlouval, opakované záběry ale správně potvrdily, že dle pravidel – ať už těchto nových, nebo původních – byl kop Andersona legální, protože ve chvíli, kdy odlepil svoji nohu, aby jí švihl, zvedl Mota na chvíli koleno z plátna klece.

Ostatně, podobný názor sdílela i řada fanoušků na sociálních sítích, na opakovaných záběrech je totiž dobře vidět, že Mota není výrazně otřesený, a ještě během pádu na záda sleduje očima rozhodčího a jeho reakci. Stejného názoru byla i většina expertů, kteří souhlasili s oficiálním verdiktem.

Poražený, jehož reakci si Anderson nahrál na svůj Instagram, byl pochopitelně jiného názoru: „Dominoval jsem, v prvním kole jasně, také druhé šlo za mnou. Až do toho hnusného faulu, po kterém jsem nemohl pokračovat. Mrzí mě, že jsem zklamal fanoušky, ale nemohu za to. Pokud není srab, dá mi odvetu. A věřím, že i Bellator. Chci druhý duel, který rozhodnu tak, aby nebyly už žádné pochybnosti.“

Dostane druhou šanci, nebo je tento příběh uzavřen?

To zjistíme v dalších týdnech, na rozdíl od Moty každopádně další favorité hlavní karty Bellatoru 251 už svoji roli potvrdili, triumfy slavili Austin Vanderfort, Tyrell Fortune i Corey Anderson, nová to akvizice této organizace, která během léta přišla z konkurenčního UFC, kde se o něm spekulovalo jako o možném soupeři našeho Jiřího Procházky…

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!