Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Děsivá nehoda v F1. Grosjean utíkal z torza hořícího vozu, v Bahrajnu nakonec zvítězil Hamilton

Hořící torzo vozu Romaina Grosjeana. foto: Reuters

Sáchir - Velkou cenu Bahrajnu formule 1, kterou poznamenala hrozivá nehoda Romaina Grosjeana, vyhrál Lewis Hamilton. Na druhém místě za pilotem Mercedesu, který si před dvěma týdny zajistil sedmý titul a vyrovnal rekord Michaela Schumachera, skončil Max Verstappen z Red Bullu.
  15:48aktualizováno  18:36

O hrozivý úvod závodu se krátce po startu postarala kolize Grosjeana s Daniilem Kvjatem z Alpha Tauri, po které vůz pilota Haasu narazil do svodidel, rozpůlil se a po explozi začal hořet. Francouzský jezdec po půlminutě v plamenech dokázal sám z hořícího monopostu vyskočit. Hned se ho ujali záchranáři, v jejichž doprovodu Grosjean odešel do sanitky.

Hořící torzo vozu Romaina Grosjeana.
Zničený vůz Romaina Grosjeana.

„Je v pořádku. Má lehké popáleniny na rukou a kotnících. Je při vědomí, v šoku a teď ho v nemocnici čekají všechny potřebné prohlídky,“ řekl v televizním rozhovoru šéf stáje Haas Günther Steiner. „Zachránili ho velmi rychle, traťoví komisaři odvedli skvělou práci,“ dodal.

„Musím poděkovat záchranářům, kteří odvedli skvělou práci a dostali ho z ohně velmi rychle. Bylo to neuvěřitelné,“ prohlásil Steiner. „Bylo to obrovské překvapení, takovou nehodu a takový oheň jsem dvanáct let nezažil,“ řekl zasahující řidič lékařského vozu Alan van der Merwe.

„Romain se sám dostal ven, což je neuvěřitelné po takové nehodě. Jen to ukazuje, že všechna opatření jako bezpečnostní pásy, bariéry nebo bezpečnostní rámy (halo) fungují tak, jak mají. Kdyby něco z toho tady nebylo, tak to dopadlo jinak,“ přidal Van der Merwe, kterému v průběhu televizního rozhovoru přišel Steiner poděkovat za Grosjeanovu záchranu.

Pořadatelé na okruhu v Sáchiru po nehodě kovová svodidla nahradili betonovou bariérou a po zhruba hodinu a půl dlouhé přestávce byl závod restartován. Vzápětí však vyjel na trať znovu safety car, protože Lance Stroll po kolizi s Kvjatem otočil vůz hlavou dolů. Také pilot Racing Pointu vyvázl bez zranění.

Zbývající průběh závodu se obešel bez incidentů a Hamilton si připsal jedenácté vítězství v sezoně, kterým si vyrovnal osobní maximum. Pokud by za týden opět v Bahrajnu vyhrál a poté ovládl i poslední závod sezony v Abú Zabí, vyrovnal by třinácti triumfy v jednom ročníku rekord, o nějž se Schumacher dělí se Sebastianem Vettelem z Ferrari.

Verstappen díky druhému místu a bonusovému bodu za nejrychlejší kolo využil zaváhání druhého jezdce průběžného pořadí šampionátu Valtteriho Bottase, který obsadil až osmou příčku. Pilot Red Bullu dva závody před koncem sezony ztrácí na druhého jezdce Mercedesu 12 bodů.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...